5.9 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialFOTO: Cum gestionaţi inteligent un spaţiu de 0,7 mp

FOTO: Cum gestionaţi inteligent un spaţiu de 0,7 mp

Cele mai mici spaţii dintr-o locuinţă, aşa cum sunt sasurile, sunt “cenuşăresele” proiectelor de renovare. Acestea pot fi, însă, inteligent speculate.

Acest fapt este cât se poate de justificabil, având în vedere contribuţia redusă în planul confortului locuirii pe care aceste holuri mici o au. Însă, consecvenţa în aplicarea unor principii precum funcţionalitatea şi utilitatea în proiectarea reamenajării zonelor respective, pot genera soluţii ale căror beneficii se resfrâng asupra întregii locuinţe.

Pentru exemplificare am ales sasul dintr-un apartament cu patru camere. Holul, cu o suprafaţă de numai 0,7 mp, era zona de trecere dintre living, baie şi unul dintre dormitoare. Mai mult de atât, aci se găsea şi o mică debara de 0,55 mp.

Între sas şi living nu exista uşă, în schimb accesul la debara se făcea prin două uşi care, atunci când erau deschise, blocau complet trecerea prin zonă.

Prima soluţie a constat în eliminarea uşilor debaralei, pentru ca lipsa de funcţionalitate pe care o generau să fie şi ea eliminată. Deoarece spaţiul fostei debarale era unul “mort” pentru trafic, acesta a putut să fie ocupat, fără ca volumele respective să afecteze funcţionalitatea.

La nivelul pardoselii a fost montată maşina de spălat. Deoarece coloana de instalaţii a băii este în apropiere, conductele de apă şi de scurgere necesare funcţionării maşinii de spălat au fost trase cu uşurinţă.

În zona superioară a spaţiului eliberat de debara a fost montat un dulap pentru depozitare (foto 1).
În golul de uşă dintre sas şi living a fost montată o uşă culisantă din sticlă sablată (foto 2). Aceasta este copromisul perfect între funcţionalitatea zonei şi izolarea ei de zona de zi a apartamentului.

Constantin Stefan
Constantin Stefan
Constantin Stefan
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă