Istoria omului modern a început în urmă cu 100.000 de ani, potrivit ultimelor studii antropologice. Oamenii moderni (Homo Sapiens) au început să călătorească din Africa în Europa și Asia și în urmă cu 30.000 de ani au rămas singura specie umană pe Pământ după dispariția Homo Erectus. Și pentru că istoria poate da mari bătăi de cap, publicația britanică higherperspective.com a reușit să povestească altfel istoria umanității.
1. Cleopatra e mai aproape de Pizza Hut decât de Piramide
Potrivit arheologilor, Marile Piramide au fost construite în jurul anului 2560 î.e.n, iar Cleopatra s-a născut în anul 30 î.e.n. Până aici nimic interesant. Ceea ce este totuși inedit este faptul că primul produs Pizza Hut a fost servit în 1958 e.n. Dacă facem un calcul matematic simplu, Cleopatra este mai aproape temporal de blaturile pufoase sau crocante de pizza (1958-30= 1928) decât de piramidele egiptene ( 2560-30=2530)
2. La fiecare două minute, în lume, se fac mai multe fotografii decât s-au făcut în perioada 1800-1900
Prima fotografie a fost făcută în anul 1826 într-un orășel din Londra. Timp de 100 de ani, oamenii s-au fotografiat in milioane de ipostaze. În total, în aproape 200 de ani s-au făcut peste 10.000 de miliarde de fotografii. Cifra este reală dacă ne gândim la rețelele de socializare unde se postează zeci de mii de fotografii la fiecare minut. Ceea ce este interesant este faptul că doar în 2014 s-au făcut aproape 1000 de miliarde de fotografii, adică într-un singur an au fost surprinse 10% din numărul total de fotografii din ultimele două secole.
3. Universitatea din Oxford este mai bătrână decât civilizația aztecă
Universitatea din Oxford a fost construită în jurul anului 1096 când au început să predea acolo și primii profesori. Dacă la început a fost doar o instituție de învățământ, în 1249 ea este oficial acreditată ca și Universitate. Ca fapt divers, civilizația aztecă a fost fondată în 1325 de către împăratul Tenochtitlán. Practic, universitatea londoneză este mai bătrână cu aproape un secol.
4. În 66 de ani am reușit să lansăm primul avion și primul zbor pe Lună
În 1903 a fost lansat primul avion care a zburat 58 de secunde. În 1941, 38 de ani mai târziu, japonezii folosesc avioane pentru a bombarda Pearl Harbor. 28 de ani mai târziu, mai exact în 1969, primul rachetă aselenizează pe Lună. Ca să dau un exemplu, dacă și istoria mașinii ar fi avut aceeași dezvoltare, astăzi am fi condus mașini zburătoare.
5. Al-10-lea președinte al Americii are doi strănepoți care trăiesc și astăzi
John Tyler a fost președintele Americii în perioada 1841-1845. A avut un fiu Lyon care a trăit 63 de ani. Acesta a avut și el un fiu Lyod Jr, iar acesta din urmă a avut doi băieți care trăiesc și astăzi și sunt strănepoții lui John Tyler.
6. Primele piramide au fost construite în timp ce mamuții încă trăiau
Mamuții au supraviețuit în zonele nordice ale Americii și Europei până în jurul anilor 1650 î.e.n. Ca fapt divers, Marea Piramidă de la Giza avea deja 1000 de ani vechime, pentru că prima piramidă atestată documentar a fost construită începând cu anul 2560 î.e.n
7. În Franța a fost executat ultimul om cu ghilotina în anul în care apărea Darth Vader
Star Wars și implicit personajul negativ Darth Vader a fost prezentat în cinematografele americane pe 10 mai 1977. La 4 luni diferență, în Franța este condamnat la moarte prin ghilotină ultimul condamnat. După această dată Franța renunță la pedeapsa capitală.
8. Toate articolele electronice care apăreau în revista Radio Shack din America în 1991 se găsesc acum într-un singur smartphone
În 1991 Revista Radio Shack vindea walkman-uri, căști, telefoane cu fir, aparate de fotografiat și detectoare radar. În prezent, un singur smartphone are GPS, cameră foto, video, mp3 player, căști și multe alte dotări.
9. Când s-au născut studiourile Warner Bros, Imperiul Otoman încă exista
Warner Bros a apărut în Pennsylvania în anul 1903. Studiourile sunt cunoscute în lumea întreagă pentru desenele celebre precum Duffy Duck, Bugs Bunny sau Coyote. Ca fapt divers, în Europa, la acea vreme, Imperiul Otoman încă exista. Cu o vechime de aproape 500 de ani, imperiul a dispărut odată cu apariția Turciei ca stat independent în 1923.
10. Astăzi trăiesc balene mai bătrâne decât cartea Moby Dick
Cercetătorii au descoperit în Alaska balene de peste 200 de ani, mult mai bătrâne decât însăși cartea care a vorbit despre o balenă legendară numită Moby Dick. Mai exact, romanul a văzut lumina zilei în anul 1851.
11. Dacă toată istoria omului modern ar fi comprimată într-un singur an, omul de astăzi ar apărea la 31 decembrie ora 11:58 PM
Omul, ca individ biped și dotat cu inteligență a apărut în urmă cu 100.000 de ani. Primii oameni, cunoscuți ca austrolopiteci, cei mai vechi oameni cunoscuți, au fost urmați de Homo Neaderthalis, Homo de Cro-Mangon, Homo Erectus și Homo Sapiens. Dacă am comprima într-un singur an evoluția omului modern ca și specie și întreaga evoluție ar fi surprinsă pe durata a 365 de zile, omul de astăzi ar apărea în ultimele secunde ale anului.