4.1 C
București
luni, 20 ianuarie 2025
AcasăSpecialDNA cere arestarea lui TRUICĂ pentru noi acuzații în dosarul retrocedărilor, în...

DNA cere arestarea lui TRUICĂ pentru noi acuzații în dosarul retrocedărilor, în care e implicat și prințul Paul. Noi prejudicii de 9,5 milioane euro

Prințul Paul al Ro­mâniei (Paul Phi­lippe Al României) și Remus Truică, anchetați deja într-un dosar penal pentru retrocedarea unei ferme de lângă București, s-au ales cu noi acuzații penale, după ce procurorii anticorupție au decis să extindă cercetările cu privire la  retrocedarea nelegală a 47 de hectare din pădurea “Fundul Sacului” din Snagov, județul Ilfov. Pădurea nu a aparținut niciodată membrilor familiei regale, ca să poată fi revendicată de urmașii acestora, iar în acest sens există inclusiv o hotărâre judecătorească a Înaltei Curți de Casație și Justiție din anul 1941.

Procurorii DNA Brașov l-au reținut, în dosar, pe Theodor Chiriac, directorul tehnic al Direcției Silvice Ilfov.  Nicolae Jecu, fost prefect al judeţului Ilfov, şi Apostol Muşat, fost primar al comunei Snagov, au  fost puși sub control judiciar. De asemenea, anchetatorii au început urmărirea penală față de Nicolae Dima, fost secretar al comunei Snagov la data săvârșirii faptelor.  

DNA Brașov cere, de asemenea, arestarea preventivă a lui Remus Truică, suspectat de noi infracțiuni de spălare de bani și trafic de influență în dosarul  retrocedărilor. În vazul retrocedării pădurii Fundul Sacului din Snagov, prejudiciul este de 9,5 milioane de euro. Retrocedările au fost solicitate nelegal de prințul Al României Paul, de aceea este posibil ca procurorii să ceară arestarea preventivă și pentru prinț.

Înainte de a fi duși joi la DNA Brașov, Truică și prințul Paul se aflau în arest la domiciliu pentru retrocedarea nelegală a Fermei Băneasa, unde prejudiciul este de circa 136 milioane de euro. Procurorii investighează și alte bunuri aflate pe lista retrocedărilor ilegale solicitate nelegal de prințul Paul.

Dosarul retrocedărilor a început cu " Rețeaua Hrebenciuc", continuat apoi de procurorii anticorupție din Brașov cu retrocedarea Fermei Băneasa. Noua extindere vizează retrocedarea NELEGALĂ a 47 de hectare din pădurea "Fundul Sacului" din Snagov, județul Ilfov.

Pădurea nu a aparținut niciodată membrilor familiei regale ca să poată fi revendicată de urmașii acestora. În acest sens există și o hotărâre judecătorească a Înaltei Curți de Casație și Justiție din anul 1941. 

Procurorii DNA Brașov l-au REȚINUT pe Theodor Chiriac, directorul tehnic al Direcției Silvice Ilfov, iar pe Nicolae Jecu, fost prefect al judeţului Ilfov, şi pe Apostol Muşat, fost primar al comunei Snagov, i-au pus sub control judiciar. De asemenea, au extins cercetările cu noi acuzații față de Remus Truică și Prințul Paul (numele din cartea de identitate este Al României Paul Philippe) și au început urmărirea penală față de Nicolae Dima, fost secretar al comunei Snagov la data săvârșirii faptelor.  Truică și Al României Paul sunt deja în arest la domiciliu pentru retrocedarea ilegală a Fermei Băneasa.

DNA Brașov vizează și alte persoane în secvența retrocedării pădurii "Fundul Sacului", spun surse judiciare.

Cum a acționat rețeaua lui Truică

Începând din anul 2006, în contextul în care formulase cereri sau intenționa să ceară restituirea unor terenuri situate în apropierea Capitalei, Al României Paul Philippe i-a promis lui Remus Truică și asociaților  din grupul acestuia o cotă parte  între 50% și 80% din valoarea bunurilor pe care le revendică în România.

Ulterior, le-a dat acestora bunurile, pe măsura obținerii lor, în schimbul intervenției membrilor grupului infracțional pe lângă funcționari publici cu atribuții în reconstituirea/retrocedarea dreptului de proprietate sau asupra judecătorilor, urmând a se reuși, în mod injust, obținerea bunurilor revendicate și punerea în posesia lor.

În perioada septembrie-noiembrie 2005, la Primăria Snagov s-a înregistrat o cerere și o revenire prin care inculpatul Al României Paul Philippe solicita restituirea a 47 ha pădure, teren situat în localitatea Snagov.

La data de 9 martie 2006, s-a întocmit procesul verbal al comisiei pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor din cadrul primăriei Snagov, care a constatat că inculpatul Al României Paul îndeplinește condițiile pentru restabilirea dreptului de proprietate pentru 46,78 ha teren. Aceasta, deși prin adresa din 24.02.2006, cât și la data 10.03.2006, reprezentantul Ocolului Silvic Snagov s-a opus retrocedării, întrucât nu exista act de proprietate și terenul revendicat nu se afla în anexa la Decretul 38/1948.

Din probatoriul procurorilor a rezultat că, în realitate nu a avut loc o ședință a comisiei, ci la insistențele secretarului localității,  Dima Niculae, un funcționar a semnat anexa în care se menționează persoana și suprafața aprobată la retrocedare. Apoi, actele au fost înaintate Comisiei județene pentru validare pentru 46,78 ha pădure.

Atât procesul verbal, cât și anexa 37 au fost semnate de primarul Mușat Apostol și de secretarul Dima Niculae și înaintate spre validare comisiei județene constituite la nivelul Instituției Prefectului Ilfov.

Deși legea impunea, la dosarul de restituire NU au fost depuse înscrisuri din care să rezulte că inculpatul Al României Paul Philippe este persoană îndreptățită, că antecesorul său a deținut un titlu pe acel teren, suprafața de teren și faptul că deținea pădurea la momentul exproprierii.

Prin hotărârea nr. 1156 din 07.07.2006, comisia județeană Ilfov pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor a hotărât validarea dosarului de retrocedare, recunoscându-i lui Al României Paul Philippe un drept de proprietate pentru 46,78 ha teren cu vegetație forestieră situat în localitatea Snagov.

După emiterea hotărârii de validare, s-a acționat pentru punerea efectivă în posesie, demersuri în acest sens fiind făcute cu sprijinul primarului Mușat Apostol, iar pe de altă parte, de Remus Truică , care a apelat persoane din cadrul Direcției Silvice Ilfov, singura instituție care putea dispune punerea în posesie.

Remus Truică  a apelat la Theodor Chiriac, directorul tehnic al Direcției silvice, o cunoștință a sa, care a semnat, în numele șefului Direcției, o adresă prin care Direcția Silvică a solicitat Ocolului Silvic să-l pună în posesie pe inculpatul Al României Paul.

Ulterior, la datele de 26.06.2007 și 15.08.2007, inculpatul Al României Paul Philippe a fost pus in posesie cu suprafața totală de 46,78 hectare pădure în localitatea Snagov.

De ce a fost REȚINUT directorul tehnic al Direcției Silvice Ilfov

S-a stabilit că, prin doi intermediari,  Chiriac Theodor a disimulat folosul necuvenit, 1.000 mp teren forestier în zona Fundul Sacului, primit ca urmare a exercitării defectuoase a atribuțiilor de serviciu. Chiriac a interpus două persoane  în transferul proprietății bunului. Ulterior, la solicitarea lui Chiriac Theodor, terenul a fost vândut, prin aceiași intermediari, iar prețul, 50.000 euro a fost încasat de Chiriac Theodor, deși în act s-a menționat 5.000 euro. În această modalitate Chiriac Theodor a intrat în posesia efectivă a mitei, determinând totodată pe cei implicați în această tranzacție să disimuleze, fără vinovăție, adevărata natură a provenienței bunului. Theodor Chiriac a fost reținut și urmează a fi prezentat Curții de Apel Brașov pentru arestare preventivă.

Rolul prefectului de Ilfov
Imediat după intrarea în posesie, deși a avut cunoștință de decizia din anul 1941 a ÎCCJ (decizie care recunoștea dreptul de proprietate al Statului Român asupra terenului în defavoarea Regelui Carol al II-lea) inculpatul Jecu Nicolae, în calitate de prefect, a emis titlurile de proprietate nr. 243/07.08.2007 – pentru 10 ha și nr. 246/31.08.2007 – pentru 36,78 ha pe numele inculpatului Al României Paul Philippe.
Acțiunea abuzivă a inculpaților menționați a avut drept consecință prejudicierea statului român cu suma de 9.523.769 euro, care constituie în același timp și folos necuvenit pentru Al României Paul Philippe, Truică Remus și membrii grupului infracțional din care cel din urmă făcea parte.

 Remus Truică și Al României Paul Philippe, acuzați și pentru retrocedarea ilegală a Fermei Băneasa, prejudiciul fiind de 136 milioane euro

Remus Truică și Al României Paul au fost inculpați și pentru retrocedarea ilegală a Fermei Băneasa. Potrivit DNA Brașov, Ferma Regală "Băneasa" aparținea Domeniilor Coroanei (adică erau domenii ale statului, nu ale membrilor Casei Regale), avea în dotare un  teren de 28,43 hectare de teren agricol, o herghelie de 18 cai, opt tineret pursânge englez și 15 iepe pursânge englez, precum și un camion Chevrolet și o bicicletă. Domeniile nu puteau fi revendicate de moștenitori deoarece aparțineau statului, fiind date spre administrare și exploatare Casei Regale de către Parlamentul României.

Prințul Al României Paul, însă, a revendicat-o, alături de alte proprietăți, unele aparținând statului, altele nu. Între revendicări s-a aflat  și Ferma Băneasa, pe care a vândut-o firmei lui Remus Truică înainte de a o obține prin instanța de judecată (Truică i-a cumpărat drepturile litigioase la un preț de chilipir).

După ce Truică a obținut proprietățile prin instanța de judecată, Prințul Paul a vrut să rezilieze contractul prin care și-a vândut drepturile litigioase. Însă, nu a reușit nici prin instanță, motiv pentru care a făcut plângere la Parchet. 

Cum a "circulat" Ferma Băneasa  de la Domeniile Statului, în patrimoniul samsarilor

Prinţul Paul de România şi-a vândut drepturile litigioase către firma Reciplia SRL, reprezentată, în contract, de Remus Truică, fostul şef de cabinet al premierului Adrian Năstase, chiar înainte de a le obține prin instanță. Reciplia SRL a fost înfiinţată în decembrie 2005, având ca unic acţionar un offshore, Reciplia LTD.

La câteva luni de la înfiinţare, Reciplia SRL a cumpărat toate drepturile litigioase ale prinţului Paul. Contractul a fost încheiat de avocatul Robert Mihăiţă Roşu, unul din partenerii Casei de Avocatură „Țucă, Zbârcea & Asociaţii”, inculpat în dosar.

Compania Reciplia SRL este administrată de Marius Andrei Marcovici ( inculpat în dosar), fost consilier personal al premierului Călin Popescu Tăriceanu şi asociat cu Truică în alte companii. În tranzacții a fost implicat și jurnalistul Dan Andronic. prin firma sa "One Communication".

Cele mai citite

Triumfătorul Trump se întoarce la Casa Albă

Trump, primul președinte american din secolul al XIX-lea care a câștigat un al doilea mandat după pierderea Casei Albe, a declarat că va grația...

Iata cu ce informații surprinzătoare te vei „îmbogăți” într-un sejur în Palma de Mallorca!

Un sejur în Palma de Mallorca nu îți va dezvălui doar peisaje incredibile și obiective turistice și istorice de top, ci și nenumărate informații...

Casian Soare a semnat cu Dinamo, al doilea transfer al iernii pentru „câini”

Dinamo l-a transferat pe Casian Soare, fiind a doua achiziție din această iarnă pentru "câinii roșii". Casian Soare a venit la Dinamo Primul transfer este Alexandru...
Ultima oră
Pe aceeași temă