16 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialFurturile din mine, incurajate de centrele de colectare a fierului

Furturile din mine, incurajate de centrele de colectare a fierului

In judetul Hunedoara s-a dezvoltat o adevarata industrie a recuperarii deseurilor feroase si neferoase, iar cele mai multe centre de fier vechi s-au dezvoltat in zonele miniere sau in fostele perimetre siderurgice. Multitudinea de societati de recuperare a fierului vechi a dus la cresterea numarului de hoti de fier vechi, care patrund fraudulos in incintele unitatilor extractive sau ale combinatelor siderurgice de la Hunedoara si Calan.
Activitatea de recuperare a materialelor feroase se dovedeste extrem de profitabila in judetul Hunedoara, unde s-a dezvoltat o adevarata industrie in acest domeniu. Potrivit datelor centralizate de Prefectura Judetului Hunedoara, care autorizeaza aceasta activitate, in acest judet functioneaza nu mai putin de 80 de firme de recuperare a materialelor feroase sau neferoase, marea majoritate dezvoltate in zonele miniere sau in orasele siderurgice. In realitate insa, numarul centrelor este mult mai mare, dat fiind faptul ca multe dintre firme au cel putin doua puncte de lucru. De departe, cele mai multe centre de colectare a fierului vechi se afla pe raza municipiului Hunedoara sau in localitatile limitrofe, acolo unde a functionat Combinatul Siderurgic Hunedoara.

 

Si in Valea Jiului numarul centrelor este mare, aceasta activitate luand amploare pe fondul restructurarii industriei miniere, o data cu dezasamblarea uzinelor de preparare a carbunelui. Autoritatile judetene au avizat dezvoltarea afacerilor chiar langa incintele unitatilor miniere sau langa poarta combinatului, astfel ca misiunea hotilor de fier vechi a fost facilitata. La Arcelor Mittal Hunedoara, care a preluat o parte a combinatului, a fost nevoie de instituirea pazei armate din cauza grupurilor mari de persoane care patrund fraudulos pe platforma industriala, iar cazurile in care paznicii fac uz de armele neletale detinute nu sunt deloc rare. De asemenea, unitatile miniere care apartin de Compania Nationala a Huilei Petrosani ori de Minvest Deva si, cu precadere, cele unde activitatea a fost sistata sunt jefuite periodic, pagubele fiind insemnate. Pompilu Crai, directorul Minvest Deva, spune ca bandele de hoti dau zilnic atacul la exploatarile miniere unde activitatea a fost sistata, mai ales ca acestea nu au fost inchise propriu-zis din lipsa de fonduri. De regula, hotii actioneaza in grupuri, iar pentru a sustrage materialele feroase din incinta exploatarilor miniere si-au confectionat tot felul de unelte. "O prima masura de siguranta pe care noi am luat-o la momentul opririi activitatii a fost sa impuscam toate aceste intrari, insa anumiti cetateni certati cu legea care intentioneaza sa sustraga diverse materiale care au ramas in mina intra, sparg, sapa si iau in mod abuziv.

In momentul in care intra acolo, sigur ca o fac pe raspunderea lor", a declarat Crai. Acesta a spus ca nu s-au cuantificat pagubele, dar ele sunt insemnate, mai ales ca fenomenul dureaza de ani de zile, iar activitatea hotilor este "ajutata" de distanta mica pe care trebuie carat fierul sustras.

» LEGATURA
"Un lucru pe care l-am sesizat este infiintarea centrelor de fier vechi in imediata apropiere a exploatarilor miniere", a spus Pompiliu Crai, directorul CN Minvest Deva, referindu-se la extinderea furturilor de fier vechi. Desi reprezentantii IPJ Hunedoara raporteaza periodic astfel de furturi, iar pe rolul instantelor de judecata sunt sute de dosare, furturile din incinta minelor unde activitatea a fost oprita reprezinta un fenomen greu de stopat, mai ales ca in Hunedoara nu s-a dezvoltat o industrie care sa ia locul celei miniere sau siderurgice si sa absoarba forta de munca neocupata.

Cele mai citite

O strângere de mână i-a adus moartea liderului Hezbollah

Canalul saudit de știri Al Hadath a transmis că un bărbat care a venit din Iran, i-a strâns mâna lui Nasrallah și a uns-o...

Deciziile adoptate de Autoritatea de Supraveghere Financiară

Deciziile adoptate de Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) au fost anunțate astăzi în cadrul unei ședințe desfășurate la București. Acestea vizează măsuri privind...

Traficant de canabis, arestat preventiv pentru 30 de zile

Un traficant de canabis a primit mandat de arestare preventivă, pentru trafic de droguri de risc, pe care le-ar fi comercializat în proximitatea unui...
Ultima oră
Pe aceeași temă