3 C
București
vineri, 13 decembrie 2024
AcasăSpecialFOTO. Cel mai mare zburător din lume a ajuns la Dino Parc...

FOTO. Cel mai mare zburător din lume a ajuns la Dino Parc Râșnov

Hatzegopteryx, cel mai mare animal zburător din lume, se află, acum, la Dino Parc Râșnov. Giganticul zburător, descoperit chiar pe teritoriul României, a fost reconstituit de către Dino Parc Râșnov pe baza descoperirilor realizate de profesorul Dan Grigorescu, de la Universitatea București, cel care a găsit fosilele Hatzegopteryx-ului. Sosirea pterozaurului este însoțită de o altă premieră: un cuib de 10 ouă reale de dinozaur, descoperit la Tuștea în Geoparcul dinozaurilor Țara Hațegului!

Noua expoziție a fost inaugurată în prezența Președintelui Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, a Viceprimarului Râșnovului, Liviu Butnariu, a Primarului Hațegului, Marcel Goia, și a paleontologilor de la Universitatea București.

“Hatzegopteryx este cel mai important exponat al Dino Parc Râșnov de până acum. Suntem bucuroși de faptul că toți vizitatorii noștri vor putea admira reproducerea la scară reală a unei descoperiri unice în lume, și că această descoperire s-a făcut chiar în Țara Hațegului. Mai mult decât atât, anul acesta am sprijinit o echipă de studenți cercetători care, sub îndrumarea  profesorilor de la Universitatea din București, au descoperit două cuiburi de ouă de dinozaur în apropiere de Hațeg. Dorința noastră este să trezim atât interesul specialiștilor, cât și al publicului dornic să pătrundă în tainele vieții dinozaurilor. De asemenea, putem declara că am ajuns la un număr de 500.000 de vizitatori, la un an de la deschiderea parcului, și sperăm ca un număr cât mai mare de copii să ajungă să vadă o bucățică de istorie dintr-o lume dispărută dar, încet, încet, redescoperită”, a declarat Adrian Apostu, manager Dino Parc Râșnov.

“’Înfricoșătorul zburător din Hațeg’, așa cum l-am botezat, este, din punctul meu de vedere, un motiv de mândrie națională și o premieră mondială pentru mult timp de acum încolo. Hatzegopteryx nu putea să găsească o casă mai bună decât Dino Parc Râșnov, unde va sta alături de ceilalți dinozauri reproduși corect din punct de vedere științific. Aș vrea să le mulțumesc partenerilor de la Dino Parc Râșnov pentru susținerea și implicarea lor directă. Acest parteneriat îmi dă o speranță în plus în ceea ce privește domeniul paleontologiei în România”, a precizat profesorul Dan Grigorescu.

Background

Hatzegopteryx thambema („Înfricosatorul zburător din Haţeg”) a fost descoperit în 1978 de către profesorul Dan Grigorescu în zona Haţegului. A trăit, acum cca 68 de milioane de ani, la sfârşitul perioadei Cretacice. Numele său este compus din cel al regiunii în care a fost descoperit, şi „pteryx”, grecescul pentru „aripă”. Cu o deschidere a aripilor de circa 12 metri, un craniu de aproximativ 3 metri, nemaiîntâlnit la niciun animal din trecut, cu oase puternice ale membrelor, în pofida capacităţii de a zbura, care implică uşurinţă, Hatzegopteryx thambema este cel mai mare pterozaur descoperit până în prezent.

În situl fosilifer de Ia Tuștea au fost descoperite 18 cuiburi cu ouă aparținând speciei de dinozaur hadrosauroid ("dinozaur cu cioc de rață”) Telmatosaurus transsylvanicus. Stabilirea apartenenței se datorează faptului că lângă cuiburile cu ouă au fost descoperite fragmente din scheletul puilor, iar acestea indică în mod clar că provin de Ia Telmatosaurus. A fost și este o mare surpriză în lumea științifică pentru că tipul de ou sferic, cu coaja ornamentată cu noduli rotunjiți și cu o microstructură prismatică, descoperit la Tuștea, aparține speciei de ou numit Megaloolithus, iar până Ia descoperirea de Ia Tuștea se considera că acest tip de ou aparține unor mari dinozauri sauropozi, deci ierbivori, din familia Titanosaurilor. În Argentina s-au găsit chiar embrioni de titanosauri în ouăle de acest tip!

Cele mai citite

Percheziții în Argeș în două cazuri de antisemitism și instigare publică

Polițiștii din Argeș au efectuat percheziții domiciliare în două cazuri distincte ce implică acuzații de antisemitism și instigare publică, conform unui comunicat oficial. În primul...

Direcția Generală Anticorupție lansează campania națională „E timpul să NU mai dăm și noi ceva”

Direcția Generală Anticorupție (DGA), în colaborare cu platforma Stop Contrabanda, a demarat vineri, 13 decembrie, o campanie națională de prevenire a corupției, sub sloganul...

Cum vă puteți recupera zilele de concediu neefectuate în 2024

La final de an, mulți angajați își fac bilanțul concediilor și descoperă că nu au reușit să utilizeze toate zilele de odihnă disponibile. Pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă