19.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialFranco Frattini, ingrijorat de coruptia indirecta

Franco Frattini, ingrijorat de coruptia indirecta

"Cei 27" nu sunt suficient de preocupati de combaterea coruptiei in afaceri, estimeaza comisarul european pentru Justitie.

"Sunt dezamagit de faptul ca in atat de multe state membre primirea si darea de mita printr-un intermediar nu sunt incriminate penal, iar multe state membre nu si-au extins inca legislatia pentru a acoperi si organizatiile non-profit", a declarat recent Frattini, prezentand un raport asupra coruptiei in sectorul privat.
Belgia si Marea Britanie sunt singurele state din Uniunea Europeana care au adoptat legile-cheie necesare pentru combaterea eficienta a coruptiei in afaceri, se arata in raport.
Bruxellesul recomanda incriminarea penala si sanctionarea atat a coruptiei active, cat si a celei pasive, directe sau prin intermediari, din sectorul privat. Mita ar trebui pedepsita cu inchisoare de la unul la trei ani, iar sanctiunile ar trebui sa vizeze atat companiile, cat si organizatiile nonprofit. Majoritatea covarsitoare a statelor membre ale UE nu au adoptat legi in acest sens, se arata in raport.
Una dintre problemele semnalate este aceea ca, in timp ce coruptia directa este incriminata in toate statele membre ale UE, unele dintre acestea, cum ar fi Austria, Italia si Polonia, nu incrimineaza coruptia indirecta. De asemenea, in unele state nu exista legi privind beneficiile nefinanciare.
Acordul privind combaterea coruptiei din sectorul privat a fost adoptat inca din 2003 si are caracter constrangator pentru membrii UE, dar fiecare dintre acestia este liber sa aleaga forma si metodele de implementare, Bruxellesul neavand posibilitatea sa exercite presiuni in aceasta privinta, intrucat statele membre au suveranitate deplina in chestiuni care tin de codul penal.
"EU Observer" remarca faptul ca Franco Frattini lauda Marea Britanie si Belgia, in pofida unor mari scandaluri de coruptie izbucnite recent in cele doua state: ancheta de la sfarsitul anului 2006 privind practicile companiei britanice BAE Systems, in special contractele pentru armament incheiate cu Arabia Saudita si arestarea, la Bruxelles, in martie, a unui oficial al Comisiei Europene si a unui asistent din Parlamentul European, sub acuzatia de coruptie, care a dezvaluit activitati de tip mafiot legate de contractele de intretinere incheiate de Comisia Europeana pentru cladirile delegatiilor Albaniei si Italiei.

Cele mai citite

Cum să-ți îngrijești corect ochelarii de soare

Ochelarii de soare sunt mai mult decât un moft, un accesoriu pe care îl adaugi ținutei vestimentare. Din contră, putem să-i considerăm o necesitate...

Ludovic Orbul sau ratatul de serviciu

Tu te lauzi că Ludovicul înainte ți s-a pus?… Ce-l mâna pe el în luptă, ce-a voit acel exclus? Cam așa ar suna acum versurile...

Tensiunea mică: cauze, simptome și tratament

Tensiunea arterială reprezintă forța cu care sângele împinge împotriva pereților arterelor atunci când este pompat de inimă. Dacă valorile sale scad sub 90/60 mmHg,...
Ultima oră
Pe aceeași temă