5.7 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSpecialFOTO: Amenajarea balconului. Ce probleme au balcoanele închise şi cum le rezolvăm

FOTO: Amenajarea balconului. Ce probleme au balcoanele închise şi cum le rezolvăm

Primăvara este de obicei sezonul în care se realizează amenajarea balconului, închiderea sa cu tâmpărie PVC şi geamuri termopan, termoizolarea precum şi montarea pardoselii fiind cele mai importante etape.

Închiderea balcoanelor este o soluţie la care apelează majoritatea celor care îşi renovează locuinţa. De asemenea, ea este obligatorie şi în cazul blocurilor reabilitate termic.

Soluţia a devenit atât de populară doatorită avantajelor pe care le generează.

Mai întâi, un spaţiu exterior închis este recuparat ca zonă utilă a locuinţei. Apoi, acest spaţiu izolat termic devine un tampon între interior şi exterior. Numai că, dacă lucrările nu sunt executate corect, e posibil ca în balcon să apară igrasia şi mucegaiul.

Sunt dese situaţiile în care în balcoanele închise, de regulă cu tâmplărie PVC şi geamuri termoizolante, prezintă pete de mucegai, în special pe pereţii laterali şi pe plafoane.

Atât pe timpul verii, cât şi iarna trebuie ţinut cont de faptul că izolarea termică a unui balcon este strâns legată de izolaţie.

În plus, mulţi oameni consideră că închiderea balconului cu tâmplărie PVC şi geamuri termopan trebuie să asigure automat confortul termic, indiferent de sezon.

De fapt, aici este problema! Nu este de ajuns să vă montaţi tâmplărie şi geamuri termoizolante pentru a obţine o izolaţie perfectă a zonei.

Termoizolaţia

Este cea mai importantă lucrare în acest context. Operaţiunea este obligatorie căci împiedică apariţia condensului pe suprafaţa interioară a balconului.

Dacă nu este corect executată, indiferent de celelalte lucrări sau de calitatea acestora, vor exista mereu probleme specifice legate de apariţia condensului (umezeală în pereţi, mucegai, distrugerea zidăriei).

Termoizolaţia se aplică atât parapeţilor balconului, cât şi pardoselii şi tavanului. Se poate realiza cu diverse materiale care au ca punct comun înmagazinarea aerului (acesta fiind un bun izolator): polistiren, vată minerală, BCA subţire.

Este foarte important ca în urma termoizolării să nu rămână puncte neacoperite, inclusiv la îmbinările dintre pereţi, tavan şi şapă.

Termoizolaţia pardoselii se face prin aplicarea unui strat de polistiren extrudat sub şapă. Cu cât placa este mai groasă, cu atât termoizolaţia este mai bună. Există şi o şapă specială cu granule de polistiren (termobeton) care nu necesită termoizolare la aplicare.

Hidroizolaţia

Se referă la aplicarea pe parapetul exterior al balconului a pervazului care poate fi un şorţ de tablă sau un pervaz prefabricat din plastic. Acesta are rolul de a nu permite apei să se prelingă pe faţa exterioară a parapetului balconului. De asemenea, în situaţia în care balconul de la etajul superior este deschis, va trebui să stabiliţi cu vecinul respectiv hidroizolaţia planşeului.

Montarea pardoselii

O altă etapă importantă în amenajării unui balcon este reprezentată de montarea pardoselilor, plăcile de gresie sau mozaic fiind cele mai indicate, mai ales că prezintă costuri reduse de montaj.

Înainte de montarea plăcilor, suprafaţa de aplicare trebuie să fie foarte bine nivelată, fiind recomandate realizarea lucrărilor de reparaţie şi hidroizolare, cât şi sigilarea gurilor de scurgere şi a fisurilor, urmând ca după montaj să se realizeze finisarea şi sigilarea rosturilor.

 

Constantin Stefan
Constantin Stefan
Constantin Stefan
Cele mai citite

Mark Rutte, secretarul general al NATO, l-a vizitat pe Donald Trump în Florida

Mark Rutte, secretarul general al NATO, a efectuat o vizită la președintele ales al SUA, Donald Trump, la reședința acestuia din Florida, potrivit surselor...

Filmele „Wicked” și „Gladiator II” au început în forță la box office

Filmele „Wicked” și „Gladiator II” au început în forță la box office, promițând să fie unele dintre cele mai mari lansări ale anului, într-un...

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani: Presiune asupra BCE pentru reducerea dobânzilor

Moneda euro a coborât la 1,0335 dolari, cel mai redus nivel din noiembrie 2022, în contextul speculațiilor că Banca Centrală Europeană (BCE) va trebui...
Ultima oră
Pe aceeași temă