Dacă totul în jurul tău este plăcut, arată excelent, miroase bine, dacă lumina este confortabilă, mobilierul şi accesoriile sunt comode şi luxoase, dacă totul funcţionează perfect şi, în plus, fără consumuri mari de apă, atunci, fără îndoială, te afli într-o sală de baie modernă.
Aceste săli de baie elegante, foarte şic dar, în acelaşi timp extrem de funcţionale sunt bine individualizate şi au ca punct central concentrarea pe design şi bunăstare. O altă tendinţă remarcată încă de acum câţiva ani, dar care capătă amploare este ecologizarea sălilor de baie o dată cu tehnologizarea şi inovarea lor.
Totul este unitar şi armonios, astfel încât oricine va fi tentat să întârzie măcar un pic într-un duş ca o ploaie, să se bălăcească într-o cadă cu un look foarte organic sau să se uite în oglindă sub o lumină plăcută.
Sălile de baie moderne te invită să le treci pragul şi să te bucuri de fericire, fiind în comuniune perfectă cu celelalte încăperi din locuinţă. Pe de altă parte, în momentul de faţă, baia ocupă un loc aparte în configuraţia unei locuinţe, reprezentând un univers care a devenit un stil de viaţă.
Este, de asemenea, o cameră intimă, văzută din ce în ce mai mult ca o invitaţie la deliciile pe care le pot oferi apa, confortul, relaxarea. Seturile de baie reflectă diferite influenţe, de la tradiţiile europeene şi culturile mediteraneene până la cele scandinave şi ritualurile asiatice.
Acum se pune accentul pe spaţiu, confort, plăcere şi funcţionalitate, specialişti în designul de interior schimbând forma şi funcţia obiectelor în sensul spiritului modern şi creând o ambianţă deosebită.
Dar cum putem obţine o astfel de ambianţă? Cum alegem în acest sens mobilierul şi accesoriile? Cum alegem plăcile ceramice, aceste finisaje care, chiar dacă pe suprafeţe mai mici, sunt aproape nelipsite din amenajarea băii?
Ce dimensiuni, ce modele, ce culori? La ce alte idei şi în special finisaje putem face apel? Cum alegem bateriile astfel încât acestea să se potrivească perfect stilului ales, în acelaşi timp să obţinem cu ele confortul maxim dar fără un consum exagerat de apă?
De data aceasta, pentru răspunsuri, am apelat la specialiştii cei mai în măsură ca să obţineţi efectele dorite.
Sfatul specialistului: Luciana Georgescu – designer de interior, tel.: 0745.622.840 luciana@spotondesign.ro
În ceea ce priveşte funcţionalitatea sau designul în baie, rareori este necesar un compromis dacă proiectul este bun. Doar în băile foarte mici, unde se insistă pentru multe accesorii (bideu, două lavoare, multe spaţii de depozitare), funcţionalitatea primează, însă prin eliminarea unor obiecte, se va ajunge la un echilibru.
În băile mari nu este necesar acest compromis, cu condiţia să existe un concept clar şi să fie achiziţionate obiecte sanitare şi mobilier de calitate.
Ca idei pentru realizarea unor băi moderne, gresia şi faianţa nu trebuie să fie monocrome sau cu model repetitiv, se pot obţine dungi alternative combinând modele diferite (alb/negru), sau alternând zone pe care s-a aplicat faianţă de o anumită culoare cu zone cu tapet rezistent la umezeală într-o altă culoare cu tencuiala decorativă sau chiar lavabil unde nu există contact direct cu apa.
Duşul poate avea o pălărie mare, care să creeze o ploaie de stropi sau un şuvoi bogat de apă. Un duş de proastă calitate, care nu difuzează o cantitate suficientă de apă, poate fi extrem de frustrant.
Accesoriile colorate dau dinamică băii, iar accentele naturale – fie flori adevărate, fie motive florale sub formă de inserţii sau picturi, aduc natura la interior.
Caloriferul şi prosoapele se pot integra în decor – se poate utiliza un radiator decorativ (sunt zeci de modele, de la cele mai ieftine până la adevărate bijuterii), iar prosoapele pot fi cumpărate în culori ce complementează cromatica băii.
Câteva tablouri pe pereţi vor surprinde (nu te aştepţi să le găseşti în baie, corect?) şi, în acelaşi timp, vor aduce inspiraţie.
Corpurile de iluminat trebuie alese cu atenţie la cantitatea de lumină difuzată, dar şi la temperatura luminii. Dacă lumina este insuficientă sau prea rece, baia va părea întunecoasă sau rece, aşa că sursa de lumină artificială contează extrem de mult.
În ceea ce priveşte alegerea plăcilor ceramice, gresia şi faianţa nu sunt atât de necesare pe cât ne imaginăm. În zona căzii nu e obligatoriu să folosim faianţă – de ce să nu placăm cu sticlă? Iar în zonele unde nu există contact direct cu apa se pot folosi soluţii impermeabile, precum tapetul special sau tencuiala decorativă, chiar tencuiala de exterior.
Mobilierul trebuie să conţină lucrurile imediat necesare – cosmetice, prosoape curate, articole de igienă, însă nu trebuie înghesuite în baie stocul de hârtie igienică, mopul şi găleata, precum şi soluţiile pentru curăţat.
Accesoriile trebuie să fie de foarte bună calitate, pentru că ele vor ieşi mereu în evidenţă. Pot fi viu colorate şi pot avea forme inedite. De exemplu, peria de wc poate avea un mâner arcuit iar port-prosopul retroiluminat realizat din spire cromate neregulate poate părea un tablou.