Horațius Dumbravă, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a criticat programul de guvernare anunțat de premierul desemnat, Dacian Cioloș. Astfel, Dumbravă a precizat că programul Guvernului este inexistent în domeniul justiţiei, fiind expuse doar generalităţi, în condițiile în care este vital să se vorbească despre dificultăţile intrării în vigoare a noilor coduri sau despre practica neunitară a instanţelor.
”Cu amărăciune constat că programul Guvernului este inexistent în domeniul justiţiei. Sunt expuse doar generalităţi în documentul care a fost transmis la Parlament, când este vital să vorbim despre implementarea şi dificultăţile intrării în vigoare a noilor coduri, practica neunitară a instanţelor, infrastructura instanţelor, trecerea bugetului instanţelor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, aşa cum prevede legea intrată în vigoare încă din 2005, atribuţiile ministrului Justiţiei în ceea ce priveşte numirile la vârf ca politicul să fie exclus din procedura nominalizării, problemele din penitenciare”, scrie pe Facebook Horațius Dumbravă, fost președinte al Consiliului Superior al Magistraturii.
El amintește că justiţia este încă obiect de monitorizare din partea Comisiei Europene (MCV), iar majoritatea problemelor sunt cuprinse în rapoartele CE.
”Sper că timpul scurt să fie motivul pentru care documentul se află într-un stadiu incipient”, adaugă Dumbravă.
Premierul desemnat Dacian Cioloș a trimis Parlamentului programul său de guvernare, care are 13 pagini și este împărţit în trei capitole mari: viziune, priorităţi, plan de măsuri, printre prioritățile noului Cabinet fiind și susținerea fără rezerve a independenței justiției.
În programul Cabinetului Cioloș se face referire la ”întărirea democrației elective și a statului de drept care să creeze premisele resetării mediului politic din România și la lupta împotriva corupției”, fiind prevăzute următoarele măsuri: ”asigurarea funcționării statului de drept, susținerea fără rezerve a independentei justiției și a continuării luptei împotriva corupției, întărirea legislației privind consolidarea integrității în instituțiile publice prin revizuirea sistemului de imunități, aplicarea strictă a legislației privind incompatibilitățile, conflictul de interese, declararea averilor, a legislației anticorupție și a codurilor de integritate, continuarea luptei împortiva corupției”.