5.9 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialFOTO: Pas cu pas cum realizăm o nişă pentru televizor

FOTO: Pas cu pas cum realizăm o nişă pentru televizor

În renovările actuale, întâlnim din ce în ce mai des realizarea unor ansambluri decorative, în anumite zone restrânse, ale încăperilor.

Proprietarii optează pentru astfel de soluţii fie pentru a cosmetiza aspectul locuinţelor, fie dintr-o necesitate practică, cum este mascarea anumitor zone. Este la fel de adevărat că în foarte multe cazuri cele două aspecte se combină, rezultând lucrări care aduc un dublu beneficiu: unul utilitar şi unul estetic.

Folosind materialele de pe piaţă, cu un minim de inventivitate, puteţi să transformaţi o zonă banală a locuinţei într-una care poate să atragă privirile printr-un aspect inedit, dar poate îndeplini şi anumite funcţii în ansamblul încăperii în care se găseşte.

Astfel de construcţii, de mică amploare, se pot realiza în aproape toate zonele locuinţei, ele contribuind semnificativ la imaginea finală a apartamentului dumneavoastră. Spre exemplificare, vom prezenta în cele ce urmează realizarea unei astfel de construcţii în zona de luat masa, a unui apartament.

În zona respectivă au fost construite trei arcade în golurile practicate în peretele care sapara dining-ul de bucătărie. Arhitectul care a proiectat şi realizat renovarea a propus ca cele trei arcade să fie placate cu lemn.

Atunci când proprietarii şi-au manifestat dorinţa să monteze un televizor LCD, arhitectul a venit cu ideea să construiască o nişă, în stilul arcadelor din lemn, pentru amplasarea televizorului.

Construcţia a fost relativ simplă şi nu a necesitat resurse consistente. Ea a constat în eliminarea tencuielii în zona de montaj a televizorului, în finisarea zonei respective şi în montajul unui element circular din lemn în zona superioară a nişei.

Această soluţie simplă a adus un plus de stil dining-ului, încăpere în care lemnul s-a folosit din plin pentru realizarea finisajelor.

Etape de lucru:

Trasearea zonei de lucru. Planul de forme al nişei a fost realizat mai întâi pe hârtie. După ce a fost stabilită forma acesteia şi au fost calculate dimensiunile, acestea au fost transpuse cu grijă pe perete.

Săparea nişei. Urmând trasarea anterioară, cu ajutorul daltei şi ciocanului, a fost eliminat stratul de tencuială şi încă un centimetru din cel de cărămidă. Ulterior, suprafaţa decopertată a fost gletuită.

Realizarea elementului din lemn. Separat, a fost construit elementul din lemn conceput a fi montat în zona curbă a nişei. Au fost folosite trei elemente din lemn, de dimensiuni diferite, care au fost lipite împreună cu un adeziv special.

Montajul elementului din lemn. În partea inferioară a nişei a fost montată o poliţă. Aceasta a servit drept bază pentru elementul din lemn montat pe linia curbă a nişei. Toate elementele din lemn au fost fixate pe perete cu adeziv.

Finisarea nişei. Suprafaţa din interiorul nişei a fost zugrăvită în alb, după care a fost montat suportul ecranului LCD. Componentele din lemn au fost băiţuite şi lăcuite, în timp ce restul peretelui a fost decorat cu piatră naturală, în plăci mici.

Lucrarea a fost proiectată şi executată de arhitect Ştefan Şteblea, tel. 0723.991.996, www.sssconstruct.com

Constantin Stefan
Constantin Stefan
Constantin Stefan
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă