4.9 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSpecialFostul PDL și-a conservat fiefurile în Transilvania și Banat

Fostul PDL și-a conservat fiefurile în Transilvania și Banat

Rezultatele alegerilor locale au confirmat încă o dată că Transilvania și Banatul votează majoritar cu Dreapta. PNL a câștigat bătălia pentru opt din cele 16 reședințe de județ din această parte a țării, UDMR a câștigat trei reședințe de județ, PSD două, iar PSRO, UNPR și FDGR au câștigat câte una.

Victoria PNL este zdrobitoare în această regiune a țării în contextul în care a câștigat orașele cu cel mai mare număr de alegători, în cifre absolute: Clujul, Timișoara și Brașovul, toate cu peste 300.000 de locuitori. Cele două orașe reședință de județ câștigate de PSD, Bistrița și Zalăul, au ambele sub 100.000 de locuitori. Pe regiuni, situația cea mai echilibrată este cea din Nord-Vest. Acolo, PNL a câștigat cele mai importante reședințe de județ: Clujul, prin Emil Boc, și Oradea, prin Ilie Bolojan. PSD a câștigat Bistrița, prin Ovidiu Crețu, și Zalăul, prin Ionel Ciunt. UNPR, care a condus inedita Coaliție pentru Baia Mare, a câștigat cea mai importantă primărie din județul Maramureș, prin Cătălin Cherecheș, zis ”Cache”, care a obținut un scor zdrobitor, deși a candidat de după gratii, din arrest preventiv. UDMR a reușit o victorie spectaculoasă la Satu Mare, unde comunitatea maghiară, deși este în minoritate, a reușit să impună un primar cu o bună imagine Gabor Kereskeny, în condițiile în care voturile românilor s-au împărțit între mai mulți candidați, unii dintre ei cu o imagine foarte proastă. În Regiunea Centru, PNL a câștigat jumătate dintre primăriile din județ. Însă doar primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, a candidat sub sigla partidului. Primarii din Târgu-Mureș, Dorin Florea, și din Brașov, George Scripcariu, au candidat ca independenți, susținut explicit sau tacit de PNL, pentru că se confruntă cu acuzații penale și nu mai corespund criteriilor de integritate votate de liberali. Însă victoriile lor rămân certitudini electorale, care conservă bazinul electoral de dreapta, chiar dacă soluțiile de la Târgu-Mureș și Brașov arată încă o data ipocrizia din politica românească și faptul că și în PNL criteriile de integritate rămân forme fără fond. UDMR a câștigat, cum era de așteptat, alegerile din Sfântu Gheorghe, prin Arpad Antal, și din Miercurea Ciuc, din Robert Raduly. Conducerea UDMR nu a mai mimat respectarea unor criteria de integritate, ci l-a susținut direct pe Robert Raduly, în ciuda acuzațiilor de corupție cu care se confruntă acesta. În zona Secuimii, candidații PPMT nu au reușit să încurce prea tare socotelile UDMR, însă cel de-al doilea partid al comunității maghiare a reușit să intre în mai multe consilii locale și are toate șansele ca în județele Harghita, Covasna și Mureș să fie una dintre principalele forțe de opoziție. În Sibiu, reprezentanta Forumului Democrat al Germanilor din România, Astrid Fodor, care a fost susținută tacit și de PNL, a reușit să își adjudece Primăria. Practic, ea a ”moștenit” primăria Capitalei Culturale Europene din 2007 de la actualul președinte al României, Klaus Iohannis.

Reginea Banatului este dominată copios de PNL. Timișoara a fost câștigată de Nicolae Robu. Cu toate excentricitățile sale, primarul liberal este îndrăgit de alegători. De asemenea, la Arad, Gheorghe Falcă a reușit să obțină un nou mandate de primar și să înfrângă într-o manieră categorică competiția. O victorie importantă a fost obținută de PNL la Reșița, oraș care fusese dominat de PSD, prin fostul primar, Mihai Stepanescu. Liberalii au recurs la soluția unui candidat ”de import”. Ei au susținut candidatura unui om de afaceri intrat recent în partid, care poartă porecla pitorească de ”Nelu Tăițelu”. Este vorba de Ioan Popa, care a fost patron al companiei Montebanato, cunoscutul producător de paste făinoase. În Hunedoara, în orașul Deva, în schimb, a existat o situație extrem de ciudată. Candidatul PNL, Petru Mărginean, provenit din PC, a pierdut în fața candidatului PSRO, Mircia Muntean, care nu este altcineva decât vechiul primar al Devei.

Vechii ”mohicani” PDL au rămas cu toții în picioare

Rezultatele alegerilor locale mai arată o situație interesantă. La nivelul reședințelor de județ, vechii primari ai PDL care au reușit să reziste valului USL în anul 2012 au reușit, cu toții să fie realeși. Este vorba de Emil Boc, Mircea Hava, Gheorghe Falcă, Dorin Florea și George Scripcaru. În schimb, însă, reprezentanții fostului PNL din Transilvania și Banat nu au reușit să conserve decât mandatele lui Nicolae Robu și Ilie Bolojan. Primarii liberali din Zalău, Radu Căpâlnașiu, și din Deva, Petru Mărginean, au pierdut în fața unor candidați de stânga. De asemenea, în Bistrița, candidatul provenit din vechiul PNL, Stelian Dolha, a pierdut în fața primarului PSD Ovidiu Crețu. La fel, în Sibiu, a existat un blat între PNL, care nu a avut decât un candidat formal, cu misiunea să nu o încurce prea tare pe Astrid Fodor, candidate FDGR, ori în Brașov, unde candidatul oficial al PNL a avut grijă să nu îl încurce prea tare pe ”independentul” George Scripcaru. Astfel, în ansamblu, în zona Transilvaniei și Banatului, performanța electorală a vechiului PDL a fost superioară vechiului PNL.

Alegătorii nu au fost deranjați de acuzațiile de corupție

Alegerile locale din 5 iunie au mai demolat un mit: că alegătorii din Transilvania și Banat ar avea o sensibilitate deosebită la tema corupției. Ei nu au avut nici o problemă să acorde votul unor candidați cu problem penale. Acest fenomen a culminat cu realegerea lui Cătălin Cherecheș ca primar de Baia Mare, direct de după gratii. Însă au fost realeși în ciuda acuzațiilor penale și Dorin Florea, George Scripcaru sau Robert Raduly. ”Declarativ, oamenii au încredere în Justiție. Sunt sondaje care spun că nivelul acestei încrederi atinge 68 la sută. Însă, în practică, oamenii au preferat să voteze primari despre care există percepția că sunt oameni gospodari, care au făcut ceva pentru localitățile lor. Tema corupției nu a fost prea relevantă la nivel local, deși mulți dintre baronii locali au fost îndepărtați tocmai de acțiunea magistraților”, spune sociologul Călin Pop.

UDMR poate decide soarta multor consilii județene

Dacă rezultatele în privința primăriilor reședință de județ sunt clare, în privința consiliilor județene lucrurile sunt mult mai complicate. Cheia jocurilor politice pentru următorii patru ani pare să fie la UDMR. Președintele acestei formațiuni politice, Hunor Kelemen, a declarat că, miercuri, se va reuni la București conducerea UDMR, iar apoi, vineri, Consiliul Permanent al UDMR se va întruni în Cluj-Napoca pentru a decide cu cine se va alia formațiunea politică principal a maghiarilor ardeleni. ”Nu va exista un protocol de colaborare la nivel național, deoarece trebuie să ținem seama de vocea comunităților locale”, a declarat președintele UDMR. Hunor Kelemen a adăugat că va exista un grad destul de mare de libertate acordat comunităților locale. În unele județe, UDMR trebuie să facă alegeri dureroase. La Cluj, consilierii maghiari vor decide numele viitorului președinte al Consiliului Județean. Dacă vor merge în alianță cu PNL, UDMR va putea păstra un post de vicepreședinte al Consiliului Județean, precum și un post de viceprimar în Cluj-Napoca. Este posibil să primească, la pachet, și posture de viceprimar în Câmpia Turzii și în Huedin. Dacă UDMR se va alia cu PSD, este posibil să primească ambele posturi de vicepreședinte al Consiliului Județean, plus posturi de viceprimari în Dej, Turda și Gherla, precum și în toate localitățile în care PSD și UDMR pot face majoritatea. La nevoie, PSD ar putea negocia la pachet Clujul și Mureșul. Dacă la Cluj candidatul PSD la șefia Consiliului Județean, Cornel Itu, are nevoie de voturile UDMR pentru a putea ajunge președinte, la Mureș este exact pe dos: maghiarii au nevoie de voturile PSD pentru a impune președintele Consiliului Județean. ”Negociem orice variantă. Vom lua în calcul un ansamblu politic mai larg”, a spus președintele PSD Cluj, Remus Lăpușan. La nivel național, UDMR a câștigat aproape 200 de mandate de primar, iar în alianță cu PCM a mai câștigat șapte sau opt mandate de primar. Cea mai importantă victorie este recâștigarea Primăriei Satu Mare, iar cele mai mari înfrângeri rămân pierderea Primăriei Târgu-Mureș și a Primăriei Odorheiul Secuiesc, unde edil a devenit fostul primar UDMR, care a candidat ca independent susținut de PPMT.

De altfel, PPMT a reușit să își conserve voturile de acum patru ani. ”În 2012, am avut 220 – 230 de mandate de consilieri, iar acum 210”, a spus președintele PPMT, Zsolt Szilagyi. El spune că PPMT a obținut rezultate mai bune decât în 2012 în județele Cluj, Mureș și Sălaj, în Maramureș și-a conservat numărul de consilieri, dar numărul lor a scăzut în județe precum Bihor sau Covasna. Candidații susținuți de PPMT, dar care s-au prezentat ca independenți, au câștigat primăriile din Odorheiul Secuiesc, Vlăhița și Lăzarea, a spus Zsolt Szilagyi. 

Cele mai citite

Donald Trump, gata să revină în Biroul Oval: Vrea să semneze 100 de ordine executive

Donald Trump a anunțat că va semna un număr record de ordine executive în prima zi de la preluarea mandatului, conform surselor citate de...

Perplexity AI propune o fuziune cu TikTok pentru a evita blocarea aplicației în SUA

Perplexity AI a făcut o propunere de fuziune către ByteDance, compania-mamă a TikTok, care ar permite platformei chineze să continue să opereze pe teritoriul...

PNRR, investiții de 900 de milioane de euro

Proiectele vizează, în primul rând, gospodăriile vulnerabile energetic, dar și populația generală care va beneficia de sprijin pentru instalarea echipamentelor eficiente energetic Listele publicate de...
Ultima oră
Pe aceeași temă