Procurorii DNA caută să afle cum au reușit funcționari publici să ofere, preferențial, contracte de circa 60 milioane de euro unei firme olandeze.
Clinica de neonatologie din cadrul spitalelor bucureștene Cantacuzino, C.C. Iliescu și Polizu, precum și Ministerul Sănătății și Asociația de Neonatologie au fost percheziționate ieri de procurorii DNA, în cadrul unei anchete privind fapte de corupție în cadrul unor proceduri de achiziție prin programe finanțate din fonduri publice și fonduri europene. De asemenea, este vizată și o secție a Spitalului Fundeni.
Program de 60 milioane euro
Achizițiile verificate de anchetatori au fost realizate pentru programul național de neonatologie, în valoare de 60 milioane euro, prin care au fost dotate 22 de maternități din toată țara, și care a suferit numeroase întârzieri, potrivit HotNews, deși fondurile au provenit inclusiv de la UE. DNA arată că există “suspiciunea săvârșirii, în perioada 2008-2011, a unor infracțiuni de corupţie şi asimilate celor de corupție, de către funcţionari publici“, se arată într-un comunicat de presă al DNA.
Inițial, DNA a anunțat că “în cauză se efectuează urmărirea penală prin raportare strict la fapte, nefiind începută urmărirea penală faţă de vreo persoană”.
Procurorii au efectuat ieri 20 de percheziții la instituții publice, inclusiv la Ministerul Sănătății, unde suspiciunile se referă la acte încheiate pentru achiziția de aparatură inclusiv între 2007 și 2008, într-un program finanțat de Banca Mondială. Aici au fost verificate Departamentul Achiziții, Unitatea de Management a Proiectelor Băncii Mondiale și Departamentul de Dispozitive Medicale, au declarat pentru Agerpres surse din Ministerul Sănătății. Potrivit acestora, în cauză sunt suspiciuni de corupție în cadrul unor proceduri de achiziție de aparatură și echipamente medicale.
La Spitalul Cantacuzino DNA a verificat documentele legate de programul naţional de neonatologie, fiind făcute percheziţii în cabinetul şefului Clinicii de neonatologie, în prezenţa acestuia, a declarat, pentru Mediafax, managerul unităţii sanitare, Iulian Brezean. “Anchetatorii ne-au precizat că nu au venit pentru probleme care vizează Spitalul Cantacuzino, ci strict programul de neonatologie”, a precizat acesta.
OLAF a transmis informaţii
Procurorii beneficiază de sprijin din partea Oficiului de Luptă Antifraudă (OLAF) din cadrul Comisiei Europene, care de altfel au fost cei care au sesizat neregulile cu fonduri publice.
OLAF a transmis “informaţiile valoroase obţinute în cadrul investigaţiei sale administrative” autorităţilor române competente, a precizat biroul de presă al instituției pentru Mediafax.
Mai mult, în această anchetă complexă sunt implicate și autoritățile din Marea Britanie și Olanda, deoarece, potrivit unor surse, în dosar sunt implicați funcționari publici și medici care au făcut parte din comisii de atribuire a unor contracte ce ar fi dat preferenţial contracte unei firme olandeze din domeniul medical, care în schimb ar fi oferit bunuri şi servicii.
În ancheta DNA ar fi vizaţi mai mulţi funcţionari publici, dar şi “medici de renume” care au făcut parte din comisii de atribuire a unor contracte”. Medicii ar fi fost cooptaţi în comisiile de licitaţii “pentru a da greutate deciziilor care se luau”, au mai spus sursele citate, care nu au nominalizat respectivele persoane.
Contractele vizau programe finanţate cu bani de la Banca Mondială şi de la Banca Europeană de Investiţii, au mai arătat sursele judiciare.