Un judecător a hotărât că fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko şi-a depăşit competenţele atunci când a decis ca Naftogaz, compania energetică de stat ucraineană, să semneze acordul pentru gaz cu Rusia în 2009, potrivit BBC.
Judecătorul Rodion Kireev susţine că Timoşenko şi-ar fi depăşit prerogativele atunci când a dat personal directive legate de acest acord, despre care actualul Guvern ucrainean afirmă că provoacă pierderi importante Ucrainei.
Ulterior, judecătorul a anunţat sentinţa: şapte ani de închisoare pentru abuz de putere. Timoşenko a susţinut până în ultima clipă că acuzaţiile formulate împotriva sa sunt politice şi că va lupta pentru democraţia ucraineană „până la ultima suflare”.
Procurorii au cerut în acest caz o pedeapsă de şapte ani cu închisoare. Pe de altă parte, apărarea a pledat pentru eliberarea ei, denunţând un proces „politic” şi absenţa unui delict, în timp ce, Timoşenko inistă asupra faptului că este numai victima unei răzbunări pusă la cale de preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici.
Aflată în arest preventiv de la 5 august, Timoşenko este judecată pentru că a semnat în 2009, fără autorizarea Guvernului pe care îl conducea, acorduri cu Rusia în domeniul gazelor, considerate defavorabile Ucrainei.
Mai mulţi oficiali europeni au spus că în cazul în care Iulia Timoşenko ar fi arestată, fapt care ar împiedica-o să participe la alegerile parlamentare de anul viitor din Ucraina, parcursul european al Kievului ar putea fi pus sub semnul îndoielii, mai scrie BBC.
La Kiev. sute de manifestanţi ucraineni s-au adunat pentru a o susţine pe opozanta Iulia Timoşenko, fost premier, care aşteaptă marţi verdictul în procesul său de la Kiev şi riscă şapte ani de închisoare, relatează AFP, citat de Mediafax.
Militanţii opoziţiei faţă de regimul preşedintelui Viktor Ianukovici au montat corturi în apropiere de tribunalul din Kiev, care urmează să-şi prezinte în jurul orei 6.00 GMT (9.00, ora României) decizia în cadrul procesului pentru abuz de putere, care a început în iunie.
„Libertate pentru Iulia” sau „Jos bandiţii”, scandau manifestanţii, încadraţi de sute de poliţişti cu căşti şi scuturi, din cadrul unităţilor antirevoltă.