5 C
București
luni, 11 noiembrie 2024
AcasăSpecialFOTO Cea mai cunoscută trupă de balet pe gheaţă din lume vine...

FOTO Cea mai cunoscută trupă de balet pe gheaţă din lume vine în turneu prin România

Cea mai cunoscută trupă de balet pe gheaţă din lume, Ansamblul de Stat al Baletului pe Gheaţă din St. Petersburg (Saint Petersburg State Ballet on Ice), revine în această iarnă în România cu un turneu ce include patru oraşe şi trei spectacole diferite: „Romeo şi Julieta”, „Lacul lebedelor”şi „Spărgătorul de nuci”. Trupa este considerată una din bijuteriile Rusiei şi este condusă de artistul emerit al Rusiei, Konstantin Rassadin, fost solist al Mariinsky Ballet.

Ansamblul de Stat al Baletului pe Gheaţă din St. Petersburg este compus din peste 80 de balerini-patinatori, majoritatea câştigători ai multor medalii internaţionale la patinaj artistic, care în timpul spectacolelor îmbracă sute de costume fastuoase şi execută coregrafii de excepţie. Pentru a pune în scenă spectacolele create de artiştii din Saint Petersburg sunt necesare peste două tone de gheaţă.

Ansamblul de Stat al Baletului pe Gheaţă din St. Petersburg revine în România la începutul anului 2013 cu şapte spectacole, ce se vor desfăşura în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi Sibiu.

În Capitală, melomanii vor avea ocazia să vadă în premieră absolută spectacolul „Romeo şi Julieta” (în 19 ianuarie, la Sala Palatului, orele 19:00). Clujenii se vor delecta cu „Lacul lebedelor” (în 17 ianuarie, la Teatrul Naţional, orele 18:00 si 21:00), în timp ce la Timişoara şi Sibiu va fi pus în scenă „Spărgătorul de nuci” (în 15 ianuarie – Timişoara, la Sala Olimpia, orele 18:00 si 21:00 şi în 18 ianuarie la Sibiu, în Sala Transilvania, orele 18:00 si 21:00).

Ansamblul de Stat al Baletului pe Gheaţă din St. Petersburg a fost înfiinţat în 1967 de către coregraful Konstantin Boyarsky, combinând pentru prima dată în lume baletul clasic cu patinajul artistic. Singurul ansamblu de balet pe gheaţă cu drepturi pentru această denumire este condus în prezent de directorul artistic Konstantin Rassadin, artist emerit al Rusiei şi fost solist al Mariinsky Ballet, elev al lui Rudolf Nuriev. Ca balerin, Rassadin a dansat alături de nume precum Mihail Barisnikov şi Natalia Makarova. Directorul muzical şi unul dintre fondatorii baletului este Leo Korkin, dirijor ce a condus şi orchestra simfonică a Academiei din Sankt Petersburg. Ansamblul numără peste 50 de balerini patinatori, mulţi campioni europeni, mondiali sau olimpici la patinaj artistic, majoritatea maeştri ai sportului în Rusia.

Din 1995, balerinii pe gheaţă ai Ansamblului de Stat al Baletului pe Gheaţă din St. Petersburg susţin reprezentanţii pe scene de operă şi teatru. Repertoriul lor include Lacul lebedelor, Frumoasa din pădurea adormită, Cenuşăreasa, Spărgătorul de nuci şi, din acest an, Romeo şi Julieta. În ultimii ani, balerinii au ajuns în SUA, Canada, Olanda, Germania, China, Spania, Coreea, Taiwan, Grecia, Portugalia, Irlanda, Serbia, Slovenia, România, Turcia, Elveţia, Columbia şi Argentina. Spectacolele din România au început în urmă cu doi ani şi de fiecare dată s-au bucurat de un succes remarcabil la public.

Turneul din această iarnă al Ansamblului de Stat al Baletului pe Gheaţă din St. Petersburg este organizat de Diesel Events, cu susţinerea Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, şi se estimează că va avea peste 12.000 de spectatori.

Program turneu „Ansamblul de Stat al Baletului pe Gheaţă din St. Petersburg” în România

• Bucureşti, 19 ianuarie, Sala Palatului, orele 19:00: „Romeo şi Julieta”
• Cluj – Napoca, 17 ianuarie, Teatrul Naţional, orele 18:00 si 21:00: „Lacul lebedelor”
• Timişoara, 15 ianuarie, Sala Olimpia, orele 18:00 si 21:00: „Spărgătorul de nuci”
• Sibiu, 18 ianuarie, Sala Transilvania, orele 18:00 si 21:00: „Spărgătorul de nuci”

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Donald Tusk: Deciziile privind războiul din Ucraina nu pot fi luate, nici peste capul ucrainenilor, nici peste capul nostru

Premierul polonez a afirmat că Europa va trebui să aibă mai multă responsabilitate pentru securitatea sa Deciziile privind viitorul Ucrainei nu pot fi luate fără...

Transalpina, închisă între județele Alba și Gorj

Traficul va fi reluat, dacă prognoza meteo se va îmbunătăți Circulaţia rutieră se închide pe DN 67 C, pe Transalpina, între Rânca, judeţul Gorj şi...

Noul Cod Silvic: Acces liber în orice pădure din țară și măsuri stricte pentru protecția naturii

Noua lege prevede obligativitatea centurilor verzi la nivel național, o măsură esențială pentru protejarea mediului Proiectul de lege privind noul Cod Silvic a fost pus...
Ultima oră
Pe aceeași temă