6.8 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialFrankfurter Rundschau îl inventează pe „Putinescu“

Frankfurter Rundschau îl inventează pe „Putinescu“

Pentru Norbert Mappes-Niediek, autor al mai multor cărţi despre Europa de Est, dintre care una („Mafia din Balcani”) a fost tradusă şi în limba română, există puţine dubii încotro se îndreaptă România: înspre dictatură. „Revoltă împotriva lui Putinescu” este titlul articolului său din cotidianul Frankfurter Rundschau, iar autorul vede mai multe paralele între preşedintele României şi alţi lideri autocraţi din Europa.

Autorul sugerează că scenele de violenţă, „pornite de susţinători ai cluburilor de fotbal”, ar fi putut fi provocate pentru a „distrage atenţia de la furia tinerilor, pensionarilor şi angajaţilor statului”; pentru cineva care crede că „România este chiar de mai mult timp decât Ungaria o democraţie precară”, o asemenea înscenare nu ar fi surprinzătoare. Traian Băsescu este descris drept „un fost primar al Bucureştiului, scund şi îndesat”, care a construit „un regim prezidenţial atotputernic” şi ai cărui consilieri se poartă la fel ca „secretarii fostelor birouri politice: ei dau directivele, iar miniştrii le execută”. Premierul Emil Boc, este de părere Mappes-Niediek, un ecou al al preşedintelui, iar rolul Parlamentului se reduce la a aproba propunerile şefului de stat – care răsplăteşte un comportament slugarnic cu posturi: „clientelismul politic este aproape palpabil”, scrie jurnalistul austriac. 

„O bărbăţie berlusconiană”

Deşi „Traian Băsescu îi elimină personal pe miniştrii corupţi, pentru a îşi păstra măcar un rest al renumelui său de „, scrie Mappes-Niediek, „în cercurile apropiaţilor săi, acesta se poartă cu tandreţe, expunându-şi bărbăţia într-un stil asemănător cu cel al lui Silvio Berlusconi”. Autorul insinuează şi că relaţia dintre Traian Băsescu şi ministrul Turismului ar putea fi şi de altă natură decât pur profesională: „preşedintele are o relaţie strânsă cu tânăra şi atractiva Elena Udrea. Cât de strânsă, nu poate spune însă nimeni”.

La baza protestelor actuale stă reforma sistemului din sănătate, spune Mappes-Niediek; „asigurarea de stat va fi înlocuită de o asigurare obligatorie, de a cărei introducere vor profita trusturi precum ING din Olanda, Wiener Städtische din Austria, sau joint-venture-ul Allianz-Ţiriac”.

Austeritatea este pe placul UE

Deşi legea a fost retrasă, demonstraţiile continuă – iar „puterea protestului constă şi din faptul că acesta nu are conducători clari, pe care bătrânul cal de bătaie Băsescu să îi poată ataca în public”, este de părere jurnalistul. În final, acesta conclude că „alegerile nu vor schimba nimic – românii au mai trecut odată prin această experienţă”, şi că Uniunea Europeană îl va susţine pe preşedinte, care este bine-văzut la Bruxelles din cauza măsurilor sale de austeritate; aşadar, abia în 2014 ar putea avea loc schimbări majore, odată cu terminarea celui de-al doilea mandat al preşedintelui – „care însă nu înseamnă neapărat şi sfârşitul puterii acestuia: noua sa poreclă, , nu prevesteşte nimic bun”, este de părere Mappes-Niediek.

Ar trebui poate adăugat că această poreclă nu i-a fost acordată lui Traian Băsescu de către demonstranţi, ci a apărut pentru prima oară în 2010 – tot în cotidianul Frankfurter Rundschau, într-un articol scris, desigur, de acelaşi Norbert Mappes-Niediek.

Cele mai citite

Ministerul Finanțelor atinge un record: 16,4 miliarde lei atrași de la populație prin titlurile de stat Fidelis în 2024

Cea mai recentă emisiune, derulată între 9 și 18 decembrie 2024, a generat investiții de 2,6 miliarde de lei Ministerul Finanțelor a atras de la...

Un mort și 15 răniți după un atac rus asupra orașului Krivoi Rog din Ucraina

Cel puţin o persoană a fost ucisă şi alte 15 rănite marţi într-un atac rus asupra Krivoi Rog, oraşul natal al preşedintelui Volodimir Zelenski,...

Călin Georgescu susținut în campania pentru prezidențiale de o firmă rusească care s-a ocupat și de Putin și Medvedev

O reţea rusă de influenţare activă în Franţa şi Germania în timpul pandemiei Covid-19 a fost utilizată şi în perioada premergătoare alegerilor recent anulate...
Ultima oră
Pe aceeași temă