0.7 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăSpecialFOTO: Turnul EIFFEL: tehnologie ROMÂNEASCĂ, oţel ROMÂNESC. Vezi cum a fost construit!

FOTO: Turnul EIFFEL: tehnologie ROMÂNEASCĂ, oţel ROMÂNESC. Vezi cum a fost construit!

Turnul Eiffel: 324 de metri înălţime, fabricat din oţel românesc de la Reşiţa şi de la Govăşdia şi după o tehnologie inventată de inginerul român Gheorghe Pănculescu.

După ce a absolvit cursurile Politehnicii din Zurich, inginerul român, care este celebru în Franţa şi anonim în România, ajunge să lucreze în cadrul companiei Eiffel, la recomandarea lui Vasile Alecsandi. În 1878, Pănculescu revine în ţară pentru a proiecta calea ferată Bucureşti – Predeal.

El a inventat un sistem de îmbinare a traverselor de cale ferată, care avea să revoluţioneze construcţiile metalice. Deşi termenul de finalizare a lucrării era de cinci ani, Pănculescu a reuşit să termine lucrarea în mai puţin de un an, datorită metodei de montare a şinei pe traverse, în afara spaţiului căii ferate.

La sfârşitul secolului 19, în România, o cale ferată era construită de câteva ori mai repede decât poate fi construită în prezent.

Citeşte şi FOTO: Finalul: 1514 morţi. Însă care a fost începutul? Vezi cum a fost construit TITANICUL!

Însă nu acesta este proiectul care l-a făcut celebru pe Gheorghe Pănculescu.

Gustave Eiffel l-a vizitat, la Vălenii de Munte, pe inginerul român, devenit, între timp, inspector general al Căilor Ferate Române. Cei doi ingineri au vorbit despre înălţarea, la Paris, a unui turn ieşit din comun, cu ocazia Expoziţiei universale din 1889.

Pentru construirea turnului, Gustave Eiffel a utilizat tehnica inventată de Pănculescu, folosind subansambluri metalice confecţionate la sol şi asamblate progresiv, pe măsura înălţării construcţiei.

Vezi şi FOTO: Cum a fost construit B-25, unul dintre cele mai DISTRUGĂTOARE bombardiere din istorie

Turnul Eiffel a fost construit din oţel produs la Reşiţa, după cum este gravat pe o mare parte dintre elementele componente ale simbolului parizian, dar şi din oţel de la furnalul din Govăşdia din judeţul Hunedoara.

Până la finalizarea clădirii Chrysler din New York, în 1930, Turnul Eiffel a fost cea mai înaltă clădire din lume.

În galeria de mai sus veţi putea vedea câteva fotografii inedite, realizate în timpul construirii Turnului Eiffel care încă reprezintă una dintre principalele atracţii turistice din lume.

Cele mai citite

Fermierii cer credite pe termen lung, băncile promit creșterea finanțării în agricultură

Fermierii din România reclamă dificultăți în accesarea capitalului și solicită împrumuturi pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru a putea...

Rezultate provizorii ale alegerilor prezidențiale, turul 1: Călin Georgescu conduce, Elena Lasconi pe locul doi

Cu peste 99% dintre secțiile de votare raportate, candidatul independent Călin Georgescu conduce detașat în rezultatele parțiale publicate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), acumulând...

Alegerile prezidențiale din România, în presa internațională: Șoc după avansul candidatului de extremă dreapta

Rezultatele parțiale ale alegerilor prezidențiale din România au atras atenția presei internaționale, care subliniază ascensiunea surprinzătoare a lui Călin Georgescu, un candidat independent asociat...
Ultima oră
Pe aceeași temă