» O echipa de experti francezi a fost cooptata de catre CJ Bihor pentru a se alatura eforturilor specialistilor romani in vederea studierii si valorificarii mediului carstic bihorean.
In cadrul politicii de dezvoltare a turismului bihorean, CJ Bihor a lansat luna trecuta un proiect de amenajare si introducere in circuitul turistic a unui lant de pesteri din judetul Bihor, proiect intitulat "Deschidem Portile Bihorului". Potrivit autoritatilor locale, "Consiliul Judetean se implica in dezvoltarea efectiva a turismului bihorean si in punerea in valoare a potentialului extraordinar de care dispune judetul Bihor. Ne-am propus sa promovam un turism prietenos fata de mediu, in armonie cu natura. Tocmai de aceea am invitat alaturi de noi specialisti atat din tara, cat si din strainatate pentru a ne asigura ca mediul carstic bihorean va fi pus in valoare fara sa fie distrus. Partenerii nostri din Franta au experienta implementarii unui asemenea proiect, si eu cred ca experienta lor ne poate fi de folos, astfel incat proiectul nostru sa fie o reusita", a declarat Dumitru Voloseniuc, vicepresedintele CJ Bihor. Din echipa de specialisti francezi, care vor studia si vor evalua mediul carstic bihorean, fac parte Bernard Gely, istoric, arheolog la Serviciul Regional de Arheologie, specialist in studiul pesterilor ornate, din cadrul Directiei Regionale de Afaceri Culturale Rhône-Alpes; FranIoise Prud’Homme, responsabil al Muzeului Regional de Preistorie din Orgnac – Franta; Valérie Plichon, membru in biroul Comitetului Speologic Regional Rhône-Alpes si Marcel Meyssonnier, consilier de tehnica speologica la Directia Regionala de Tineret si Sport Rhône-Alpes.
Tot in acest proiect au mai fost cooptati specialisti de la Muzeul Tarii Crisurilor din Oradea, ai Parcului Natural Apuseni, Institutului de Speologie Emil Racovita, Federatiei Romane de Speologie, Serviciului Salvamont-Salvaspeo Bihor si ai Universitatii din Oradea.
PROIECT
Prin proiectul "Deschidem Portile Bihorului", Consiliul Judetean Bihor isi propune sa atraga fonduri europene pentru amenajarea mai multor pesteri din Bihor, in vederea valorificarii lor din punct de vedere turistic. De asemenea, proiectul doreste amenajarea cailor de acces la obiectivele greu accesibile din zona cheilor si a cascadelor, precum si amenajarea unor zone de campare cu dotarile necesare, care sa protejeze in acelasi timp natura, dar si sa asigure un confort adecvat turistilor.