18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialFotografii rare de la Auschwitz, descoperite de curand.

Fotografii rare de la Auschwitz, descoperite de curand.

In luna decembrie anul trecut, relateaza The New York Times, Rebecca Erbelnig, o tanara arhivista la Muzeul Memorial al Holocaustului din Statele Unite, a primit o scrisoare din partea unui fost angajat al serviciilor secrete ale Statelor Unite. Acesta dorea sa doneze muzeului mai multe fotografii de la Auschwitz, pe care le gasisese in urma cu peste 60 de ani in Germania.
Rebecca Erbelding a acceptat cu nerabdare propunerea: desi Auschwitz este cel mai cunoscut lagar nazist, exista doar un mic numar de fotografii dinainte de eliberarea sa din 1945. O luna mai tarziu, muzeul a primit un pachet continand 16 cartoane cu fotografii lipite pe ambele fete.
Cercetatorii si-au dat seama imediat de semnificatia acestora: ce aveau in fata era un fel de album de familie infatisand vietile ofiterilor superiori SS de la Auschwitz, realizat de Karl Höcker, ordonanta comandantului lagarului. Fotografiile nu ii infatiseaza pe ofiterii lagarului in exercitiul functiunii, ci mai degraba in cursul unor momente domestice: un grup de ofiteri SS cantand impreuna acompaniati de un acordeon, Höcker impodobind pomul de Craciun, un cadru cu tinere femei din SS zburdand in timp ce barbatii se relaxeaza fara veste, in timpul unei pauze de fumat.

In total sunt 116 fotografii, prima datand din 21 iunie 1944, aratandu-i pe Höcker si pe comandantul lagarului Richard Baer, amandoi in uniforma festiva SS completa. Albumul contine de asemenea opt fotografii cu Josef Mengele, imfamul doctor implicat in experimente medicale crude si in selectia prizonierilor sositi in lagar. "Acestea sunt primele fotografii autentificate ale lui Mengele la Auschwitz", au declarat oficialii muzeului Holocaustului.
Fotografiile descoperite sunt intr-un uimitor contrast cu asa-numitul Album Auschwitz, singura sursa de imagini cu lagarul pre-eliberare de pana acum, o compilatie de imagini luate de fotografii SS in primavara anului 1944 descoperita de un supravietuitor dintr-un alt lagar. Fotografiile din acest album infatiseaza sosirea unui grup de evrei unguri, care in acel moment alcatuiau ultima mare comunitate de evrei din Europa. Albumul Auschwitz, aflat in proprietatea muzeului Yad Vashem, muzeul israelian al Holocaustului, arata procesul de selectie de la calea ferata din Birkenau, zona unde trenurile soseau in lagar si unde soldatii germani ii manau pe prizonieri in siruri.
Prin alaturarea celor doua albume se creeaza o imagine puternica: juxtapunerea vietii cotidiene pline de confort a garzilor cu realitatea terifianta a lagarului, unde mii de oameni faceau foamea si peste 1,1 milioane au murit.
Spre exemplu, una din fotografiile facute de Höcker pe data de 22 iunie 1944 surprinde un grup de femei care lucrau ca specialisti SS in comunicatii in timp ce mancau din castroane mure proaspete. Una dintre ele intoarce castronul cu fundul in jos si se stramba in gluma pentru ca si-a terminat portia. In aceeasi zi, spune Judith Cohen, un istoric de la Muzeul Holocaustului din Washington, 150 de prizonieri au sosit la Birkenau. Dintre acestia, 21 de barbati si 12 femei au fost selectionati pentru munca, ceilalti fiind transportati direct la camerele de gazare.
Crimele din aceasta perioada faceau parte din eforturile disperate ale nazistilor de a elimina evreii din Europa si alte categorii considerate indezirabile, spre sfarsitul razboiului. In acea vara crematoriul s-a defectat din cauza suprautilizarii si mai multe trupuri au trebuit sa fie arse in gropi deschise. Un mic set de fotografii preeliberare cu aceste incinerari, cunoscute de mai multa vreme, au fost facute clandestin.

Auschwitz a fost abandonat si evacuat pe 18 ianuarie 1945 si a fost eliberat de armata sovietica pe 27 ianuarie. Multe din fotografiile lui Höcker au fost facute la Solahütte, o cabana de vacanta SS, in stilul celor din Alpi, aflata la marginea complexului Auschwitz pe malul raului Sola.
Cum deocamdata nu planuiesc sa includa fotografiile in expozitii, curatorii Muzeului Memorial al Holocaustului au hotarat saptamana aceasta sa arate cateva dintre aceste imagini pe websiteul muzeului – www.ushmm.ro.
Curatorii muzeului au evitat sa descrie albumul folosind expresii ca "monstrii jucandu-se" sau "ucigasii in timpul liber". Judith Cohen spune despre fotografii ca sunt foarte instructive, in sensul ca ne arata ca autorii crimelor de la Auschwitz erau intr-un sens oameni care se purtau si ca niste fiinte umane obisnuite. "In propriii lor ochi, ei erau oameni buni, tovarasi buni, chiar civilizati", spune cercetatoarea.
Sarah J. Bloomfield, directoarea muzeului, considera ca alte seturi nedescoperite de fotografii privind Holocaustul exista prin poduri si ar putea fi pierdute oricand accidental pentru totdeauna.
Persoana care a donat pozele recent descoperite a cerut sa ramana anonima si avea peste 90 de ani cand a contactat muzeul. Curatorilor muzeului le-a spus ca a gasit fotografiile intr-un apartament din Frankfurt in care a locuit in anul 1946. Vara aceasta donatorul a decedat.
Karl Höcker a fugit de la Auschwitz inainte de eliberarea lagarului. Cand a fost capturat de armata britanica avea asupra lui acte false cu ajutorul carora a trecut drept simplu soldat. Dupa procesul din 1961 din Israel al lui Adolf Eichman, Höcker a fost descoperit de est-germani in orasul sau natal, Engershausen, unde lucra ca functionar bancar. A fost condamnat pentru crime de razboi si a executat sapte ani de pedeapsa inainte de a fi eliberat in 1970, fiind apoi reangajat de banca. Höcker a murit in 2000, la 89 de ani.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă