Când s-au trezit luni dimineaţă, constănţenii au fost întâmpinaţi de un peisaj apocaliptic: copaci smulşi din rădăcină, stâlpi de electricitate căzuţi, garduri şi acoperişuri smulse de vânt. Colac peste pupăză, jumătate din oraşul Constanţa, dar şi alte circa 20 de localităţi nu mai aveau apă potabilă. Totul, din cauza furtunii de peste noapte.
Dezastru în judeţ
Mai mulţi primari din Constanţa au declarat că aşa urgie nu au văzut de când sunt. Primele estimări arată pagube de miliarde de lei vechi: unităţi şcolare distruse, locuinţe afectate, drumuri blocate de copacii doborâţi, garduri smulse, animale omorâte. Vasile Delicoti, primarul comunei Poarta Albă, are de scos din bugetul local aflat aproape de zero, circa 300.000 de lei pentru reparaţia acoperişului Colegiului Agricol din localitate. „Vântul a smuls acoperişul cu tot cu grinzi din centura în care erau prinse”, a arătat acesta dimensiunea pagubelor. Şi la Rasova situaţia era ieri, tragică: o şcoală era aproape distrusă, acoperişul şi tavanele fiind distruse în proporţie de 90%.
La primele ore ale dimineţii, cadrele didactice şi oamenii din comună erau cu găleţi în mână şi încercau să scoată apa din unitatea şcolară şi să pună la adăpost băncile şi celelalte materiale didactice care se aflau sub cerul liber. Problema cea mai mare era cea privitoare la liniile de tensiune: mai multe fire zăceau pe drum şi acestea erau încă alimentate cu energie electrică, tragedia pândind, astfel, la tot pasul.Deoarece alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă, primarul comunei Crucea, Gheorghe Frigioi, a cerut suspendarea cursurilor în 4 dintre cele 5 şcoli din comună, mai exact în unităţile unde centralele termice funcţionează cu energie electrică. Numai la Băltăgeşti, unde şcoala este încălzită cu sobe, elevii au venit la cursuri.
Ca în epoca de piatră
Multe localităţi au stat, ieri, în beznă. Principala pagubă reclamată de acestea au fost acoperişurile smulse de vântul puternic. De la Cernavodă (acoperişurile de la 3 barăci polifamiliale care adăpostesc 12 familii) la Poarta Albă şi Rasova (câte 15 acoperişuri de locuinţe), la Gârliciu, Seimeni, Mircea Vodă, Siliştea, Vulturu sau Crucea, toate comunităţile au avut de suferit. Lucian Blaj, primarul de la Seimeni, ne-a spus că, pe lângă toate acestea, acoperişul căzut de la o anexă gospodărească a omorât 10 oi dar la Siliştea, după cum ne-a declarat primarul Mihai Soare, paguba cea mare au înregistrat‑o proprietarii de solarii, care şi-au văzut munca distrusă de vântul care a bătut cu o putere şi intensitate nemaiîntâlnite.
Zeci de localităţi fără apă
Din cauza vântului puternic, mai multe linii de alimentare cu tensiune de la nivelul staţiilor RAJA au picat. Fără energie electrică, staţiile de pompare apă potabilă nu pot funcţiona, motiv pentru care regia de apă nu a mai putut să furnizeze apa potabilă. „De la ora 4,50, din această dimineaţă, staţia de pompare Palas a rămas fără curent electric şi s-a sistat furnizarea apei potabile în municipiul Constanţa în cartierele Palas, Medeea, Viile Noi, CET, Km 5, Km 4-5, Poarta 6, Inel I, Inel II, Coiciu, Brătianu, dar şi în zonele Casa de Cultură, Gară, Obor şi Depozitul Traian. În intervalul 4.00-5.00 s-au mai înregistrat avarii la liniile de alimentare cu tensiune şi la alte staţii de pompare din judeţ. La ora actuală sunt lipsite de apă potabilă localităţile Albeşti, Vârtop, Băneasa, Valu lui Traian, Galeşu, Medgidia, Basarabi, Poarta Albă, Costineşti, Cernavodă, Topraisar, Ciocârlia şi Ostrov”, au anunţat reprezentanţii SC RAJA SA, ieri, la ora 8.00.
Centrala nucleară, oprită
Din cauza furtunii, Unitatea 1 de la centrala nucleară Cernavodă s-a oprit. „Un transformator de alimentare servicii proprii ale Unităţii 1 a declanşat determinând deconectarea în mod automat a Unităţii 1. Atât sistemele de proces, cât şi cele de securitate au acţionat conform proiectului, reactorul Unităţii 1 fiind în prezent oprit”, au spus reprezentanţii operatorului centralei. Se estimează că unitatea va fi repornită în dimineaţa zilei de joi,
6 decembrie.
La dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea telefoanele au sunat fără oprire. Circa 300 de pompieri au intervenit la diverse solicitări din judeţ. Au îndepărtat de pe şosele copaci şi stâlpi căzuţi, în special din zonele Năvodari-Mamaia, Cogealac-Ovidiu, Dorobanţu-Nisipari, Tuzla-Costineşti, Techirghiol-Agigea, Tuzla-Mangalia, dar şi de pe Judecătoria Constanţa. În Medgidia, de exemplu, acoperişul unui bloc s-a dărâmat şi a căzut peste mai multe case. Şi acoperişul şcolii din Rasova a fost smuls. Un bloc din Hârşova a fost inundat. „Din cauza vântului, liniile de telefonie fixă şi mobilă au fost afectate”, a declarat Ancuţa Belu, primarul din Mihail Kogălniceanu. Mai mulţi oameni au reclamat la primărie că maşinile le-au fost distruse de copaci. Porturile au fost închise din cauza vântului care bătea cu circa 100 km/oră.
Furtuna a provocat distrugeri şi la Galaţi
Vântul în rafale cu viteză de peste 80 de kilometri la oră a doborât 16 copaci în Galaţi, care au avariat trei autoturisme şi gardul unei locuinţe de pe strada Miron Costin. Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Galaţi, Mihai Costache, „echipele Gospodărire Urbană cu utilaje de ridicare şi transport au intervenit şi rezolvat mai multe cazuri de arbori doborâţi de vântul deosebit de puternic”. Alte două echipe ale Ecosal, cu 12 oameni, intervin pentru îndepărtarea crengilor şi arborilor doborâţi de furtună pe bulevardul 1 Decembrie 1918. De asemenea, echipe ale Apă – Canal SA Galaţi supravegheau sistemul de canalizare pentru a evita inundaţiile provocate de înfundarea cu frunze a gurilor de scurgere.
Puteţi suna la primărie
În urma fenomenelor meteo periculoase care au afectat municipiul Constanţa, la Primăria Constanţa s-a întrunit comisia privind evaluarea pagubelor rezultate în urma furtunii. „S-a hotărât ca toţi cetăţenii afectaţi de aceste fenomene meteo să fie despăgubiţi. Cuantumul despăgubirilor va fi stabilit ulterior”, a anunţat Primăria Constanţa, prin intermediul unui comunicat de presă. „Menţionăm pentru constănţeni că pot sesiza orice problemă legată de aceste fenomene meteo la numerele de telefon: 0722.545.373 (Ştefan Taran, şeful Inspectoratului Municipal de Protecţie Civilă) şi 0722.326.735 (Ionuţ Pripiş, dir. Primăria Constanţa)”, se precizează în acelaşi comunicat.