15.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialFratii Tuica, arestati pentru 29 de zile

Fratii Tuica, arestati pentru 29 de zile

Tribunalul Bucuresti a emis mandate de arestare preventiva pe termen de 29 de zile pentru afaceristii craioveni Ion si Nicolae Mihailescu. Mandat de arestare a primit si un asociat al celor doi, respectiv Dan Stoica, cercetat in acelasi dosar. Avocatii inculpatilor au depus contestatie impotriva acestei masuri la Curtea de Apel Bucuresti.


Din probele existente la dosar rezulta faptul ca acestia au cauzat, in perioada 2001-2002, un prejudiciu total de aproximativ 300 miliarde de lei la bugetul statului, prin societatile administrate. Alaturi de cei trei, au mai primit interdictie de a parasi tara alte doua personaje ale afacerii. Este vorba de Vasile David si Stela Baietica, care au inregistrat in contabilitatea firmelor pe care le administrau niste facturi fiscale emise de o firma-fantoma din Bucuresti. Intre societatile angrenate de catre cei cinci in activitatea infractionala s-a realizat un circuit comercial financiar justificat prin facturi si chitante fiscale false, avand ca scop obtinerea ilegala de rambursari TVA.
Cei doi frati craioveni Ion si Nicolae Mihailescu au in spate numai afaceri murdare prin care si-au ridicat la un moment dat un adevarat imperiu financiar, acum in aparenta prabusit. La inceputul anilor '90, cei doi frati craioveni s-au ridicat din obscuritate. Incetul cu incetul, ei au intrat in lumea producatorilor de alcool, reusind in mod bizar sa puna mana pe fabrica de zahar de la Calafat. Imediat, si-au deschis o linie de productie alcool, iar cu licoarea lui Bachus, acestia au reusit sa se ridice in lumea mafiei alcoolului.
Inca de la inceput, fratii Mihailescu, adica „Tuica”, au intrat pe sub pielea PDSR, care guverna tara, fiind protejatii lui Doru Ioan Taracila. In a doua jumatate a anilor '90, fratii Tuica s-au asociat cu Electroputere SA, preluand echipa de fotbal a intreprinderii, pe firma EXTENSIV SRL, in baza relatiilor extrem de stranse cu directorul de atunci al uzinei, Ion Lupulescu. Au urmat apoi afacerile ilegale prin care cei doi si-au construit stadionul de fotbal din Parcul Romanescu din Craiova. Toate devizele au fost umflate de zeci de ori, pentru ca, in final, obiectivul sa para ca are o valoare mult mai mare.
Terenul de sub stadion a ramas insa tot al firmei care-l vanduse, TCIF SA Craiova. Fratii Tuica au uitat sa mai achite ratele si din acest motiv proprietarul terenului a cerut rezilierea contractului de vanzare-cumparare. A intervenit atunci fostul primar comunist al orasului, Vasile Bulucea, care le-a pus pe tava celor doi frati peste opt mii de metri patrati in zona respectiva. Asta dupa ce Mihailestii intrasera in datorii.

BCR, la dispozitia fratilor Tuica

Cei doi aveau mari datorii catre alti controversati afaceristi, Paul Valuta si Iacobov – zeul alcoolului din Moldova. Atunci au inceput sa curga creditele de la BCR Craiova. O data 3 milioane de dolari, a doua oara 3,5 miloane, iar a treia oara 7 milioane de dolari. Au mai urmat inca doua „pomeni” de cate 5 miliarde de lei, puse pe tava de aceeasi directoare a BCR Craiova, Constantina Foamete, dupa care aceasta s-a transferat pe aceeasi functie la Raiffeisen Bank, sucursala Craiova, de unde a si iesit la pensie. Totul se intampla in perioada de „glorie” din mandatul lui Adrian Nastase ca premier.
Pentru fiecare credit, fratii Tuica gajau cu proprietatile pe care deja le aveau: stadionul din Parcul Romanescu, fabrica de zahar, cu terenurile aferente, de la Calafat, statia de decantare si epurare a apelor reziduale ale aceleiasi intreprinderi, dar care deservea si intregul oras si multe alte imobile imprastiate pe unde nici ei nu mai stiau. Toate erau insa supraevaluate, tocmai de catre membrii comisiei din cadrul BCR, care analizau dosarele Mihailestilor. In 1999, fratii Tuica pareau ca nu mai pot fi opriti. Ei au imprumutat doi jucatori patronului de la Poli Timisoara, in schimbul unui post local de televiziune din Craiova, 3TV. O buna perioada dupa aceasta, postul a functionat fara licenta.
Dupa ani in care totul parea ca ramane de domeniul trecutului, BCR a demarat actiunea de recuperare a prejudiciului. Abia atunci conducerea bancii si-a dat seama de teapa pe care o luase: bunurile puse gaj de cei doi escroci nu valorau nici 40% din valoarea totala a creditelor. Unde mai pui si faptul ca, in momentul in care a vazut ca se ingroasa gluma, Paul Valuta a pus mana pe jumatate din echipa de fotbal, iar apoi a luat-o pe toata in contul datoriilor, iar studioul de televiziune a fost luat de nimeni altul decat Dinel Staicu, alt creditor al fratilor Tuica.
Primaria Calafat si Finantele Publice au cerut Tribunalului Dolj declansararea procedurii de faliment impotriva societatilor SC Exalcom, SC Exserv si SC Zaharul Calafat pentru recuperarea creantelor. Era vorba de peste o suta de miliarde de lei vechi. Astfel, la poarta Mihailestilor bateau o gramada de creditori. Nici returnarile ilegale de TVA nu i-au mai ajutat sa-si revina. Pe de alta parte, cei doi se inconjurasera de lumea interlopa a Craiovei.
Unul dintre oamenii lor de incredere, Ionut Neagoe, fratele antrenorului Universitatii Craiova, se lauda cu imensele ajutoare materiale primite de la fratii Tuica. In ultimul an insa, cei doi evazionisti craioveni au facut tot ceea ce au putut sa iasa din atentia generala, ba chiar sa se uite de ei. Si chiar reusisera, daca nu-si aduceau aminte procurorii DNA ca de vreo doi ani au un dosar prafuit prin fisete. Pe el scria: „Ion si Nicolae Mihailescu” sau, simplu, Tuica.

Cele mai citite

Andrei Ursu și Vlad Condurache au fost eliminați de la Asia Express 2024

În ediția din 19 septembrie a emisiunii „Asia Express 2024,” Andrei Ursu și Vlad Condurache au fost eliminați după ce au terminat pe ultimul...

Elena Lasconi promite transparență totală privind cheltuirea banilor Administraţiei Prezidenţiale

Preşedintele USR, Elena Lasconi, a declarat miercuri că, dacă va câştiga alegerile, va face publice toate cheltuielile Administraţiei Prezidenţiale şi va diminua bugetul acestei...

Familia Regală a strâns laolaltă tineri, elite și politicieni din cadrul Ploieşti, Capitala tineretului din România 2024

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, a găzduit, miercuri, la Palatul Elisabeta, seara dedicată municipiului Ploieşti, Capitala tineretului din România în anul 2024, eveniment în...
Ultima oră
Pe aceeași temă