Cea de-a treia zi a confruntărilor dintre armata egipteană şi protestatarii din Piaţa Tahrir a făcut noi victime, iar indignarea faţă de brutalitatea soldaţilor egipteni din timpul confruntărilor de sâmbătă a depăşit cu mult graniţele Egiptului.
O fotografie care prezintă mai mulţi soldaţi din cadrul armatei egiptene lovind, sâmbătă, o tânără femeie în Piaţa Tahrir din Cairo, a provocat indignarea opiniei publice internaţionale, care a condamnat cu vehemenţă modul brutal de reprimare a revoltelor din capitala Egiptului.
Imaginile surprinse în tipul confruntărilor demonstrează faptul că femeia nu prezenta nici un pericol pentru soldaţii egipteni, relatează The Atlantic.
Armata egipteană era apreciată, nu demult, de către activiştii egipteni pentru faptul că s-a aflat de partea lor în timpul Revoluţiei din februarie. Însă, în ultimele trei zile, soldaţii egipteni au rănit grav sute de manifestanţi şi au ucis cel puţin 10 persoane, unele dintre acestea decedând după ce soldaţii au tras în mulţime.
Presa internaţională consideră că fotografia respectivă demonstrează un comportament de o brutalitate excesivă. Violenţa împotriva unei femei neînarmate este interzisă şi condamnată cu vehemenţă în toate statele lumii arabe.
Însă nu bătaia pe care femeia a primit-o din partea unui grup de soldaţi extrem de violenţi a stârnit un val de indignare în presa internaţională. În lumea musulmană, tragerea peste cap a bluzei unei femei şi expunerea bustului acesteia este un act teribil de umilitor, cu o puternică încărcătură sexuală. Bluza femeii, denumită abaya, este un simbol al evlaviei şi al modestiei.
Activiştii au reuşit să filmeze incidentul. Femeia a fost lovită în cap cu picioarele, de nenumărate ori, iar un soldat a lovit-o cu putere în piept, astfel încât recuperearea ei după o îndelungată spitalizare fiind cel mai optimist scenariu care poate fi imaginat.
După ce a lovit-o pe tânăra femeie, unul dintre soldaţi a încearcat, totuşi, să-i acopere partea dezgolită a corpului.
Utilizatorii egipteni ai reţelei de socialializare Facebook au postat, indignaţi, o serie de fotografii care demonstrează că doi trecători, un bărbat şi o femeie, care au privit cum soldaţii o băteau pe tânăra femeie, s-au dus să o ajute după ce agresorii au abandonat-o şi au fost bătuţi, la rândul lor, pentru că s-au apropiat de ea.
Acţiunile armatei egiptene, care este cea mai puternică instituţie din ţară şi, probabil, din întreaga lume arabă, au luat o întorsătură dramatică. Deşi, iniţial, a protejat revoluţionarii în faţa forţelor de securitate ale fostului preşedinte Hosni Mubarak, armata şi-a consolidat poziţia după ce a preluat puterea în Egipt, oficialii acesteia declarând că instituţia îşi va păstra independenţa şi va controla orice guvern ales în mod democratic.
După ce protestele faţă de puterea militară s-au intensificat în Egipt, generalii s-au distanţat de angajamentele făcute faţă de cetăţeni privind sprijinirea poporului şi interzicerea violenţei asupra civililor.
Consiliul Suprem al Forţelor Armate, format dintr-un grup de lideri militari, seamănă, din ce în ce mai mult, cu un nou dictator egiptean. Este puţin probabil ca trupele Consiliului, care atacă civilii într-un mod deschis şi deosebit de brutal, vor reuşi să încheie luptele împotriva activismului democratic.
Toate reprimările revoltelor au devenit incredibil de brutale, iar violenţa cu tentă sexuală faţă de femei este din ce în ce mai des întâlnită. Conform publicaţiei The Atlantic, povestea din spatele agresiunii împotriva tinerei protestatare, dezbrăcată şi bătută cu brutalitate, este demnă de luat în seamă tocmai din cauza faptului că nu mai reprezintă ceva neobişnuit.