În fiecare an, în Sâmbăta Mare a Paștelui, creștinii sunt martorii unui miracol: între orele 12.30 și 14.30, deasupra Sfântului Mormânt din Ierusalim se aprinde un foc care se pogoară din cer, cunoscut sub numele de Lumina Sfântă.
Cel care dă lumină credincioșilor este Patriarhul Ierusalimului, ulterior fiind transportată în țările ortodoxe, iar oamenii „iau lumina” în cadrul slujbei de Înviere, care are loc în noaptea de sâmbătă spre duminică.
În România, Lumina Sfântă ajunge sâmbătă după-amiaza, prin intermediul unei delegații a Patriarhiei Române, care se întoarce din Ierusalim cu un avion special. În noaptea de Înviere, Patriarhul Daniel oferă Lumina Sfântă clerului și credincioșilor, începând cu ora 24.00, la Catedrală. Sâmbătă la ora 18.30, delegați ai bisericilor din București și sudul țării așteaptă în salonul oficial al Aeroportului Henri Coandă să preia Lumina Sfântă.
În Transilvania și Banat, Lumina Sfântă ajunge cu două avioane de mici dimensiuni la Satu Mare (cu escală la Sibiu şi Cluj Napoca) şi Timişoara. Un alt avion va duce Lumina Sfântă la Bacău şi Suceava, pentru Moldova şi Bucovina.
Anual, în Vinerea Mare, Sfântul Mormânt este supus unei verificări, la care participă trei persoane care au o altă confesiune religioasă, de obicei grupul fiind constituit dintr-un arab, un turc și un reprezentant al Israelului. Cei trei au rolul de a verifica dacă în mormânt există vreo sursă de foc, de la care ar putea proveni lumina mult așteptată de creștini.
În timpul slujbei care începe sâmbătă dimineață, cei prezenți în biserica care adăpostește Sfântul Mormânt, o lumină se pogoară deasupra Capelei, ajunge până la lespedea Sfântului Mormânt și aprinde vata presărată deasupra. Patriarhul Ierusalimului ia vata aprinsă în mâini și o așează în două cupe de aur. După aceea, el aprinde două mănunchiuri cu câte 33 de lumânări și împarte lumina celor prezenți în biserică.