5.9 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialFOTO: Cum decoraţi şi personalizaţi holul de la intrare

FOTO: Cum decoraţi şi personalizaţi holul de la intrare

Chiar dacă în amenajarea holului vă loviţi de unele restricţii date de lipsa luminii şi dimensiunile mici, nu lăsaţi acest spaţiu anost.

Un decor ingenios îl poate transforma într-o zonă funcţională, care să acopere nevoile de depozitare, dar şi atrăgătoare din punct de vedere vizual.

Una dintre regulile esenţiale de amenajare a unui hol mic este aceea de a nu-l supraaglomera. Acest spaţiu poate fi personalizat fără eforturi şi investiţii mari, într-un timp scurt şi cu rezultate surprinzătoare. Ideea e să găsiţi acel ceva prin care să-l scoateţi în evidenţă.

De exemplu, puteţi realiza pe comandă un corp de mobilier format din rafturi suprapuse vopsite în culori vesele, care vor servi la păstrarea articolelor de încălţăminte, a genţilor, pălăriilor. Montaţi-l pe unul dintre pereţi şi veţi vedea cum va deveni punctul de atracţie al încăperii.

Holuri mari vs. holuri mici 

Amenajarea holurilor este strâns legată de dimensiunile pe care le au, de posibilitatea de a primi lumină naturală şi de geometria lor (pătrată, dreptunghiulară, atipică).

Astfel, holurile mari şi luminoase permit zugrăvirea lor în culori închise. Această soluţie nu se recomandă însă atunci când este vorba de holurile apartamentelor de bloc, care nu beneficiază de ferestre.

În cazul holurilor mici se poate apela cu încredere la alb şi la tonuri deschise, pastelate.

Stilul de amenajare abordat influenţează imaginea finală. Mobilierul simplu, modern, din materiale lucioase sau din sticlă, creează senzaţia de spaţiu aerisit.

La polul opus, holurile generoase permit utilarea lor cu mobilier din lemn masiv. Nuanţa mobilierului este la fel de importantă.

Astfel, tonurile închise (calvados, mahon, nuc, wenge, mocca etc.) se pretează în holurile mari, în timp ce nuanţele deschise (arţar, cireş, mesteacăn, măr, vanilie) sunt preferabile în cele mici.

Mult alb şi accente de culoare

Pentru a capta atenţia, holul nu trebuie să primească neapărat o amenajare sofisticată. Obiectele decorative, accesoriile şi culorile atent alese pot face totul într-un decor.

De exemplu, dacă alegeţi o nuanţă pastelată pentru pereţi şi un ansamblu de mobilier alb, poţi contura foarte uşor amenajarea, folosind mici obiecte decorative, în culori puternice precum roşu, albastru etc.

Dacă acestea lipsesc, fiţi creativi şi apelaţi la alte accesorii, cum ar fi o geantă, o umbrelă sau o eşarfă, care vor completa decorul, ca în imaginea de alături.

Teme decorative

Un decor reuşit îmbină perfect latura estetică cu cea funcţională. Trebuie doar să vă folosiţi imaginaţia în aşa fel încât funcţionalitatea lucrurilor să satisfacă şi cerinţele estetice.

În amenajarea holului este foarte important să porniţi de la un stil sau o temă decorativă (de pildă, de la stilul mediteranean). Focalizaţi-vă atenţia pe culori-cheie precum albastru şi bleu (la nivelul pereţilor), alb şi bej, care se pot regăsi la pantofare, rafturi, cuiere etc. Atmosfera va fi una degajată, de vacanţă. Nu ignoraţi accesoriile destinate depozitării genţilor, mănuşilor, umbrelelor.

Holuri cu stil

Viziunea asupra spaţiului de locuit diferă de la o persoană la alta, iar gusturile noastre cu privire la design sunt diversificate. Acolo unde culorile nu pot fi vedetele amenajării, rolul principal îl joacă finisajele, materialele şi texturile.

Dacă vreţi să daţi personalitate unui hol generos, oferiţi-i un look vintage. Vopselele cu efecte speciale, parchetul antichizat şi mobilierul cu patină vor garanta aspectul vintage al amenajării.

Un impact vizual incontestabil îl au holurile în stil rustic, un stil care se pretează mai degrabă caselor de vacanţă.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă