2.1 C
București
luni, 27 ianuarie 2025
AcasăSpecialFOTO-VIDEO: Mobilierul multifuncţional - între tehnologie şi design

FOTO-VIDEO: Mobilierul multifuncţional – între tehnologie şi design

Metoda mobilierului care poate îndeplini mai multe funcţii în acelaşi timp este un concept modern, care are la bază cunoştinţe de tehnologie, ergonomie şi design.

Mobilierul multifuncţional este răspunsul designerilor la provocările stilului de viaţă contemporan, care ne impune o utilizare optimă a spaţiului, dar şi a bugetului.

Ideea mobilierului care se transformă aparţine designerilor italieni, care au constatat că şi o casă cu dimensiuni mici poate fi amenajată cu toate elementele necesare fără a aglomera spaţiul. Cu alte cuvinte, conceptul de mobilă multifuncţională a pornit de la necesitatea de a satisface nevoile de depozitare şi de a obţine confortul dorit în locuinţele mici.

Astfel, ca alternativă la mobilierul masiv, greoi şi care ocupă mult spaţiu, designerii au adus în centrul atenţiei mobilierul multifuncţional, accesibil, uşor de montat şi manevrat.

Acesta se remarcă prin designul modern şi elegant, iar din punct de vedere estetic se integrează perfect în locuinţele actuale. În general, un corp de mobilier multifuncţional îndeplineşte cel puţin două funcţii.

Primii care au expus mobilier multifuncţional la un târg de mobilă au fost italienii. De altfel, europenii (şi nu numai) folosesc de ceva ani mobilier multifuncţional. În prezent, există nenumărate piese de mobilier care se pot transforma cu uşurinţă în altele.

Cel mai comun exemplu este canapeaua sau colţarul care se poate transforma într-un pat de două persoane. Însă numărul inovaţiilor de acest gen este mult mai mare.

De exemplu, dintr-un dulăpior se poate face un pat pentru o singură persoană, o măsuţă de living se poate transforma într-o masă de birou sau de dining, o masă de birou poate ascunde un pat, un dressing poate ascunde un pat de două persoane etc.

Probabil că astfel de piese nu sunt tocmai uşor de găsit la noi, însă multe dintre ele pot fi realizate pe comandă.

Magazinele de profil oferă diverse piese de mobilier care îndeplinesc mai multe funcţii, cum ar fi fotoliile care conţin şi spaţiu de depozitare (pentru cărţi, reviste, DVD-uri şi chiar jucării pentru copii).

Soluţiile de mobilier multifuncţional sunt ideale pentru apartamentele mici, mai ales în cazul celor cu o cameră, care, de multe ori, trebuie să joace un triplu rol: spaţiu de relaxare, de dormit şi de lucru.

Într-o astfel de cameră, un pat „ascuns“ în perete (în care cadrul acestuia să ia forma unui corp de mobilier) poate fi de mare ajutor atunci când sunt primiţi musafiri.

De exemplu, o masă de birou care se „retrage“ în perete poate reprezenta un element de decor inedit, dar şi un corp de mobilier funcţional.

Un singur apartament, două roluri

Există situaţii când apartamentul în care locuieşti trebuie să deservească mai multor scopuri: ca spaţiu de lucru pentru mai multe persoane (în care fiecare cameră e transformată în birou) şi ca spaţiu de locuit.

De exemplu, proprietara apartamentului din imagine, Cecilia Caragea (ce activează ca specialist PR, Arena Communications, arenacommunications.ro), şi-a amenajat apartamentul astfel încât să îndeplinească cerinţele de mai sus.

Pentru a păstra atmosfera office din living, patul este ascuns în mobilier şi poate fi scos şi utilizat atunci când este necesar. La fel, mobilierul de bucătărie încorporează o mare parte dintre aparatele electrocasnice (maşina de spălat vase, combina frigorifică, maşina de spălat rufe etc.), încăperea având aspectul de birou.

Mobilier multifuncţional pentru camere de copii

Din dorinţa de a economisi cât mai mult spaţiu, s-au găsit soluţii ingenioase inclusiv pentru camerele de copii, care trebuie să satisfacă toate nevoile acestora: de somn, de lucru şi de joacă.

Cum camerele cu suprafeţe mici nu mai permit şi suficient spaţiu de joacă, acesta poate fi obţinut prin crearea şi utilizarea mobilierului inteligent.

De exemplu, ansamblul de mobilier poate fi creat în aşa fel încât patul (sau paturile) să fie „ascunse“ sub zona de studiu şi trase doar noaptea.

Astfel, pe timpul zilei suprafaţa respectivă poate servi ca spaţiu de joacă. O altă soluţie ar fi poziţionarea paturilor unul deasupra celuilalt, putând fi accesate cu ajutorul şinelor.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă