5.6 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSpecialFotografiile digitale dezvăluie mai mult decât crezi

Fotografiile digitale dezvăluie mai mult decât crezi

Îţi place să pui multe poze pe site-uri precum Flickr sau Facebook? Încarci fotografii cu tine sau cu câinele tău care este atât de drăgălaş în timp ce se joacă în curte sau pe canapea?

Poate nu îţi dai seama dar fotografiile pe care le încarci pe aceste site-uri conţin indicii despre locul unde te afli, potrivit CNN.

Coordonatele casei tale în fotografii

Toate fotografiile conţin date personale ale utilizatorului, imprimate de camerele digitale sau de programele de prelucrare a fotografiilor.

Aceste date, numite Exchangeable Image File Format (EXIF) – „Formatul interschimbabil al fişierului imagine” permit fotografilor profesionişti să identifice unele informaţii despre fotografie, cum ar fi dacă s-a folosit blitz-ul, ce efecte s-au aplicat fotografiei sau când a fost făcută ea.

EXIF poate să indice şi coordonatele GPS din momentul în care a fost făcută fotografia. Aceste informaţii sunt accesibile oricui prin folosirea unui program precum Google Maps.

Mai mulţi experţi avertizează oamenii asupra importanţei acestor date şi spun că majoritatea fotografilor amatori afişează fără să ştie informaţii private, cum ar fi adresa lor.

Thomas Hawk, fostul director executiv al site-ului de fotografie Zooomr şi un utilizator Flickr spune că EXIF este o parte importantă a procesului de arhivare. Dar aceste date pot fi folosite şi în alte scopuri. De exemplu, Hawk spune că a folosit informaţiile pentru a identifica locaţia unei persoane care îl hărţuia online.

„Nu îmi etichetez geografic nici o fotografie. Cred că este o mare problemă, oamenii nu realizează sau nu ştiu ce se află în datele EXIF pe care le publică”, spune Hawk.

Oricine îţi poate afla adresa datorită informaţiilor ce se ascund în fiecare fotografie pe care o postezi pe internet. De exemplu, în fotografiile puse pe Photobucket de o femeie apar copii săi în timp iau prânzul sau fac baie. Probabil ea nu ştie că informaţiile cu privire la adresa sa, care sunt afişate pe pagina web a fiecărei fotografii, pot fi copiate în programul Google Maps pentru a obţine o imagine satelit a locuinţei sale din Edmond, Oklahoma.

Pericolul aplicaţiei GPS a telefonului tău

Componenta de etichetare geografică a EXIF este ignorată de multe ori pentru că foarte puţine camere digitale conţin cip-uri GPS, dispozitive necesare pentru identificare coordonatelor spaţiale. Totuşi, majoritatea telefoanelor mobile din ultima generaţie, cum ar fi sistemul Android, permit utilizatorilor să folosească această funcţie.

Sistemul cere permisiunea utilizatorului pentru a accesa informaţii despre locaţia în care se afla în schimbul furnizării altor servicii. Dacă accesul este permis, toate fotografiile făcute cu acel telefon vor conţine coordonate GPS.

Telefoanele ultra performante au devenit pentru mulţi utilizatori un înlocuitor perfect pentru camera digitală. Camerele foto integrate în aceste telefoane sunt un rival incontestabil pentru aparatele foto tradiţionale şi cei mai mulţi dintre posesorii acestor telefoane le au permanent asupra lor.

Vânzările telefoanelor mobile din ultima generaţie au crescut cu 50 % de anul trecut, potrivit unui studiu realizat de firma de cercetare Gartner. Iar milioane de imagini sunt puse pe Facebook folosind aplicaţiile de pe telefoane ca iPhone, Droid sau BlackBerry. În urma unui sondaj realizat de Flickr, majoritatea fotografiilor postate pe site sunt făcute cu un telefon iPhone 3G.

Abundenţa fotografiilor de pe Flickr care conţin informaţii despre locaţia unde a fost făcută fotografia arată că majoritatea oamenilor care deţin un smartphone nu se gândesc la consecinţele pe care le poate avea utilizarea aplicaţiei GPS a telefonului lor.

Dacă utilizatorul permite accesul telefonul la coordonatele sale geografice, el va putea utiliza programe precum iPhoto sau Picasa, care grupează imaginile în funcţie de locaţie şi le amplasează pe o hartă.

Dar fotografii amatori nu realizează că aceste informaţii rămân întipărite în imaginea captată, iar după ce ea este postată pe Flicker sau Photobuckt oricine poate vedea acele date private.
Poze cu EXIF-alegerea utilizatorilor

„Am adăugat datele EXIF acum câţiva ani la cerinţa utilizatorilor noştri. Iar până acum nu am avut nici o plângere de la utilizatorii care nu ştiau de aplicaţia de etichetare GPS”, spune Rob Newton, purtătorul de cuvânt al site-ului Photobucket. El adaugă faptul că orice utilizator poate activa o opţiune existentă pe site, care interzice accesul celorlalţi membri la datele sale geografice.

Cu toate acestea, oricine poate descărca poza originală folosind un link de pe Photobucket şi în acest mod poate vedea coordonatele geografice într-un program precum Adobe Photoshop.

Site-urile Flickr şi Picasa nu afişează coordonatele în mod automat, dar şi aceste reţele oferă link-uri pentru a accesa pozele originale care conţin datele EXIF.

„Opţiunea de a descărca versiunea originală a pozei pe Flickr este o aplicaţie foarte importantă pentru membrii noştri. Totuşi, ajutăm oamenii să îşi păstreze confidenţialitatea informaţiilor prin faptul că datele EXIF nu se pot vedea pe site, iar accesul la această informaţie este condiţionat de utilizator”, spune purtătorul de cuvânt al Flickr.

Oamenii care nu vor ca fotografiile lor să conţină informaţiile EXIF pot dezactiva această opţiune al camerei digitale sau pot să şteargă datele geografice din imagine într-un program cum este Photoshop.

Site-uri care şterg automat datele EXIF

Unele site-uri, precum Facebook, TwitPic şi Yfrog şterg datele EXIF imediat ce o fotografie este încărcată pe site şi nu oferă modalităţi pentru a accesa fişierul original.

Pentru Yfrog, lipsa informaţiilor EXIF este rezultatul utilizării unui program de optimizare automată a imaginii, care este integrat în sistemul site-ului. Acest program nu a fost creat iniţial cu scopul de a proteja datele personale ale utilizatorului, spune Mike Harkey, purtătorul de cuvânt al site-ului ImageShack, deţinut de Yfrog.

În cazul site-ului Facebook, toate datele EFIX sunt şterse din fotografiile existente pe site, indiferent dacă ele au fost comprimate sau nu. „Ştergem datele EXIF şi din fotografiile pe care nu le comprimăm. Facem asta pentru că utilizatori pot afişa fără să îşi dea seama informaţii importante prin datele EXIF”, spune Jaime Schopflin, purtătorul de cuvânt al site-ului Facebook.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă