5.9 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialFOTO: Mobilierul, încotro? Tendinţe de piaţă

FOTO: Mobilierul, încotro? Tendinţe de piaţă

Prezentăm câteva dintre tendinţele industriei şi pieţei de mobilier care au fost identificate cu ocazia expoziţiei imm cologne, dsfăşurată la începutul anului.

Curentul „Design pentru toată lumea“ a devenit extrem de popular şi el se referă la conceptele de mobilier care oferă avantaje pentru toate categoriile de vârstă. Mai exact trecerea de la mobilierul vechi şi demodat către soluţii mai bune care oferă alternative funcţionale.

Avem nevoie, de exemplu, de canapele confortabile, „user friendly“, uşor de deplasat, cu module detaşabile şi care pot fi lesne transformate în sofale pe care poţi sta întins (lounger-e) sau care prezintă facilităţi de mobilier multifuncţional. Este de remarcat că aceste tipuri sunt agreate de persoane de toate vârstele.

O altă temă la care lucrează arhitecţi şi designeri de mobilier este realizarea de apartamente şi mobilier pentru persoane cu handicap, găsirea de soluţii pentru această categorie astfel încât să li să permită un trai zilnic cât mai confortabil între patru pereţi.

Scaune rulante compatibile cu echipamentele din bucătărie, duşuri la nivelul pardoselii, canapele mai înalte, alarmă radio automată, sunt câteva dintre realizările actuale.

De asemenea se constată o înclinaţie mai mare către mobilierul mai solid şi mai durabil, lemnul fiind alegerea cea mai recomandată.

Reciclarea mobilierului este însă tema centrală, în UE aceasta fiind situată la nivel politic şi se pare că tendinţa se va menţine şi în viitor.

Se speră ca până în 2020 jumătate din mobilierul aruncat la gunoi să fie reciclat. Legat de acest aspect, deosebit de importantă devine şi refolosirea unor componente sau părţi din mobilier (upcycling) în industria de mobilier sau în alte industrii.

De asemenea reinventarea mobilierului vechi (recondiţionarea şi aducerea sa la un design contemporan) este un aspect foarte încurajat.

Este dat în special exemplul mobilierului şi accesoriilor pentru copii mici: paturi, scaune, cărucioare). Acestea sunt aruncate de cele mai multe ori atunci când copiii cresc, deşi deseori sunt în stare bună de funcţionare, dar fără a mai fi viabile din punctul de vedere al designului.

Un designer le poate da lesne o nouă „faţă“ folosind de exemplu materiale textile cu textură, modele şi culori foarte actuale, asocierea retro-modern fiind de cele mai multe ori foarte apreciată.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă