1.5 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăSpecialFoto. Scutul antirachetă din Polonia costă 169 de milioane USD. Pentru România...

Foto. Scutul antirachetă din Polonia costă 169 de milioane USD. Pentru România s-au alocat 134 de milioane

Statele Unite au aprobat alocarea, în anul fiscal 2016, a sumei de 169 milioane de dolari pentru amplasarea în Polonia a elementelor scutului antirachetă. Această decizie nu afectează lucrările din România, care vor continua la baza militară Deveselu. Ea va deveni operațională până la sfârșitul anului 2015.

Aceste precizări au fost oferite acum câteva zile de asistentul secretarului de stat al SUA pentru Controlul Armamentelor, Frank A. Rose, cu prilejul vizitei sale la București.

Contractul privind lucrările de la Deveselu, semnat în anul 2013, a obținut la acel moment o finanțare de 134 milioane de dolari.

Sistemul american antirachetă din Europa a fost inaugurat în anul 2011, prin instalarea de interceptoare la bordul unor nave americane, precum și a unui radar în Turcia.

Lucrările din România, demarate în octombrie 2013, reprezintă faza a doua a dezvoltării sistemului antirachetă, iar cele din Polonia vor reprezenta faza a treia.

Terenul de la Deveselu a aparținut unei unități a Forțelor Aeriene, care a fost desființată în cadrul procesului de restructurare a Armatei Române. Din anul 2015, la Deveselu va funcționa o baterie de interceptoare antirachetă tip SM-3, cu baza la sol, împreună cu un radar Aegis. Componentele lor sunt construite la uzina Lockheed-Martin din Moorestown (New Jersey).

„În momentul în care va deveni operațional, site-ul Aegis din România, complementar cu navele Aegis din Mediterana, va îmbunătăți protecția țărilor NATO împotriva rachetelor balistice cu rază scurtă și medie de acțiune lansate din Orientul Mijlociu”, a explicat Frank A. Rose.

"Baza navală" Deveselu

Baza de la Deveselu, denumită de americani Naval Support Facilily (NSF) Deveselu, va fi subordonată Forțelor Navale americane (US Navy), întrucât instalațiile sale militare vor fi similare celor de la bordul navelor americane. La Deveselu vor lucra circa 200 de militari americani.

Elementele scutului din Polonia vor deveni operaționale în anul 2018. La acel moment, scutul american antirachetă va proteja complet “întregul teritoriu european al NATO”, a precizat Frank Rose.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Hezbollah a lovit o sinagogă din orașul israelian Haifa

Armata israeliană a anunţat sâmbătă că o sinagogă a fost lovită de o salvă "semnificativă" de rachete lansate de mişcarea islamistă libaneză Hezbollah asupra...
Ultima oră
Pe aceeași temă