Rezultatele examenului de Bacalaureat din Franţa urmează să fie publicate la începutul săptămânii viitoare, însă examenul de maturitate nu a fost lipsit de scandaluri. În urmă cu o săptămână, ministerul Educaţiei a anunţat că anchetează posibilitatea ca unul dintre subiectele de la matematică de la Bacalaureatul ştiinţific să fi apărut pe Internet cu o seară înainte de examen. Ulterior, autorităţile franceze au recunoscut că subiectul divulgat era chiar cel care a fost la examen şi, drept urmare, au depus o plângere la procurorul Republicii franceze pentru „fraudă la examene” şi „abuz de încredere”.
Ca urmare a publicării exerciţiului cu probabilităţi, Ministerul Educaţiei a decis să nu anuleze proba, însă a hotărât că acest exerciţiu să nu mai fie punctat, urmând ca numai restul de trei exerciţii să fie luate în calcul pentru nota finală. Zeci de mii de elevi care au susţinut Bac-ul la această probă, şi care vor lua note mai mici din această cauză, au cerut ministerului, printr-o petiţie lansată pe internet să renunţe la această decizie. Preşedintele Nicolas Sarkozy a spus, însă, la rândul său că susţine decizia ministrului său al Educaţiei de anulare a subiectului.
Cel care ar fi divulgat subiectul ar fi fiul unui tehnician care lucrează la una din imprimeriile unde se multiplică subiectele de la bacalaureat, scrie cotidianul Liberation. Fiul bărbatului ar fi arătat subiectul original unor elevi care urmau să dea examenul la matematică, iar unul dintre cei trei liceeni i-ar făcut poza care a ajuns pe Internet. Documentul a fost însă scos din imprimerie de angajatul instituţiei, dar motivele pentru care a făcut acest lucru „rămân încă necunoscute”.
Aceasta nu ar fi singura fraudă la cel mai important examen pentru tinerii francezi. Profesorii care corectează lucrările de la proba de limba engleză suţin că prea mulţi elevi şi-au ales acelaşi subiect pe care l-au rezolvat într-un mod asemănător, scrie L’Express.
„L-au rezolvat în acelaşi mod, cu acelaşi plan. De aici deduc nu numai faptul că au primit subiectul dar şi că, fără îndoială, au obţinut şi un plan de rezolvare!”, spune o profesoară.
Postul de radio RTL, citat de L’Express, a relatat încă de acum două săptămâni că mai mulţi liceeni ar fi primit, prin sms, conţinutul exact al probelor de limba engleză şi de fizică-chimie, cu câteva zile înainte ca proba să aibă loc.
În acest caz, zvonurile privind fraudarea nu au fost confirmate de Ministerul Educaţiei. Cu toate acestea, o anchetă administrativă a fost deschisă, dar profesorii care corectează lucrările nu au primit alte instrucţiuni.