Aniversarea a 95 de ani de la Marea Unire a fost marcată cu fast în principalele oraşe din Transilvania şi Banat. Oamenii au celebrat momnentul în care, la Alba Iulia, Apostolii Unirii, în frunte cu preşedintele Marii Adunări Naţionale, Gheorghe Pop de Băseşti, cu preşedintele Consiliului Dirigent, Iuliu Maniu, şi cu Vestitorul Unirii, episcopul unit al Gherlei, Iuliu Hossu, alături de cei 1.228 de delegaţi şi de cei 100.000 de români strânşi pe Platoul Romanilor, au decis Unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu Regatul român.
Emoţie şi huduieli la Alba Iulia
În Alba Iulia, atmosfera a fost schimbătoare. Participanţii au avut parte de un moment de emoţie maximă atunci când au fost primite soliile din Cetăţile de Scaun ale României la Alba Iulia. Actorii Carmen Tănase şi Bogdan Jianu au reuşit să smulgă aplauze înfocate din partea spectatorilor. Ulterior, primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, şi vicepreşedintele raionului Cahul, Vladimir Calmîc, au semnat acordul de înfrăţire dintre oraşul Marii Uniri şi regiunea din sudul Basarabiei. De altfel, la ceremoniile de la Alba Iulia, unul dintre oaspeţii de seamă a fost primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă. Între Alba Iulia şi Chişinău există un mai vechi acord de înfrăţire. Alături de primarul Albei Iulii, Mircea Hava, şi de preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, în Capitala Unirii au mai venit preşedintele PDL, Vasile Blaga, preşedintele PPDD, Dan Diaconescu, preşedintele Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu, dar şi preşedintele Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei, fostul premier Victor Ciorbea. În prezent senator ales pe listele PNL, Victor Ciorbea a spus că este cu atât mai emoţionat de participarea la ceremonii, cu cât el este originar din judeţul Alba. După emoţii, politicienii au avut parte şi de huiduieli, în momentul depunerii coroanelor şi jerbelor de flori.
// <![CDATA[
www_server_root = 'http://worker.contentchannel.ro/player';
if(typeof flowplayer == 'undefined') {
document.write('’);
document.write(”);
}
var domain = document.domain;
var domain_split = domain.split(‘.’);
var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1];
document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_min/05ae39300e14ef7d4903279c7172691d/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
// ]]>
Peste 5.000 de oameni la Cluj
Şi clujenii au asistat la ceremoniile oficiale organizate de Ziua Unirii. Ei s-au strâns mai întâi în Piaţa Avram Iancu, unde au avut loc depuneri de coroane şi jerbe de flori, în faţa statuii eroului Revoluţiei de la 1848. Un moment delicat, provocat de o defecţiune a instalaţiei de sonorizare, chiar în timpul intonării imnului de stat, a fost depăşit prin reacţia spontană a mulţimii, care a cântat imnul ce nu se putea auzi în boxe. Printre cei care au depus coroane de flori s-au numărat şi reprezentanţii UDMR, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Istvan Vakar, şi viceprimarul Clujului, Anna Horvath. Pe Bulevardul Eroilor, monarhiştii clujeni au organizat un stand, pentru a-i omagia pe Regii Unirii, Ferdinand I şi Maria. Clujenii au primit pliante şi broşuri, care au menţionat rolul deosebit pe care Regii Unirii l-au avut în realizarea momentului de la 1 Decembrie 1918.
A urmat un spectacol folcloric, organizat în faţa Teatrului Naţional, iar apoi a avut loc o Horă a Unirii. Ceremoniile oficiale s-au încheiat cu cea mare paradă militară organizată la Cluj în ultimul deceniu. Spectatorii au avut ocazia să admire tehnica de luptă a Ministerului Apărării, dar şi cea deţinută de unităţile Ministerului Administraţiei şi Internelor şi de serviciile secrete. ”La mulţi ani cu sănătate şi bucurii şi să ne bucurăm de 1 Decembrie, o zi naţională a tuturor românilor, cu gândul la viitor”, a spus primarul Clujului, fostul premier, Emil Boc. Alături de el, au serbat Ziua Unirii şi prefectul Gheorghe Vuşcan, preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, dar şi liderii partidelor politice clujene. După paradă, pe Bulevardul Eroilor a avut loc o scenetă istorică. A urmat o dezvelire de plăcuţă comemorativă la Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Seara, a avut loc un concert susţinut de Elena Gheorghe şi de Voltaj, apoi primarul Emil Boc a aprins iluminatul festiv de Sărbători. Seara s-a încheiat cu o retragere cu torţe şi cu un foc de artificii.
Paradă militară impresionantă la Timişoara
În Timişoara, mii de oameni s-au adunat pe Bulevardul Revoluţiei pentru a privi parada militară. Cei aproximativ 5.000 de bănăţeni au venit cu steaguri tricolore şi au format lanţuri umane, de pe Podul Decebal şi până în faţa Băncii Naţionale. Unul dintre cele mai apreciate momente a fost defilarea a trei elicoptere de la baza din Giarmata. Ca şi în alte oraşe, în capitala Banatului, seara s-a încheiat cu o retragere cu torţe şi cu un foc de artificii.