4.5 C
București
luni, 11 noiembrie 2024
AcasăSpecialFOTO/VIDEO: Cine este hackerul megaloman din spatele scandalului Megaupload

FOTO/VIDEO: Cine este hackerul megaloman din spatele scandalului Megaupload

La finalul săptămânii trecute, cel mai mare site de filesharing a fost închis iar proprietarul său a fost arestat. Miliardarul excentric Kim Schmitz, proprietarul site-ului Megaupload, a fost capturat joia trecută de către autorităţile neozeelandeze şi de către FBI.

Moşia lui a fost luată cu asalt în timpul zilei sale de naştere de către 76 de oameni ai legii şi un elicopter a survolat zona în timpul operaţiunii. Kim Schmitz, în vârstă de 38 de ani, a fost scos cu forţa dintr-o cameră de panică – un seif imens – poliţiştii fiind nevoiţi să taie pereţii.

Kimble

Poveştile despre viaţa miliardarului Kim Schmitz (cunoscut şi ca Kimble, Kim Tim Jim Vestor  şi, în cele din urmă Kim Dotcom) au căpătat un aer de legendă. De la maşini de lux, fotomodele superbe şi comportamentul de răufăcător scos din filmele cu James Bond până la acuzaţiile de conspiraţie, spălare de bani şi piraterie, Kim Dotcom şi-a creat o imagine de mafiot cibernetic, fiind numit în 2001 de către cotidianul britanic The Telegraph „coşmarul oricărui PR şi visul oricărui jurnalist”.

Cu toate că Schmitz scrisese recent că a renunţat la acest stil de viaţă şi că a devenit un familist, acesta a fost găsit de către poliţişti într-o cameră de siguranţă, ţinând în mână o puşcă. Raidurile care au avut loc în Hong Kong, sediul Megaupload, au sporit şi mai mult aerul de legendă al omului care şi-a schimbat numele în Dotcom, zeu al hackerilor, geniul investiţiilor cibernetice şi campion al jocului Modern Warfare. Dar totuşi, cine este Kim Schmitz?

Născut în Kiel, Germania, Schmitz este acum un bărbat masiv care măsoară 1,95 m înălţime şi are o greutate de 136 kg. La începutul anilor 1990 acesta s-a folosit de reputaţia lui de hacker pentru a-şi lansa cariera în cibersecuritate. Prima lui apariţie în media a fost în 1992 când a fost intervievat de către presa germană dar şi de către Forbes în legătură cu „valul de infracţiuni cibernetice”. Schmitz a profitat atunci de lipsa de cunoştinţe tehnice ale reporterilor pentru a-şi crea o imagine  mai sexi şi mai periculoasă.

Sub pseudonimul său de hacker „Kimble”, Schmitz a spus că face dintr-o grupare internaţională numită Dope şi că a spart serverele de telefonie a sute de companii americane.

Într-un interviu acordat publicaţiei The Telegraph, Schmtiz a declarat că a intrat în sistemul băncii Citibank şi că a transferat 20 de millioane de dolari în contul fundaţiei Greenpeace.  Potrivit hackerului, nici NASA dar nici Pentagonul nu au fost adversari pe măsura talentelor sale, spunând că a reuşit să dobândească accesul la informaţii secrete despre Saddam Hussein.  Cu toate astea, dovezi ale acestor activităţi nu există.

Andreas Bogk, un membru al grupării de hackeri Chaos Computer Club, a declarat că Schmitz a intrat în „industria” pirateriei de la începutul anilor 1990, când a creat un site care le oferea utilizatorilor acces la software piratat, în special jocuri, în schimbul unor sume de bani.

Megalomanul domn Dotcom           

Hackerul s-a folosit de notorietatea sa pentru a-şi consolida fima de securitate. Compania sa Data Protect a încheiat un contract cu firma de transport aerian Lufthansa, după ce a demonstrat existenţa a mai multe breşe în securitate.

Fluxul de capital a început să-i alimenteze lui Schmitz pasiunea pentru automobile scumpe dar şi dorinţa sa de a-şi crea o imagine de excentric. Într-un clip animat intitulat „Kimble, Special Agent”, alter-egoul său conducea o „Megamaşină”, apoi o „Megabarcă” după care dădea buzna în casa lui Bill Gates şi, cu ajutorul unei mitraliere, scria  „Linux” pe pereţi.

În 2000 Schmitz a vândut 80% din acţiunile Data Protect conglomeratului TÜV Rheinland.

Domnul Dotcom deţinea 18 maşini de lux, printre care şi un Cadillac roz din 1959 şi avea numere de înmatriculare precum „HACKER”, „MAFIA” şi „STONED”(DROGAT).  Kim a pilotat elicoptere, s-a pozat cu fotomodele şi a finanţat spectacolul de artificii de din oraşul Auckland în 2010.  Schmitz a concurat şi la raliul Gumball 3000 –  o competiţie mondială care are loc pe drumurile publice.

Kimble a făcut chiar şi un „documentar” despre viaţa lui , intitulat „Kimble Goes Monaco”, care îl  prezintă pe Schmitz într-o călătorie la Monaco. Camerele ajung şi pe un iaht închiriat iar miliardarul poate fi văzut jucându-se cu gadgeturi scumpe. Anul trecut, el a reuşit să convingă câţiva artişti să înregistreze un clip de promovare pentru site-ul Megaupload.

Pedeapsă

Kim Schmitz se află acum într-o închisoare din Noua Zeelandă unde aşteaptă să fie extrădat în SUA. Acestuia i-a fost refuzată cererea de eliberare pe cauţiune şi riscă o pedeapsă de până la 50 de ani de închisoare. Alături de el au mai fost arestate alte cinci persoane şi o a şasea este dată în urmărire.

Megaupload nu e singurul proiect care l-a adus în faţa judecătorilor pe Schmitz. În 1994 a fost arestat pentru trafic de cartele telefonice furate şi eliberat după o lună.

În 1998 a fost condamnat pentru pentru fraudă computerizat, spionaj şi numeroase alte infracţiuni. Schmitz a primit atunci o sentinţă de doi ani de închisoare cu suspendare. 

Internetul contraatacă

Gruparea de hackeri Anonymous a reacţionat violent la vestea arestării domnului Dotcom.

Astfel, Anonymous a blocat accesul la site-urile Departamentului de Justiţie al SUA, FBI-ului, Universal Music Group, Motion Picture Association of America, Recording Industry Associaton of America şi U.S. Copyright Office.

Dotcom în cifre

12.000 dolari – costul unei camere în hotelul de lux din Hong Kong care găzduia serverele Megaupload;

4,9 milioane dolari – valoarea estimată a celor 18 automobile confiscate de către poliţie;

24 milioane dolari  – valoarea moşiei de 2300 de metri pătraţi din Coatesville, Noua Zeelandă;

150 de milioane – numărul de utilizatori înregistraţi pe site-ul Megaupload

175 milioane dolari – valoarea totală a bunurilor deţinute de Schmitz şi restul angajaţilor de la Megaupload

500 milioane de dolari – paguba produsă deţinătorilor de drepturi de autor

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă