0.9 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăSpecialFRF nesocoteste o alta decizie a TAS!

FRF nesocoteste o alta decizie a TAS!

Deciziile Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) par a nu avea nici o importanta pentru Federatia Romana de Fotbal (FRF). Dupa cazul palmaresului Politehncii Timisoara, FRF intarzie sa puna in aplicare o alta sentinta a instantei de la Lausanne.
In urma transferului lui Cristian Chivu de la Ajax Amsterdam la AS Roma, in Romania au ajuns 305.360 de euro, ca indemnizatie de formare, care ar fi trebuit sa fie impartiti intre Universitatea Craiova si CSM Resita.
In acea perioada, ambele echipe erau patronate de catre omul de afaceri Dinel Staicu. Cand banii au intrat in conturile "Stiintei", 206.800 de euro ar fi trebuit sa ajunga in conturile resitenilor, care de fapt erau tot ale Craiovei, pentru ca CSM Resita era, in acte, echipa-satelit a oltenilor. Din cei 206.800 de euro, 31.000 de euro ar fi trebuit sa ajunga la impresarul Octavian Marin, care in acea perioada era reprezentantul gruparii CSM Resita. Conducatorii "juvetilor" nu au mai dorit sa plateasca comisionul agentului, considerand ca el nu are nici o legatura cu satelitul Universitatii. Astfel, litigiul a ajuns pe masa comisiilor FRF. "Sedintele comisiilor care m-au judecat aveau urmatorul scenariu: incercau timp de aproximativ 30 de minute sa-mi demonstreze ca nu am dreptate invocand tot felul de documente fara relevanta in caz. Oamenii erau pregatiti. Aveau scenarii pentru care imi trebuia spontaneitate ca sa le contraargumentez. Dupa acest interval de timp, discutia se termina indiferent de argumentele aduse. Este umilitoare situatia in care te fortezi sa arati respect unor «judecatori» pe care ii vezi cum cauta argumente pentru a da o decizie impotriva ta", ne-a declarat Octavian Marin.
Agentul de jucatori a instiintat pentru prima data FRF despre cazul sau in luna iulie 2005. Dupa patru luni de asteptare, in care forul de la Casa Fotbalului nu a trimis nici un raspuns, Octavian Marin a mai facut un memoriu, iar dupa alte patru luni litigiul a fost judecat si trecut prin toate comisiile, care au dat castig de cauza Universitatii Craiova. "Daca pentru prima comisie taxa de judecata a fost o suma modica, la comisia de apel a trebuit sa platesc 60 de milioane de lei vechi. Regulamentele FRF nu sunt facute intamplator. Se scrie negru pe alb ca nu exista posibilitatea sa-ti recuperezi cheltuielile de judecata, indiferent de rezultat. Toate acestea coroborate cu mitul conform caruia numai cei apropiati sistemului (vezi presa de zi cu zi) pot castiga la o asemenea instanta ar trebui sa te descurajeze sa iti continui demersul", a dezvaluit impresarul.
Considerand ca nu i s-a facut dreptate, Octavian Marin s-a adresat Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. Completul international i-a dat castig de cauza, anuntand decizia definitiva si irevocabila pe data de 21 noiembrie 2006, specificand ca termenul de plata a celor 31.000 de euro plus cheltuieli de judecata de catre Universitatea Craiova este 15 decembrie 2006. "Taxa pentru arbitraj platita tribunalului de la Lausanne a fost de 10.500 franci elvetieni. Probabil ca este inutil sa va spun ca aceasta taxa trebuia sa fie platita in mod egal de catre cele doua parti. Ei bine, Universitatea Craiova nici nu s-a sinchisit, iar pentru a fi sigur ca memoriul meu va fi judecat am achitat eu si partea celebrei echipe. Eu am prezentat o documentatie de peste 80 de pagini, in timp ce Universitatea Craiova a raspuns de fiecare data prin documente care contineau doar cateva randuri. In final am primit decizia finala a TAS in urma careia clubul Universitatea Craiova era obligat sa-mi plateasca sumele solicitate. Termenul de plata era 15 decembrie", a mentionat agentul.
Este surprinzator faptul ca la finalul meciului Rapid-Poli (2-0), disputat la Craiova, finantatorul Universitatii, Adrian Mititelu, l-a intrebat pe Mircea Sandu cum este posibil ca Jiul Petrosani sa fie programata in etapa a 20-a cand are datorii catre "Stiinta". In momentul de fata exista o decizie definitiva si irevocabila din partea TAS prin care Universitatea trebuia sa plateasca de doua luni 31.000 de euro si totusi a jucat in etapa a 20-a. Pentru fiecare zi intarzie, hotararea TAS prevede ca "Stiinta" sa plateasca penalizari de 5%. Este cat se poate de adevarat ca nu Adrian Mititelu a facut aceasta datorie, insa el a fost cel care a preluat clubul si cu bune, si cu rele de la Dinel Staicu.

Federatia tace

Cum de la data scadenta a trecut mult timp, in urma cu aproximativ trei saptamani Octavian Marin a facut o adresa si la FRF, organism care ar fi trebuit sa puna in aplicare decizia TAS. "Decizia TAS se refera si la Federatia Romana de Fotbal, subliniind rolul acesteia in fotbalul din Romania. Continutul exact al documentului este confidential, dar poate fi pus la dispozitia DNA daca aceasta considera ca pot fi suspectate comisiile FRF ca nu sunt impartiale. Una dintre problemele cu care se confrunta astazi FRF a fost generata de permisivitatea cu care impotriva propriilor regulamente a fost acceptata inlocuirea echipelor din Divizia A cu alte societati comerciale cu nume asemanatoare in scopul stergerii datoriilor (inclusiv cele datorate statului) acestora din urma", a precizat Marin, mentionand ca in cateva zile TAS va fi instiintat de faptul ca Universitatea nu a virat cei 31.000 de euro si ca FRF nu a luat inca nici o masura. Astfel, FRF se poate trezi cu un nou dosar pe masa Comisiei de Disciplina a FIFA, tot din cauza faptului ca nu vegheaza ca o decizie TAS sa fie pusa in aplicare.
O alta problema pe care agentul de jucatori a expus-o a fost legata de componenta comisiilor FRF. La sfarsitul anului trecut, Comitetul Executiv al FRF a hotarat schimbarea membrilor comisiilor, dupa ce in prealabil s-a facut un audit juridic, pentru a se verifica modul in care au fost judecate cazul Srhoj si Abiodun vs FC National si cel al palmaresului Politehnicii Timisoara. "In ceea ce priveste componenta comisiilor, desi nu exista o parghie directa, se poate observa totusi ca membrii acestora sunt numiti de catre conducerea FRF, care la randul ei este votata in functii de catre cluburi. Pornind numai de la aceasta premisa, litigiile dintre cluburi si jucatori sau terti autorizati ar trebui sa nu mai fie judecate de aceste comisii", a comentat Octavian Marin.

In ziarul nostru de ieri am atras atentia asupra faptului ca Federatia Romana de Fotbal ar putea fi sanctionata de catre FIFA cu dezafilierea din cauza faptului ca nu a pus in aplicare o decizie definitiva si irevocabila a Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. Hotararea instantei internationale se referea la palmaresul Politehnicii Timisoara, TAS dand castig de cauza echipei patronate de Claudio Zambon, in timp ce Curtea de Arbitraj pentru Fotbal a FRF a luat o hotarare in favoarea echipei conduse de Marian Iancu. FIFA a cerut, printr-o adresa oficiala, ca forul de la Bucuresti sa argumenteze, pana cel tarziu astazi, decizia luata de CAF, tinand cont ca regulamentele internationale nu prevad un aliniat care sa permita admiterea unei cereri de revizuire a unui litigiu care a primit deja o decizie definitiva si irevocabila.
Raspunsul FRF va fi analizat peste doua saptamani de catre Comisia de Disciplina a FIFA. Daca instanta forului international va considera ca FRF a incalcat regulamentul, sanctiunea poate fi chiar excluderea echipelor nationale si de club din competitiile internationale.

Cele mai citite

Hezbollah a lovit o sinagogă din orașul israelian Haifa

Armata israeliană a anunţat sâmbătă că o sinagogă a fost lovită de o salvă "semnificativă" de rachete lansate de mişcarea islamistă libaneză Hezbollah asupra...
Ultima oră
Pe aceeași temă