17.6 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăSpecialFostul director al AJOFM Hunedoara si-a schimbat numele si a ajuns sef...

Fostul director al AJOFM Hunedoara si-a schimbat numele si a ajuns sef in Ministerul Muncii

Fostul director al Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Hunedoara, Eugen Maniac, care si-a dat girul la ceea ce urma sa fie scandalul fondurilor de somaj deturnate prin „Eurocredit” Petrosani, si-a schimbat numele. Acum il cheama Eugen Blaga si este de curand director in cadrul Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale si Familiei, adica exact in institutia care a pierdut pe mana Cooperativei de Credit din Petrosani aproape 10 miliarde de lei, pentru care Parchetul a hotarat ca nu va raspunde nimeni in fata instantei de judecata.

Cum s-a metamorfozat Maniac in Blaga

Au existat suspiciuni ca cineva le tine spatele celor care au deturnat banii, iar acum temerile sunt alimentate de aceasta numire. Dar cum hotul neprins e negustor cinstit, ministrul Muncii, Gheor-ghe Barbu, a afirmat ca asteapta o hotarare a unei instante pentru a lua o decizie in cazul lui Blaga, fost Maniac.
Eugen Maniac, devenit intre timp Blaga, a intrat in atentia Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie o data cu dosarul „Eurocredit” Petrosani, cooperativa de credit controlata de omul de afaceri Adrian Gardean, prin care statul roman, prin Ministerul Muncii, a pierdut 10 miliarde de lei. Blaga a fost cercetat penal, impreuna cu alte patru persoane, pentru comiterea infractiunii de abuz in serviciu. La vremea semnarii contractului dintre AJOFM si „Eurocredit” Petrosani, prin care cooperativa de credit platea ajutoarele de somaj si celelelate indemnizatii prevazute de lege, Eugen Maniac (Blaga) era director al agentiei, conform rechizitoriului intocmit de procurorii care au instrumentat dosarul.
La un an dupa incheierea contractului, somerii au inceput sa se planga de intarzierile mari cu care primesc banii, iar AJOFM a decis rezilierea contractului. In contul „Eurocredit” au ramas blocate cateva miliarde de lei, reprezentand sume virate de agentie si neachitate de „Eurocredit” somerilor in plata, valoarea acestora fiind la ora actuala, cu tot cu penalitati de intarziere, de peste 9,9 miliarde de lei.
Pentru recuperarea banilor a fost deschis un proces civil, dar dosarul se plimba acum de la o instanta la alta. In schimb, pentru folosirea cu rea-credinta a banilor s-au efectuat cercetari de catre Parchetul de pe langa ICCJ si mai apoi in alte doua cazuri de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia. Potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii de la ICCJ, organele de ancheta au stabilit ca in contul cooperativei de credit s-au virat in plus 7,4 miliarde de lei.
„In urma verificarii s-a constatat ca in perioada respectiva au fost sume transmise necuvenit cu titlul de indemnizatii de somaj de AJOFP Hunedoara catre „Eurocredit” Petrosani, in valoare totala de 7,4 miliarde de lei”, se arata in documentul la care facem referire. In vederea recuperarii acestor bani au fost cercetati penal Maniac Eugen, director al AJOFM in perioada respectiva, acuzat de abuz in serviciu, Lupu Liliana si Bulea Ana Maria, pentru abuz si neglijenta in serviciu, precum si Mihai Munteanu, fost director executiv al Agentiei, si Mariana Popescu, director al „Eurocredit” Petrosani, pentru deturnare de fonduri. La finalizarea cercetarilor vinovate au fost gasite doar cele doua functionare de la AJOFM, care in cele din urma au avut castig de cauza in fata judecatorilor.

Salvat de fisa postului

In privinta lui Eugen Maniac procurorii au stabilit ca acesta era bolnav si, in plus, nu avea bine stabilite atributiile de serviciu pentru functia detinuta.
„Nu se poate retine in cauza savarsirea vreunei fapte penale de catre invinuit intrucat pentru functia indeplinita de acesta nu au fost stabilite atributii specifice cu privire la administrarea fondului de somaj, angajarea cheltuielilor sau efectuarea controlului financiar”, se precizeaza in rechizitoriu.
Cu alte cuvinte, Maniac este salvat de un gol din fisa postului si din regulamentul de organizare si functionare a agentei.
S-a stabilit ca fostul director a fost bolnav in perioada mai-decembrie 2000, suferind de hepatita cronica activa, si a efectuat 165 de zile de concediu medical.
La vremea respectiva se spunea insa ca de fapt directorul ar fi fost „creierul” acestei afaceri de miliarde, cu implicatii profunde, dar niciodata nu a fost demonstrat de procurori acest aspect. Mai mult decat atat, desi s-a stabilit clar ca exista un prejudiciu, nimeni nu a fost gasit vinovat penal pana la capat de existenta lui.

A crescut in functie

In timpul intocmirii rechizitoriului, asa cum mentioneaza si procurorii, despre Eugen Maniac (Blaga) se spunea ca s-a propus chiar pensionarea lui, pe fondul bolii grave de care suferea, fiind chiar stabilit gradul I de inva-liditate. Timpul a demonstrat ca, din contra, acesta nu numai ca nu s-a pensionat, dar a devenit chiar director in cadrul Ministerului Muncii pe probleme de politica fortei de munca.
Ministrul PD al Muncii, Gheorghe Barbu, seful celui la care facem referire, stie ca Blaga este fostul Maniac, dar a afirmat ca acesta a fost angajat pentru faptul ca este un bun specialist. Referitor la scandalul fondurilor de somaj deturnate, in care a fost implicat si fostul director al AJOFM, demnitarul a declarat ca „astept o sentinta penala sau civila impotriva acestuia si abia atunci voi lua o decizie”, mentio-nand ca acum Blaga se ocupa doar de intocmirea unor proiecte legislative in domeniul fortei de munca.
Si, cum nu exista si, cel mai probabil, nu va exista niciodata vreo sentinta, nu numai in cazul lui Maniac-Blaga, ci si in privinta tuturor celor despre care s-a vorbit in acest scandal decizia ministrului mai poate astepta.

Cele mai citite

Crater apărut pe un drum din Constanța. „Mulţumim lui Dumnezeu că am scăpat cu viață“

O crater adânc de doi metri a apărut în mijlocul drumului dintre Năvodari și Lumina, în județul Constanța, din cauza unor lucrări la rețeaua...

Ștafeta Veteranilor Invictus pornește de la Coloana lui Brâncuși

Ștafeta Veteranilor Invictus, un eveniment aflat la a XI-a ediție, va pleca din județul Gorj. Scopul evenimentului este să promoveze valorile naționale și respectul față...

CE contestă la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) legea suveranităţii din Ungaria

Comisia Europeană a anunţat joi că dă în judecată Ungaria la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) pentru a contesta legea de protejare...
Ultima oră
Pe aceeași temă