Fostul premier moldovean Vlad Filat, condamnat la nouă ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență și corupere pasivă, a depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), informează joi site-ul Jurnal.md citat de Agerpres.
În cerere, Filat susține că, pe parcursul procesului judiciar, i-au fost încălcate mai multe drepturi garantate de Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale.
Deși a fost ales membru al parlamentului în urma unui scrutin democratic, ridicarea imunității și revocarea mandatului de deputat în 2015 au fost dispuse cu încălcarea flagrantă a dreptului intern, spun avocații fostului premier. În acest sens, Vlad Filat a cerut constatarea încălcării articolul 6 al Convenției, care prevede dreptul la un proces echitabil.
În plângerea sa la CEDO, Filat a invocat și încălcarea dreptului la ședințe publice de judecată. "Am fost victima unui proces desfășurat în condiții obscure, de clandestinitate, fiindu-mi interzis dreptul de a comunica cu mass-media", susține fostul premier moldovean, adăugând că nu i s-a prezentat niciun element că un proces deschis ar fi "afectat interesul justiției".
De asemenea, potrivit avocaților săi, lui Vlad Filat i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil și prin faptul că marea majoritate a cererilor de audiere a unor martori și de efectuare a unei expertize de specialitate au fost respinse fără vreo motivare concretă.
Totodată, pe tot cursul procesului, Filat a apărut încătușat și înconjurat excesiv de mascați. "Acest lucru a indus opiniei publice de la bun început ideea vinovăției lui Vlad Filat. Astfel, i-a fost afectată nu doar viața privată, ci și imaginea publică", mai spun avocații.
Scopul menținerii arestului preventiv până la finalul procesului a fost înlăturarea lui Filat din spațiul public și politic, se menționează în plângerea depusă la CEDO.
Reprezentantul lui Vlad Filat la CEDO, avocatul Igor Popa, este convins că CEDO va obliga instanța națională să revizuiască dosarul și să îl repună în drepturi. "Ceea ce s-a întâmplat în acest dosar de rezonanță este o eroare judiciară. Cu siguranță, acest caz va completa șirul dosarelor pierdute de Republica Moldova la Curtea Europeană. Este regretabil faptul că Vlad Filat nu a avut parte de un proces transparent, iar instanțele de judecată din Republica Moldova au admis ilegalități pe bandă rulantă", susține avocatul Igor Popa.
În 2015, Vlad Filat a mai depus o plângere la CEDO pentru încălcarea condițiilor de detenție din penitenciarul nr.13, reținerea și arestarea sa ilegală.
Fostul premier moldovean a fost acuzat de trafic de influență și corupere pasivă, cu un prejudiciu estimat la 250 de milioane de dolari, fonduri ce ar fi provenit din conturile Băncii de Economii.