17.4 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialFOTO. Nava şcoală “Mircea” pleacă în Mediterana. 4600 de mile cu un...

FOTO. Nava şcoală “Mircea” pleacă în Mediterana. 4600 de mile cu un echipaj multinaţional

Nava şcoală “Mircea”, a Forţelor Navale Române, a pornit în marşul anual de instrucţie.

În perioada 1 iulie – 10 august 2015, „Mircea” va parcurge 4600 de mile marine (circa 8300 de kilometri) în Marea Neagră şi Marea Mediterană. Itinerarul de marş cuprinde escale în patru porturi: Civitavecchia (Italia), Barcelona (Spania), Marsilia (Franţa) şi Bar (Muntenegru).

Vasul “Mircea” este utilizat de Academia Navală „Mircea cel Bătrân” pentru instruirea studenţilor, viitori ofiţeri de marina, precum şi a viitorilor maiştri de marină.

Citeşte şi:  GALERIE FOTO: Scafandrii de la Forţele speciale. Invincibili sub apă, în aer şi pe uscat

În marşul din aceste zile, nava „Mircea” are un echipaj format din 157 de membri, dintre care 29 de studenţi de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” şi 52 de elevi ai Şcolii Militare de Maiştri „Amiral Ion Murgescu”.

Conform parteneriatelor de cooperare în domeniul educării şi formării studenţilor, încheiate între Academia Navală „Mircea cel Bătrân” şi instituţii de învăţământ similare din lume, la marşul din aceste zile, alături de cadeţii români participă şi 13 cadeţi din Bulgaria, China, Grecia, Polonia şi Turcia.

Nava-școală Mircea este un velier tip bark, construit în perioada 1938 – 1939 la la Şantierul „Blohm und Woss” din Hamburg (Germania). Șantierul din Hamburg a construit cinci veliere identice, aflate încă în dotarea Germaniei, Statelor Unite, Portugaliei și României.

Nava „Mircea” a intrat în serviciul Marinei Militare a României la data de 1 mai 1939. Ultima reparaţie capitală a fost finalizată în anul 2002 la Şantierul Naval din Braila. Ulterior, „Mircea” a executat marşuri de instrucţie în fiecare an.

În anul 2004, „Mircea” a traversat Oceanul Atlantic pentru a doua oară (prima traversare a avut loc în anul 1976) şi a concurat la competiţia nautică „Tall Ships Challenge 2004”.

Nava şcoală “Mircea” este unul dintre ultimele vase militare cu pânze, din întreaga lume, aflat încă în exploatare.

Citeşte şi: Foto. Ce navă românească au vizitat militarii americani

 

 

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Hezbollah: Orice legătură cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenţial înlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...

Protest cu mii de oameni la Budapesta în fața sediului televiziunii de stat

Mii de cetățeni unguri au protestat în fața sediului televiziunii publice din Budapesta, cerând un serviciu de presă independent. Protestul a fost organizat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă