4.2 C
București
sâmbătă, 25 ianuarie 2025
AcasăSpecialFOTO. Coreea de Nord, raiul păsărilor călătoare

FOTO. Coreea de Nord, raiul păsărilor călătoare

Ecosistemul Coreei de Nord împiedică dispariția mai multor specii de păsări migratoare care poposesc aici în drumul lor spre emisfera sudică, a povestit un grup de ornitologi din Noua Zeelandă, pentru BBC.

Închiderea granițelor țării asiatice pentru cei mai mulți străini este ideală pentru păsările care zboară pe cea mai importantă ruta de migrație din lume: Asia-Australia.  Aproximativ 50 de milioane de păsări – de la cocori la păsări cântătoare – călătoresc pe această rută de două ori pe an, opt milioane din ele fiind păsări de zonă mlăștinoasă (limicole). Pentru sute dintre ele, coasta de nord a Coreei de Nord, cu deschidere la Marea Galbenă, este singura oprire din lunga lor călătorie.

Un grup de ornitologi din Noua Zeelandă a reușit să obțină permisiunea guvernului nord-coreean, pentru a fotografia păsările. Ei au surprins grupuri de păsări numite sitarul de mal nordic, care sunt pe cale de dispariție, precum și păsări Kiwi, care poposesc pe malurile Mării Galbene, unde se hrănesc cu viermi și moluște..Păsările Kiwi au rămas 10 zile și în culturile de orez din Mundok, pe coasta de vest a Coreei de Nord. 

De ce ar putea rămâne păsările în Coreea de Nord?

„Pe măsură ce păsările își pierd habitatul natural din alte părți ale lumii, ele vor fi nevoite să rămână în cel care există acum, și anume cel din Coreea de Nord, a explicat, pentru BBC, biologul David Melville.

Mlaștinile vaste din Coreea sunt bogate în moluște, viermi marini și crustacee, hrană de care depind păsările călătoare, iar râurile sunt nepoluate. Astfel, ele se hrănesc cu nevertebratele ascunse în noroi, primăvara – când petrec o lună acolo – și toamna – când poposesc trei luni. 

Țările vecine, China și Coreea de Sud, au fost intens modernizate în scopuri industriale și agricole. Astfel, doar o treime din habitatul mlăștinos din Marea Galbenă – care exista acum 50 de ani – a rămas intact, conform ornitologului specializat în păsări de mlaștină, Richard Fuller, de la Universitatea australiană Queensland.

Din această cauză, chiar și păsările cel mai des întâlnite în zonă au dispărut în mare parte. Astfel, populația de bâtlani (Corla din Estul Îndepărtat)  a scăzut cu peste 80 la sută, în ultimii 50 de ani.  Și pentru sitarul de mal nordic, Coreea de Nord a ajuns să fie singura oprire în călătoria sa de 12.000 kilometri. 

Deschideți galeria foto pentru a vedea imagini cu păsările fotografiate în Coreea de Nord (BBC). 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă