21.2 C
București
vineri, 21 iunie 2024
AcasăSpecialFrattini propune introducerea "cartii albastre" europene

Frattini propune introducerea “cartii albastre” europene

Comisia Europeana va prezenta la 23 octombrie proiectul sau de creare a unui nou permis de sedere in UE, "cartea albastra", dupa modelul "cartii verzi" americane, pentru a atrage imigranti calificati, a anuntat, joi, comisarul european pentru Justitie, Franco Frattini, citat de AFP, informeaza Mediafax.

Ca efect al imbatranirii populatiei europene, "trebuie sa atragem muncitorii de care avem nevoie pentru a face fata lipsei de forta de munca in domenii specifice", a declarat comisraul european pentru Justitie, Franco Frattini, intr-un discurs la Lisabona.

Potrivit Bruxelles-ului, jumatate dintre imigrantii originari din tarile mediteraneene, Orientul Mijlociu si Africa de Nord, detinatori ai unei diplome universitare, locuiesc in Canada si Statele Unite, in timp ce in Europa 85% din imigranti nu au studii superioare.  Pentru a contracara aceasta tendinta, Frattini propune crearea unei "carti albastre europene", inspirata, dar intr-o maniera mai putin ambitioasa, de "cartea verde" americana, "biletul de acces", al imigrantilor care vor sa lucreze in Statele Unite.

Aceasta "carte albastra" le-ar da dreptul imigrantilor sa lucreze intr-un stat membru al UE, pe o perioada de doi ani, cu posibilitatea de reinnoire a documentului".
"Dupa aceasta perioada de inceput, ei ar putea sa lucreze in anumite conditii intr-un alt stat membru", ceea ce e destul de greu in prezent, iar perioadele de sedere vor fi trecute in "cartea albastra", pentru a acumula intervalul necesar obtinerii rezidentei.

Frattini apreciaza ca muncitorii imigranti ar trebui admisi in spatiul european pe baza unor "criterii comune: contract de munca, o calificare profesioanla si un salariu peste minim".

La sfarsitul lui octombrie, comisarul va rezenta o a doua propunere la directiva, prin care sa se asigure ca toti imigrantii vor avea aceleasi drepturi cu cetatenii UE, din punct de vedere al protectiei sociale si al conditiilor de munca.

In aceste domenii, Comisia Europeana stie ca trebuie sa fie prudenta, pentru ca statele membre au nevoi diferite si sunt foarte atasate de competentele specifice. Nevoia unanimitatii de voturi in adoptarea acestei decizii anticipeaza discutii indelungate.

Ideea unei "carti albastre" a atras, inca de joi, criticile ministrului german al Economiei, Michael Glos. Principala economie europeana nu isi permite "sa primeasca in masa muncitori", numai pentru ca exista o cerere punctuala de forta de munca, care nu va fi de durata, a decarat Glos, in editia electonica a publicatiei Der Spiegel. In plus, Germania inca dispune "de rezerve mari de forta de munca", a aratat el. Iar daca ar dori sa atraga forta de munca straina, ar putea cauta in statele primite de curand in UE, a completat el.

Potrivit lui Frattini, "in UE erau, in ianuarie 2006, 18,5 millioane de imigranti cu acte, reprezentand aproape patru la suta din populatia europeana".

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

EURO 2024: Spania a rezolvat calificarea în optimi după ce a învins Italia cu 1-0

Selecţionata Spaniei s-a calificat în optimile de finală ale Campionatului European de fotbal - EURO 2024, găzduit de Germania, după ce a învins Italia,...

De când are actori precum Seagal pe lângă el, Putin a învățat să joace și în scenete proaste precum cele regizate de Kim Jong...

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, a învățat multe din experiența actorilor de renume, care au fugit în statul său pentru...

EURO 2024: Spania a rezolvat calificarea în optimi după ce a învins Italia cu 1-0

Selecţionata Spaniei s-a calificat în optimile de finală ale Campionatului European de fotbal - EURO 2024, găzduit de Germania, după ce a învins Italia,...
Ultima oră
Pe aceeași temă