5.9 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialFOTO: Tehnici de izolare a balconului

FOTO: Tehnici de izolare a balconului

Când discutăm de renovarea apartamentelor de bloc, integrarea balconului în spaţiul de locuit este o soluţie cu reale câştiguri în planul confortului.

Pentru acest lucru însă este extrem de important ca o astfel de lucrare să se execute profesionist, cu respectarea celor trei operaţiuni obligatorii – hidroizolaţia, termoizolaţia şi încălzirea corespunzătoare a spaţiului respectiv.

Termoizolaţia

Este cea mai importantă lucrare în acest context. Operaţiunea este obligatorie căci împiedică apariţia condensului pe suprafaţa interioară a balconului.

Dacă nu este corect executată, indiferent de celelalte lucrări sau de calitatea acestora, vor exista mereu probleme specifice legate de apariţia condensului (umezeală în pereţi, mucegai, distrugerea zidăriei).

Termoizolaţia se aplică atât parapeţilor balconului (foto 1), cât şi pardoselii (foto 2) şi tavanului (foto 3).

Se poate realiza cu diverse materiale care au ca punct comun înmagazinarea aerului (acesta fiind un bun izolator): polistiren, vată minerală, BCA subţire. Este foarte important ca în urma termoizolării să nu rămână puncte neacoperite, inclusiv la îmbinările dintre pereţi, tavan şi şapă.

Termoizolaţia pardoselii se face prin aplicarea unui strat de polistiren extrudat sub şapă. Cu cât placa este mai groasă, cu atât termoizolaţia este mai bună. Există şi o şapă specială cu granule de polistiren (termobeton) care nu necesită termoizolare la aplicare.

Hidroizolaţia

Se referă la aplicarea pe parapetul exterior al balconului a pervazului care poate fi un şorţ de tablă sau un pervaz prefabricat din plastic. Acesta are rolul de a nu permite apei să se prelingă pe faţa exterioară a parapetului balconului.

De asemenea, în situaţia în care balconul de la etajul superior este deschis, va trebui să stabiliţi cu vecinul respectiv hidroizolaţia planşeului.

Încălzirea balconului

Ulterior închiderii balconului şi executării hidroizolaţiei şi termoizolaţiei corespunzătoare, spaţiul trebuie încălzit. Caloriferele care se montează în acest spaţiu trebuiesc supradimensionate pentru a face faţă şocului termic exterior.

Caloriferul amplasat în balcon nu numai că încălzeşte spaţiul, dar şi atenuează condensul care este foarte probabil să apară pe o suprafaţă mare vitrată.

Atenţie! Nu uitaţi că pentru închiderea balconului aveţi nevoie de aprobare de la Primărie şi de autorizaţie de con

Constantin Stefan
Constantin Stefan
Constantin Stefan
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă