Învelitoarea reprezintă acea parte din subansamblul închiderilor al cărei rol este de a proteja acoperişurile cu şarpantă, asigurând izolaţia hidrofugă.
În funcţie de tipul constructiv, învelitoarea se realizează din elemente de forme şi mărimi diferite, care se asamblează între ele pentru a forma o suprafaţă continuă. Structura de rezistenţă sau stratul suport pentru învelitori se realizează în funcţie de tipul învelitorii şi de condiţiile utilizării spaţiilor protejate de şarpanta acoperişului.
Alegerea corectă a învelitorii se face în funcţie de panta acoperişului. În cazul pe care îl prezentăm aici, proprietarul a hotărât înlocuirea învelitorii casei deoarece a dorit să mansardeze podul.
Soluţia a fost obligatorie pentru eliminarea eventualelor probleme legate de hidroizolaţia viitorului apartament de la mansardă. Ca material, a fost aleasă ţigla metalică, soluţie ideală pentru mansardări.
Etape de lucru:
1. După eliminarea vechii învelitori, peste baza din scândură a şarpantei se fixează o folie specială. Aceasta îndeplineşte atât funcţie de barieră de vapori, protejând vata minerală de sticlă aflată imediat sub şarpantă, cât şi aceea de a opri orice eventuală scurgere de apă care poate să ajungă la stratul termoizolant.
2. Peste stratul de folie se construieşte structura din lemn necesară montării ţiglelor metalice. Aceasta trebuie măsurată cu atenţie, urmând dimensiunile foilor metalice, pentru a se evita eventualele probleme de montaj.
3. Montajul propriu-zis începe cu elementele de margine. Acestea se fixează la extremităţile şarpantei, în zona de îmbinare a diferitelor planuri, dar şi în zona de scurgere. În acelaşi timp se montează şi jgheaburile.
4. Pe structura din lemn se fixează foile metalice cu ajutorul unor şuruburi autofiletante speciale, prevăzute cu garnituri. Trebuie acordată o atenţie deosebită zonelor în care se îmbină două planuri diferite, deoarece acestea sunt cele mai vulnerabile în ceea ce priveşte scurgerile de apă.
Preţuri:
– materiale (ţiglă metalică + accesorii) 9.000 lei;
– manoperă – 4.500 lei.
Caracteristicile învelitorilor metalice:
• ţigla metalică reprezintă o soluţie optimă atât pentru construcţiile noi, cât şi pentru renovarea acoperişurilor vechi. Montarea ei este un proces simplu şi rapid şi nu presupune, în mod obligatoriu, demontarea învelitorii precedente.
• Învelitorile metalice sunt disponibile sub formă de plăci care imită, per ansamblu, forma ţiglei clasice. Există însă şi tipuri de table cutate sau cu suprafaţă plană.
• Tratarea suprafeţei şi profilarea asigură o rezistenţă ridicată la intemperii (cum ar fi acţiunea apei (îngheţ/dezgheţ), a vântului sau influenţa vegetativă a aerului poluant), prezentând un grad ridicat de durabilitate, stabilitate la căldură, rezistenţă la coroziune şi durabilitate coloristică. Varietatea straturilor de protecţie, aplicate printr-o tehnologie avansată, asigură toate caracteristicile enumerate mai sus.
• Învelitoarea cu ţigle metalice se poate utiliza în cazul oricărui tip de acoperiş cu pantă minimă de 14°.
• Compoziţional, ţiglele metalice existente pe piaţa noastră sunt fabricate din oţel zincat la cald, protejat ulterior printr-un sistem multistrat pe ambele