Examenul de bacalaureat la limba şi literatura română, proba scrisă, s-a desfăşurat în condiţii de maximă siguranţă în cele mai multe centre şcolare din ţară. Securitatea a fost asigurată, pe de o parte, de camerele video şi comisiile de supraveghere, iar pe de altă parte, de către paznicii liceelor şi agenţii de poliţie.
În Bucureşti, elevii de la Colegiul Tehnic „Costin D. Neniţescu” nu au avut voie să intre nici măcar în curtea liceului până la ora stabilită pentru intrarea candidaţilor în săli. În plus, cei doi paznici ai liceului au cerut actele de identitate fiecărei persoane care a intrat pe poarta instituţiei şcolare.
Printre cei legitimaţi s-au numărat mulţi studenţi ai Universităţii din Bucureşti, care sunt cazaţi în cele două cămine din spatele liceului şi care trebuie să treacă prin curtea instituţiei pentru a ajunge în camerele de cămin.
La Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” din Bucureşti, elevii au intrat în săli la ora 8.30, iar după ora 9.00, curtea şcolii a rămas sub supravegherea a doi paznici. În perioada celor trei ore de examen, bulevardul din faţa liceului a fost patrulat de agenţi ai Poliţiei Române.
Începând cu ora 11.30, elevii colegiului „Gheorghe Lazăr” au început să iasă din sălile de examen, însă accesul persoanelor străine în interior, inclusiv al părinţilor, a fost interzis. Agenţii de securitate au lăsat bariera, iar elevii puteau ieşi din curtea liceului doar pe poarta laterală.
Ca o altă măsură de siguranţă, elevilor li s-a interzis să iasă din sala de examen cu subiectele primite. Luminiţa Dima, profesoară de limba română la Colegiul Naţional „Spiru Haret” din Târgu Jiu, susţine că această măsură a fost luată pentru că unii elevi, care ieşeau mai devreme din sala de examen, puteau transmite rezolvarea prin căşti sau alte metode electronice.
Peste 2.700 de poliţişti asigură ordinea şi liniştea publică pe toată durata desfăşurării examenelor scrise din cadrul Bacalaureatului 2013, potrivit Agerpres.
Echipajele acţionează pentru a depista şi lua măsurile legale faţă de persoanele care, prin comportamentul sau activităţile pe care le desfăşoară, afectează climatul de siguranţă publică. În acest sens, liceele unde au loc examenele sau în care sunt organizate centre de corectare sunt incluse în itinerariile de patrulare. Politiştii rutieri actionează pentru fluidizarea traficului rutier, prevenirea accidentelor rutiere, precum şi a ambuteiajelor.