5.9 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialFOTO: Cum se amenajează o bucătărie spaţioasă

FOTO: Cum se amenajează o bucătărie spaţioasă

Suntem obişnuiţi să ierarhizăm încăperile unei locuinţe în două clase indisolubil legate: după criteriul utilităţii şi după cel al dimensiunii.

De aceea, atunci când ne gândim la livingul unei locuinţe, automat îl concepem ca fiind cea mai mare încăpere a acelei locuinţe; la fel cum nu ne mirăm atunci când suntem înştiinţaţi că baia are dimensiunile cele mai mici.

Însă, aceste raporturi stabilite între funcţiuni şi dimensiuni pot fi răsturnate, iar conceptul actual de confort poate fi definit printr-o asemenea răsturnare.

Exemplul care ne stă la îndemână aici este o bucătărie cu dimensiunile unui living dintr-un apartament de bloc: 16 mp. Cu o asemenea suprafaţă, problema funcţionalităţii practic nu mai există, utilităţile specifice unei bucătării găsindu-şi cu uşurinţă locul într-un spaţiu atât de mare.

Bucătăria se află la parterul unei case cu două niveluri şi are două uşi de acces: una care face trecerea spre holul nivelului şi cea de a doua, care a asigură accesul din bucătărie direct în curtea imobilului.

Prima uşă a fost fabricată pe comandă din PAL melaminat, în timp ce a doua a fost montată împreună cu ferestrele cu geam termoizolant şi tâmplărie din PVC, fiind, la rându-i, fabricată din aceleaşi materiale.

Într-unul din colţurile bucătăriei (cel învecinat cu WC-ul de serviciu, unde este montat cazanul de pardoseală), a fost montată centrala termică. Împreună cu cazanul, ea asigură încălzirea imobilului şi alimentarea cu apă caldă.

De aceea, în zona respectivă se găsesc o mulţime de ţevi care au un accentuat aspect inestetic. Pentru mascarea acestor conducte, a fost comandat un corp de mobilier care să le înglobeze. Nici centrala termică nu a rămas la vedere, fiind şi ea mascată în spatele unui dulap (foto 1).

În zona frontului de lucru, peretele a fost placat cu faianţă de la nivelul blatului până în apropierea plafonului (foto 2). Ceilalţi doi pereţi pe care a fost montat mobilier specific au fost finisaţi cu plăci ceramice numai în zonele expuse.

Dacă pentru faianţă au fost alese culorile alb şi oranj, pentru gresie a fost preferat maroul. Corpurile de mobilier au fost comandate în aceleaşi ca şi faianţa, doar laturile corpurile înalte au fost confecţionate din panouri cu aceeaşi culoare cu a gresiei.

Perdelele celor două ferestre întregesc cromatic încăperea, armonizându-se perfect cu celelalte finisaje şi cu mobilierul (foto 3).

Pe tavan au fost construite trei volume din gips-carton având forma literei “U”, fiind amplasate la 60 cm de întâlnirea plafonului cu pereţii. În fiecare din cele trei volume au fost montate câte trei spoturi luminoase, care, împreună cu lustra montată în centrul plafonului, asigură iluminatul artificial al bucătăriei.

În amenajarea bucătăriei, nimic nu a fost lăsat la întâmplare. Tocmai de aceea, atât scaunele, cât şi masa se armonizează nu numai cromatic, ci şi ca design cu ansamblul creat de mobilier şi de finisajele ceramice (foto 4).

Aragazul, cuptorul şi chiuveta din inox (cu două cuve şi picurător) au fost încorporate în mobilier şi în blat. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu maşina de spălat, care este ascunsă în totalitate privirilor de un compartiment al unui corp de mobilă (foto 5).

Constantin Stefan
Constantin Stefan
Constantin Stefan
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă