Franţa consideră că nu sunt întrunite condiţiile care asigură integritatea şi securitatea spaţiului Schengen pentru aderarea, în martie, a României şi Bulgariei, preferând să aştepte până la raportul Comisiei Europene din vara lui 2011, a anuţat vineri Ministerul francez de Externe, informează Mediafax.
„Bulgaria şi România au în mod natural vocaţia de a intra în spaţiul Schengen, dar nu sunt întrunite în prezent condiţiile pentru o aderare în martie”, a declarat, în cadrul unei întâlniri cu presa, purtătorul de cuvânt al Quai d’Orsay, Bernard Valero.
„Credem că este mai înţelept să aşteptăm prezentarea, în iulie, a viitorului raport al Comisiei privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV)”, a adăugat el.
În raportul din iulie 2010, Comisia Europeană „constata progrese certe, dar sublinia mai ales progresele importante care rămân de făcut”, a amintit purtătorul de cuvânt.
„Un sistem administrativ şi judiciar imparţial, independent şi eficient, dotat cu mijloace suficiente este indispensabil pentru a permite buna funcţionare a politicilor UE şi pentru a asigura accesul cetăţenilor la toate beneficiile şi oportunităţile oferite de apartenenţa la UE”, a precizat Bernard Valero.
România şi Bulgaria, ultimele ţări intrate în UE, sunt supravegheate de Bruxelles în domeniile justiţiei şi combaterii corupţiei în cadrul procesului numit Mecanismul de Cooperare şi Verificare.
Miercuri, secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, afirmase că frontiera româno-bulgară rămâne deficitar controlată şi că Parisul va face în aşa fel încât decizia europeană privind intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen să nu fie luată până în vară.
În schimb, autorităţile române au spus în repetate rânduri că aderarea la Spaţiul Schengen nu ţine decât de îndeplinirea unor condiţii tehnice, precum sistemul de securizarea a frontierele, şi nu poate fi asociată cu alte rigori pe care România le are de satisfăcut, cum ar fi ridicare MCV-ului.
Totuşi, poziţia Franţei este decisivă întrucât un singur vot negativ din partea unei ţări membre este de ajuns pentru amânarea aderării la Schengen.