Cozile imense de la fostele oficii de somaj, acum agentii pentru ocuparea fortei de munca, au disparut. Functionarii acestor institutii sunt mult mai relaxati, iar timp pentru cate un bucurestean care-si cauta o slujba si vrea sa se inscrie la somaj sau sa fie consiliat este berechet. Am stat mai bine de o ora la Agentia Locala a Sectorului 1 si doar doua persoane au intrat in incinta institutiei.
In biroul sefei agentiei, unde ma aflam, intra o tanara crispata. “Mi-e foarte rau, am o cadere de calciu si am venit sa iau viza.” Se asaza pe scaun obosita, dar, surprinzator, dupa inceputul unei conversatii privind familia, femeia este mult mai vioaie si uita de afectiune. Sa fie doar o simpla simulare a unei dureri inexistente, legata doar de obtinerea vizei? Cine stie?! Aceasta recunoaste insa ca nu poate sa-si ia o slujba dintr-un motiv foarte simplu. “Daca lucrez, pierd cantina. Gemenii au 4 ani si jumatate, Alin este in clasa a IV-a, iar Florin are 13 ani si este in clasa a V-a. Mai am o fata, cea mai mare, care s-a maritat cu un baiat bogat. Barbatul meu lucreaza cu ziua pe unde apuca. Acum, la doua zile, iau mancare de la cantina si, cat de cat, ne ajungem”, marturiseste bucuresteanca. Viza de la somaj ii este foarte necesara pentru a merge la primarie sa ia ajutorul social. Cum locuri de munca sunt destule, mai ales pentru muncitori necalificati, trebuie impresionati functionarii de aici ca sa obtii stampila salvatoare cateva luni. A doua persoana intalnita a fost tot o tanara care venise sa vada lista cu posturile vacante din aceasta saptamana, afisata la vizier. Spune ca a terminat un curs de calificare ca vanzator, s-a angajat la un magazin, dar fiind ziua libera a venit sa vada ofertele, in speranta sa se mute intr-un alt loc, cu un salariu mai bun.
Indemnizatia se acorda in anumite conditii
Orice persoana domiciliata in Bucuresti se poate inscrie la somaj, beneficiind de consiliere, mediere in gasirea unei slujbe, dar si de posibilitatea de a urma un curs gratuit de calificare, recalificare, potrivit pregatirii si aptitudinilor personale.
Indemnizatia de somaj se acorda, potrivit Legii 76/2000, de la data: l incetarii contractului individual de munca sau a contractului de munca temporara l incetarii raporturilor de serviciu l incetarii mandatului pentru care au fost numiti sau alesi l desfacerii contractului militarilor angajati pe baza de contract l incetarii calitatii de membru cooperator l incetarii motivului pentru care au fost pensionate l incetarii motivului pentru care au fost suspendate raporturile de munca sau de serviciu l ramanerii definitive a hotararii judecatoresti l expirarii perioadei de 60 de zile de la absolvire pentru absolventii institutiilor de invatamant, in varsta de minim 16 ani, asimilati somerilor l absolvirii, pentru absolventii scolilor speciale pentru persoane cu handicap in varsta de minim 16 ani, care nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale l expirarii perioadei de 30 de zile de la data lasarii la vatra pentru persoanele care inainte de efctuarea stagiului militar nu au fost incadrate in munca, asimilati somerilor.
Pentru a beneficia de ajutor de somaj beneficiarii trebuie sa depuna o cerere la agentia locala pentru ocuparea fortei de munca din sectorul de domiciliu in termen de 30 de zile de la datele de mai sus.
Inscrierile, in cadere libera
In Capitala piata muncii este deschisa tuturor doritorilor sa-si gaseasca o slujba. Cu conditia sa accepte salarii mai modeste si meserii care sa nu fie la nivelul pregatirii. Meseriasii si absolventii obisnuiti sa aiba job-uri din timpul scolii nici nu stiu unde sunt agentiile care-i inregistreaza pe cei care sunt someri.
An de an, numarul somerilor si rata somajului in Bucuresti scad continuu, aceasta zona atragand forta de munca din toata tara.
La 1 februarie 2007 erau inregistrati 22.621 someri, dintre care 6.770 indemnizati si 15.851 someri neindemnizati. Rata somajului este de 2,37%, raportata la populatia activa – 955.000 persoane, ne spune Mariana Bucalet, director la Agentia Municipala pentru Ocuparea Fortei de Munca. Cei mai multi someri inregistrati sunt in sectorul 2, 4.645 persoane, sectorul 4 are 4.386 someri, sectorul 5 un total de 4.035 someri, sectorul 6 un numar de 3.730 someri, iar in sectorul 1 sunt inregistrati cei mai putini someri, respectiv 1.609 persoane.
Cuantumul indemnizatiei este de 50% din salariul de baza minim brut pe tara, in cazul absolventilor si militarilor lasati la vatra, pe o perioada de 6 luni. Pentru persoanele care au lucrat, cuantumul indemnizatiei de somaj se acorda in functie de stagiul de cotizare, pe perioade diferite, intre 6 luni si 12 luni.