UPDATE 20,30: Președintele Comisiei parlamentare de control al SRI, Claudiu Manda, a declarat, marți, că fostul colonel Daniel Dragomir a dat exemplul unui fost președinte al Camerei Deputaților care ar fi fost susținut prin canale media de persoane din conducerea Serviciului Român de Informații și a unui fost președinte de Consiliu Județean care ar fi fost cercetat de DNA la solicitarea SRI, informează Agerpres.
"Avem două cazuri, două exemple diferite pe care ni le-a spus domnul Dragomir. Exemplul de persoană politică susținută de persoane din conducerea SRI folosind canalele media, așa cum vorbea domnul Dragomir despre canale media, susținute prin aceste canale media, ne-a dat un exemplu de persoană care s-a aflat la un moment dat la conducerea Camerei Deputaților. Un al doilea exemplu pe care domnul Dragomir ni l-a prezentat este un caz în care DNA a anchetat acea persoană la solicitarea SRI și la intervenția SRI, indicându-ne persoane, probe, modalitate de probare a informațiilor pe care dânsul ni le spune. Este vorba tot de o persoană din politică, o persoană care este, era, nu știu, președinte de Consiliu Județean", a afirmat Manda, după audierea în comisie a fostului colonel SRI Daniel Dragomir.
UPDATE 20,00: Președintele Comisiei parlamentare de control a SRI, Claudiu Manda, a anunțat că fostul locotenent-colonel Dragomir a prezentat în fața Comisiei un număr de 65 de mandate de interceptare provenite de la SRI, informează Digi 24.
Daniel Dragomir a spus, după audiere, ca a oferit Comisiei o listă cu numele a 65 de persoane, care sunt "ofițeri activi SRI, ofițeri în rezervă, din mediul de afaceri și din media", care ar putea prezenta Comisiei parlamentare detalii despre modul în care a funcționat "statul paralel".
UPDATE 16,35: Colonelul în rezervă Dumitru Dragomir a declarat, marți, înainte să intre la Comisia SRI, că "vom discuta despre sentințele emise ilegal", pe baza unor mandate de siguranță națională "utilizate ilegal".
”Azi voi vorbi despre două lucruri importante: în primul rând despre încălcarea legii şi despre utilizarea mandatelor de siguranţă naţională în mod ilegal în dosarele de corupţie şi, în al doilea rând, vom vorbi despre «culoarele Justiţiei»”. În rest, discuţia se va extinde în funcţie de întrebările care îmi vor fi adresate şi de ceea ce va evolua în termenii discuţiei problematica”, a declarat Daniel Dragomir.
Fostul colonel SRI a spus că a venit în faţa comisiei parlamentare cu tot ce este necesar pentru a-şi dovedi cele spuse în spaţiul public până acum.
Fostul colonel SRI Daniel Dragomir va fi audiat, marți, la ora 16.30, în Comisia parlamentară pentru controlul SRI, după ce a lansat o serie de acuzații în spațiul public, potrivit președintelui forului, Claudiu Manda, informează Mediafax.
„Am avut o discuţie astăzi cu toţi membrii comisiei. Am discutat un pic despre cum ar trebui să funcţioneze activitatea la comisie. Mâine avem prima şedinţă ordinară. Am avut o discuţie cu domnul Daniel Dragomir. L-am invitat pentru mâine, la ora 16.30, la Comisia de control SRI, deci mâine la 16.30 va veni. I-am trimis şi pe adresa de e-mail pe care mi-a propus-o dumnealui o solicitare scrisă”, a declarat Claudiu Manda.
Totodată, președintele Comisiei pentru controlul SRI a mai spus că este „o primă etapă”: „Este o întâlnire într-o primă etapă. Am văzut o serie de declaraţii făcute de domnia sa în mass-media. Comisia SRI îşi exprimă disponibilitatea de a discuta pe toate detaliile pe care domnul Dragomir poate să le prezinte, inclusiv cu probe, inclusiv cu chestiuni pe care le poate spune. (…) Va rămâne ca domnul Dragomir să ne spună, la Comisie, cu nume şi prenume, lucruri pe care consideră că le poate spune sau lucruri pe care să sperăm că doreşte să le spună comisiei”, a mai spus Manda.
Marțea trecută, șeful PSD și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a declarat că ar putea fi înființată o comisie parlamentară care să ancheteze o serie de acuzații lansate de Daniel Dragomir, un fost ofițer din cadrul Serviciului Român de Informații (SRI), cercetat în dosarul Black Cube.
„Eu cred că Comisia SRI va trebui să îl cheme rapid pe acest domn, Dragomir. Asemenea afirmații nu pot fi făcute în spațiul public fără să fie audiat de Comisia de control a SRI sau chiar să se înființeze o altă comisie de anchetă. Va fi chemat la comisia SRI după ce va fi ales noul președinte al comisiei”, a spus șeful PSD.
Precizarea vine după ce Daniel Dragomir a susținut, luni seară, la Antena 3, că Florian Coldea ar fi ordonat arestări. Totodată, el a acuzat că șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, și directorul operativ al SRI ar fi avut colaborări, pentru a obține sentințe favorabile în Justiție.
„Ofițerii SRI făceau rechizitoriile, iar bravii procurori DNA le luau le contrasemnau și le trimiteau în instanță. Sperau că cei din câmpul tactic să dea decizii favorabile. SRI dădeau bilețele și erau dictate complete de judecată. Erau relații personale între judecători și ofițeri care erau implicați în câmpul tactic. Dumbravă sprijinea judecătorii să ajungă în poziții. A fost și prin șantaj cum ar fi fost arhivă SIPA. Au fost și ofițeri acoperiți în justiție. Când vorbim de ofițeri acoperiți între procurori și judecători se încalcă grav Constituția", a susținut fostul ofițer SRI.
Totodată, el a mai susținut că politicieni, oameni de afaceri sau jurnalişti ar fi fost interceptaţi pe mandate de siguranţă naţională, timp de cinci ani.
„În 2009-2013, mai mulţi oamenii de afaceri, politicieni, oameni din societatea civilă şi media au fost interceptări pe mandate de siguranţă naţionale pentru activităţi conexe activităţilor teroriste. Repet, oameni politici, de afaceri şi jurnalişti au fost interceptaţi timp de 5 ani continuu, invocându-se chestiuni conexe activităţilor teroriste. Mai mult, toate aceste mandate au fost aprobate, avizate şi transmise de fosta şefă a Parchetului General, doamna Kovesi. În 2014, mandatele se obţin 6 luni, după care se pot prelungi 3 luni, s-au obtinut mandate succesive”, a mai spus Daniel Dragomir, potrivit Mediafax.
Interceptările s-ar fi făcut în baza prevederilor legii 535 / 2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului şi în baza legii 51 / 1991 privind securitatea naţională a României..
„În martie 214, doamna Kovesi face o solicitare către Înalta Curte , cu şapca de şef al DNA, şi cere aceste mandate, pentru a-i rezolva pe aceştia oameni, nu din perspectiva terorismului, ci a corupţiei. (…) Şefa DNA solicită aşadar după cinci ani de la momentul când semnase pentru aceste mandate şi prelungirea lor, chiar dacă în acea perioadă nu a văzut că e ceva important, dacă era ceva de corupţie nu l-a sesizat pe domnul Morar (n.r.: procuror şef al DNA în acea perioadă)?", a mai acuzat el.
Daniel Dragomir a fost locotenent – colonel în SRI până în anul 2013, când a trecut în rezervă la cerere.
Daniel Dragomir a fost arestat în septembrie 2016, pentru 30 de zile, în dosarul Black Cube, privind spionarea și hărțuirea procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. El a fost acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la transfer neautorizat de date informatice, instigare la operațiuni ilegale cu dispozitive și programe informatice, instigare la fals informatic, în formă continuată și instigare la violarea secretului corespondenței.