În acest week-end va avea loc un fenomen astronomic deosebit de frumos care va putea fi urmărit şi pe cerul din România. Luna va apărea cu dimensiuni mult mai mari decât cele obişnuite şi cu o culoare mult mai intensă, scrie Descoperă.
„Culoarea portocalie a lunii, atunci când aceasta se află la orizont, este doar un efect fizic. În momentul în care priveşti către orizont, priveşti, de fapt, către desimea atmosferei Pământului, lucru care nu se întâmplă atunci când priveşti în sus. Atmosfera răspândeşte lumină albastră, de aceea cerul are această culoare. De asemenea, şi în direcţia orizontului, atmosfera răspândeşte tot o lumină albastră, însă face posibil ca lumina roşie să apară în faţa ochilor noştri. Aşa că o lună plină ce se află la orizont preia o nuanţă de galben, portocaliu sau roşu”, a explicat reporterul EarthSky Deborah Byrd.
Luna plină din această lună este cunoscută în America de Nord ca luna vânătorului deoarece, în alte luni, corpul ceresc se ridică la aproximativ 50 după apus, în timp ce în luna octombrie, satelitul natural al Pământului va răsări cu 30-35 de minute întârziere, ceea ce face ca perioada de lumină din acea zi să fie mai îndelungată. Potrivit tradiţiei nord americane, acest fenomen le permitea vânătorilor să-şi desfăşoare activitatea pentru mai mult timp.
În acest an, luna vânătorului este dublată şi de fenomenul de “super lună”.
Potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, în România, luna plină va avea maximul duminică, la ora 07:24. Luna se va vedea, însă, toată noaptea în nopţile de 15 – 16 şi 16 – 17 octombrie. În prima noapte, Luna se află în aceeaşi zonă de cer cu planeta Uranus. Fenomenul nu va fi singular în această toamnă, pe data de 14 noiembrie urmând să apară o lună cu dimensiuni considerabile şi care se va afla cel mai aproape de Pământ şi se consideră că aceasta va fi cea mai mare lună care va apărea în secolul XXI, precizează sursa citată.