5 C
București
sâmbătă, 30 noiembrie 2024
AcasăSpecialFOTO şi VIDEO: Felix Baumgartner a sărit de la 39 de km...

FOTO şi VIDEO: Felix Baumgartner a sărit de la 39 de km înălţime şi a stabilit trei RECORDURI MONDIALE

UPDATE 2: După ce s-a ridicat la altitudinea de 39.045 metri cu un balon umplut cu heliu, Felix Baumgartner a stabilit un nou record fiind primul om care a depăşit bariera sunetului în cădere liberă, la exact 65 de ani după ce Chuck Yeager a făcut acelaşi lucru însă cu un avion experimental. Austriacul, 43 de ani, a mai stabilit şi alte două recorduri (săritura de la cea mai mare înălţime şi cel mai înalt zbor cu un balon cu echipaj uman), lăsându-i recordul pentru cea mai lungă cădere liberă mentorului acestui proiect, colonelul Joe Kittinger, se arată într-un comunicat remis redacţiei de către Red Bull.

Baumgartner a aterizat în siguranţă în deşertul New Mexico după saltul de la 39,045 metri. În timpul căderii, Felix Baumgartner a atins viteza maximă de 1,342.8 km/h, înainte să fie încetinit de atmosferă. Baumgartner a căzut liber timp de 4:20 minute, iar durata totală a săriturii a fost de 9:03 minute. Milioane de oameni au urmărit în direct, la posturile de televiziune din întreaga lume şi pe internet, ascensiunea balonului şi apoi săritura de la 39.045 metri. În România, saltul lui Felix Baumgartner a fost transmis în direct de sport.ro. La un moment dat, în timpul căderii libere, Baumgartner a părut că se răsuceşte incontrolabil, dar austriacul şi-a revenit repede şi câteva momente mai târziu a deschis paraşuta spre uşurarea întregii echipe de la sol.

„A fost o zi incredibilă cu multe evenimente, aşa cum a fost de fapt întregul proiect”, a spus Baumgartner uşurat. „Totul a început cu o lansare minunată, după care am avut o problemă cu sistemul de alimentare al vizierei mele. Ieşirea din capsulă a fost perfectă, după care am început să mă răsucesc uşor. Am crezut că voi reuşi să stabilizez căderea, dar am început să mă răsucesc din ce în ce mai repede. Totul a fost foarte brutal. Pentru câteva secunde am crezut că mi-am pierdut cunoştinţa. Nu am simţit niciun boom sonic pentru că am fost mult prea ocupat încercând să mă stabilizez. Totul a fost mult mai dificil decât mă aşteptam eu.”

Baumgartner şi restul echipei se pregătesc de cinci ani pentru misiunea Red Bull Stratos. „Ce pot să vă spun este că atunci când eşti acolo sus devii foarte umil. Nu te mai gândeşti la recorduri, nu te mai gândeşti la valoarea ştiinţifică a proiectului – singurul lucru pe care-l vrei, în acel moment, este să te întorci pe pământ în viaţă”, a mai spus Felix Baumgartner, la conferinţa de presă.

 

UPDATE: Felix Baumgartner, care a realizat cu succes duminică, în jurul orei 21.08 (ora României), saltul în cădere liberă din stratosferă, plonjând de la altitudinea record de circa 39.000 metri deasupra statului american New Mexico, a ajuns cu bine pe pământ, în jurul orei 21.17 (ora României).

Saltul în cădere liberă din stratosferă al lui Felix Baumgartner – o premieră mondială – a fost realizat cu succes duminică, la 21.08 (ora României), austriacul plonjând de la altitudinea record de circa 39.000 metri deasupra statului american New Mexico, conform imaginilor live de pe site-ul oficial al misiunii – redbullstratos.com.

Un austriac va încerca să doboare patru recorduri mondiale în cadrul misiunii Red Bull Stratos. Felix Baumgartner ar putea intra în istorie pentru urcarea unui balon la cea mai mare altitudine, pentru saltul de la cea mai mare altitudine (peste 36,5 kilometri), pentru depăşirea vitezei sunetului în cădere liberă şi pentru cea mai lungă cădere în gol (peste cinci minute şi jumătate).

Felix Baumgartner şi echipa Red Bull Stratos se pregătesc de câţiva ani pentru a bate un record vechi de 52 de ani: saltul de la cea mai mare altitudine, se arată într-un comunicat remis redacţiei de către Red Bull. Obiectivul principal al proiectului Red Bull Stratos este acela de a aduna informaţii ştiinţifice utile care să crească gradul de siguranţă în timpul expediţiilor spaţiale.

Capsula cântăreşte 1.315 kilograme şi a fost avariată în urma ultimei sărituri de test, în luna iulie, de la o altitudine de 29.610 metri. Atunci Baumgartner a fost înregistrat în cădere liberă cu o viteză de 864 km/h, cam tot atât cât înregistrează un avion comercial. Austriacul a aterizat în siguranţă în deşertul New Mexico. Pe 24 septembrie, capsula reparată a fost suspusă unor teste în laboratorul Brooks City-Base din San Antonio, Texas, unde s-au recreat condiţiile pe care le va întalni în stratosferă.

„Îmi plac provocările, iar încercarea de a deveni primul om care doboară bariera sunetului în cădere liberă este o provocare unică”, a declarat Felix Baumgartner într-un interviu pentru Red Bull.

Unii experţi sunt de părere că Felix Baumgartner ar putea muri în timpul saltului dacă echipamentul său s-ar deteriora. „Dacă echipamentul austriacului se rupe în cazul în care acesta se loveşte de capsulă în timpul saltului sau în situaţia în care unda de şoc creată la depăşirea vitezei sunetului o să-l zguduie prea puternic, bule letale s-ar putea forma în fluidele corporale. Baumgartner s-ar putea confrunta cu ceea ce se numeşte sânge care fierbe”, transmite Associated Press.

Întrebat care este cel mai important lucru atunci când vine vorba de saltul în sine, Baumgartner a declarat: „Trebuie să ajung într-o poziţie stabilă înainte să ating viteza sunetului. Ţinând cont de experienţa mea, acest lucru nu ar trebui să fie o problemă majoră. Problema este că pentru aproximativ 30 de secunde nu voi avea nici o perna de aer în jur, ceea ce înseamna că nu voi putea să controlez modul în care se rasuceşte corpul meu. Oricum, în testele pe care le-am facut pâna acum, am fost capabil să mă stabilizez destul de repede pe măsură ce aveam suficient aer în jurul meu”.

În timpul misiunii, Felix Baumgartner trebuie să respecte 40 de paşi, iar întreaga operaţiune este departe de a fi una a certitudinilor. „Una dintre necunoscute este modul în care va reacţiona corpul atunci când va atinge viteza supersonică. Nici efectul tranziţiei de la aceasta viteză şi până la oprire nu este cunoscut”, a declarat Felix Baumgartner, care a recunoscut că îi este frică, dar că a învăţat să folosească frica în avantajul său.

„Sunt pregătit”, spune Baumgartner. „Vântul nu trebuie să bată cu mai mult de 3 km/h pentru că grosimea balonului este de zece ori mai mică decat cea a unei pungi de plastic.” Pentru a pregăti şi a umple balonul cu heliu echipa are nevoie de peste 8 ore. Acesta trebuie să ridice capsula de 1.300 kg până în stratosferă. Înălţimea balonului este de 102,05 metri iar diametrul are 129 metri, ceea ce înseamna că acesta este cel mai mare balon care a transportat, vreodată, un echipaj uman.

Austriacul Felix Baumgartner a fost protagonistul unor sarituri de pe locaţii celebre din întreaga lume: statuia lui Iisus Hristos din Rio de Janeiro, Turnurile Petronas din Kuala Lumpur şi zgârie-norul Taipei 101. Tot el a fost primul om care a traversat, în cădere liberă, Canalul Mânecii folosind aripi de carbon.

Citeşte şi FOTO UIMITOARE: Sport EXTREM şi salturi MORTALE în cadrul campionatului de parkour de la Santorini!

Citeşte şi FOTO: Una dintre ele a crescut la o FERMĂ DE VITE! Află secretele modelelor de la Victoria’s Secret!

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă