6.5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialFosta soţie a ex-ministrului Petre Daea, implicată în fraude de milioane de...

Fosta soţie a ex-ministrului Petre Daea, implicată în fraude de milioane de euro în Mehedinţi

Fosta soţie a ex-ministrului Agriculturii Petre Daea (PSD), Elena Daea, este implicată într-un dosar de fraude de milioane de euro din Mehedinţi, potrivit DNA.

Mai exact, Elena Daea este acuzată de infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice după ce, în calitate de membru al Comisiei Locale de Fond Funciar Drobeta Turnu Severin, a întocmit ilegal procesul-verbal de punere în posesie cu teren în suprafaţă de 0,87 hectare pe raza municipiului Drobeta Turnu Severin.

Potrivit declaraţiei de avere a fostului ministru Petre Daea, Elena Daea a figurat ca soţie a lui până în data de 14 iunie 2012, când se prefigura deja trimiterea ei în judecată.

Contactat de România liberă, Petre Daea a declarat: „Nu am ştiut nimic de implicarea fostei mele soţii. Deci nu am divorţat pentru că aş fi ştiut că ea este acuzată într-un dosar penal. Răspunderea este individuală. Mai mult nu vreau să comentez”.

Amintim că procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova au dispus, joi, trimiterea în judecată a inculpaţilor:

DRĂGHICI DUMITRU, primar al comunei Brezniţa Ocol, judeţul Mehedinţi, în sarcina căruia s-au reţinut două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual în formă continuată, trei infracţiuni de uz de fals, participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual şi conflict de interese. El si-a atribuit prin fals, cu ajutorul altor functionari, intre are si jurista prefecturii, doua hectare de teren in Drobeta Turnu Severin pe care l-a vandut cu cu 1,1 milione de euro.

BĂRBULESCU IRINA, consilier juridic în cadrul Prefecturii Mehedinţi (la data comiterii faptelor), în prezent avocat în cadrul Baroului Mehedinţi, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă continuată, rasplatita si ea cu un teren vandut prin intermediar cu 1,3 milioane euro

BENGULESCU FINARETA, secretar în cadrul Primăriei Brezniţa-Ocol, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, fals intelectual în formă continuată şi uz de fals

DAEA ELENA, inginer Registrul Agricol la Primăria municipiului Drobeta Turnu Severin şi membră a Comisiei Locale de Fond Funciar Drobeta Turnu Severin, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice,

BALICA HORIA, primar al comunei Izvorul Bârzii, judeţul Mehedinţi, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Metode de pacalit  pentru a obtine terenuri valoroase in Drobeta Turnu Severin

In rechizitoriul întocmit, procurorii descriu modul de fraudare pentru obtinerea terenurilor.

Potrivit rechizitoriului,  Drăghici Dumitru, în calitate de primar al comunei Brezniţa-Ocol, judeţul Mehedinţi şi de preşedinte al Comisiei Locale de Fond Funciar, şi-a atribuit, în perioada 2004-2005, posesia unui teren în suprafaţă de 2 hectare, situat în intravilanul municipiului Drobeta Turnu Severin.

Inculpatul nu a avut niciodată terenul în proprietate şi nici nu l-a moştenit. Punerea în posesie s-a făcut prin delimitarea suprafeţelor de care era interesat, atât în teren cât şi pe planul parcelar, cu încălcarea prevederilor Legii 18/1991 şi a procedurii ce impunea ca stabilirea dreptului de proprietate, emiterea titlului şi punerea în posesie să fie făcută de comisia locală şi avizată de comisia judeţeană de fond funciar.

Ulterior, folosind o adresă a Primăriei comunei Brezniţa-Ocol care atesta date false privind situaţia juridică a terenului respectiv, inculpatul a obţinut hotărârea judecătorească prin care i s-a reconstituit dreptul de proprietate şi i-a fost emis titlul definitiv de proprietate.

În cursul anului 2008, inculpatul Drăghici Dumitru a vândut cele 2 hectare de teren, obţinând în schimb suma de 1.100.000 euro. La momentul încheierii contractului de vânzare-cumpărare, acesta a folosit o adeverinţă, semnata de el însuşi în calitate de primar, prin care atesta în fals că formulase cerere, în temeiul legilor fondului funciar, în vederea reconstituirii dreptului de proprietate pentru suprafaţa de 2 ha.

Consilierul juridic de la prefectura Mehedinti, recompensata pentru falsuri

Pe parcursul litigiului în urma căruia a obţinut cele 2 hectare de teren, Drăghici Dumitru a fost consiliat de inculpata Bărbulescu Irina, consilier juridic în cadrul Instituţiei Prefectului Mehedinţi.
În cursul anului 2005, după ce hotărârea judecătorească prin care Drăghici Dumitru a obţinut dreptul de proprietate a rămas definitivă, inculpata Bărbulescu Irina a obţinut, fără drept, o suprafaţă de 0,87 hectare de teren amplasată lângă cel obţinut de Drăghici Dumitru, situat in intravilanul municipiului Drobeta Turnu Severin.

În acest sens, pentru ca Bărbulescu Irina să obţină terenul respectiv, primarul comunei Izvorul Bârzii, inculpatul Balica Horia a validat de două ori anexele de reconstituire a dreptului de proprietate în favoarea rudelor Irinei Bărbulescu, pentru o suprafaţă de teren situată în comuna Izvorul Bîrzii, apoi le-a transmis spre validare Comisiei Judeţene de Fond Funciar Mehedinţi, întocmind un titlu provizoriu de proprietate pentru suprafaţa validată ilegal, pe care i l-a pus la dispoziţie, contrar legii, Irinei Bărbulescu.

Daea Elena de la Comisia Funciara Drobeta Turnu Severin, implicata in sirul de falsificari de acte

De asemenea, inculpata Daea Elena, membră a Comisiei Locale de Fond Funciar Drobeta Turnu Severin, a întocmit ilegal procesul-verbal de punere în posesie cu teren în suprafaţă de 0,87 hectare pe raza municipiului Drobeta Turnu Severin.

În acelaşi scop, în vederea obţinerii terenului, inculpatul Drăghici Dumitru i-a pus la dispoziţie lui Bărbulescu Irina o copie a planului parcelar al terenurilor din zonă şi a emis o adresă, prin care comunica O.C.P.I. Mehedinţi împrejurări nereale.

Ulterior, pentru suprafaţa de 0,87 hectare, Bărbulescu Irina a avut ofertă de cumpărare la valoarea de 400.000 euro, dar a obţinut efectiv 20.000 euro.

Acest lucru s-a întâmplat deoarece titlul de proprietate a fost anulat, iar acţiunile formulate de Bărbulescu Irina în numele rudelor sale au fost respinse, prin hotărâri irevocabile, terenul în suprafaţă de 0,87 ha revenind în patrimoniul Consiliului Local al municipiului Drobeta Turnu Severin, dar la dispoziţia Comisiei Locale de Fond Funciar Brezniţa-Ocol pentru a dispune reconstituirea dreptului de proprietate asupra acestuia persoanelor îndreptăţite.

Pentru că terenul de 0,87 hectare avea potenţial imobiliar, în perioada ianuarie-februarie 2011, inculpata Bengulescu Finareta, secretar în cadrul Primăriei Brezniţa-Ocol, a pus la dispoziţia unei persoane interesate de acest teren, martor în cauză, înscrisuri din arhiva Primăriei Brezniţa-Ocol depuse de persoane îndreptăţite la reconstituirea dreptului de proprietate, acte ce nu sunt destinate publicităţii, privind modul concret în care se poate proceda pentru reconstituirea dreptului de proprietate.

Informaţiile au fost folosite apoi de martor la încheierea în formă autentică a unor contracte de cesiune de drepturi litigioase cu persoanele îndreptăţite la restituire, astfel încât acesta a intrat în posesia terenului de 0,87 hectare la un preţ modic (15.000 lei). La scurt timp, după aproximativ 2 săptămâni, martorul a revândut acest teren unei societăţi comerciale cu suma de 1.305.000 euro.

Dobândirea acestui teren de către martor a fost posibilă şi datorită faptului că, în cursul anului 2011, în urma unei şedinţe a Comisiei Locale de Fond Funciar Brezniţa-Ocol la care a participat şi Drăghici Dumitru în calitate de primar şi preşedinte al comisiei, s-a dispus reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafeţe de 1 hectar în favoarea a două persoane îndreptăţite.

Apoi, primarul Drăghici Dumitru a emis în fals o serie de acte şi o adresă falsă către Comisia Judeţeană de Fond Funciar Mehedinţi, prin care atesta faptul nereal că în şedinţa Comisiei Locale de Fond Funciar Brezniţa-Ocol se dispusese reconstituirea dreptului de proprietate pentru 1,25 ha teren în baza unei sentinţe civile (teren în care era inclusă şi suprafaţa de 0,87 hectare sus menţionată).

Pe baza înscrisurilor false, a fost emisă hotărârea şi titlul de proprietate care au permis obţinerea, de către persoana interesată, a terenului în suprafaţă de 0,87 ha.
Această persoană s-a aflat cu inculpatul Drăghici Dumitru în raporturi comerciale în ultimii 5 ani.
De precizat că ambele terenuri obţinute în modalităţile descrise mai sus de inculpatul Drăghici Dumitru (2 hectare) şi de martor (0,87 hectare) au fost vândute cu preţurile de 1.100.000 euro şi, respectiv, 1.305.000 euro către aceeaşi societate comercială iar ulterior, pe terenurile respective, a fost construit un hipermarket.

Consiliul Local al municipiului Drobeta Turnu Severin s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 493.652 lei (echivalentul a aproximativ 136.745 euro), reprezentând valoarea terenului de 2 hectare, situat în intravilanul municipiului Drobeta Turnu Severin.

În vedere recuperării pagubei produse prin infracţiune, dar şi a confiscării de la inculpatul Drăghici Dumitru a folosului necuvenit în sumă de 1.100.000 euro, obţinut prin săvârşirea de infracţiuni, s-a procedat la instituirea sechestrului asigurător asupra unor bunuri aparţinând inculpatului şi familiei sale.
De asemenea, prin activităţile inculpatei Bărbulescu Irina s-a cauzat o pagubă în dauna Consiliului Local al municipiului Drobeta Turnu Severin în sumă de 214.803 lei, echivalentul a 60.900 euro, recuperată integral.

La data de 17 decembrie 2012, procurorii au dispus reţinerea inculpatului Drăghici Dumitru pe un termen de 24 de ore iar la data de 18 decembrie 2012, Curtea de Apel Craiova a luat faţă de inculpat măsura obligării de a nu părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Craiova.

Cele mai citite

Cel mai lung tunel din România rămâne, încă, un vis. Finalizarea proiectului ar putea întârzia până după 2033

Investiția de aproape un miliard de euro rămâne incertă, din cauza lipsei fondurilor și a birocrației Construcția celui mai lung tunel feroviar din România, care...

Astronauți aflați în spațiu, mesaj de Crăciun – VIDEO

Patru astronauți ai NASA, aflați în continuare pe Stația Spațială Internațională (ISS), au trimis un mesaj de Crăciun din spațiu, după ce o misiune...

Protest în faţa Ambasadei SUA în Panama după ce Donald Trump a anunțat că vrea restituirea canalului interoceanic

Aproximativ o sută de persoane au manifestat marţi în faţa Ambasadei SUA în Panama după ce preşedintele ales Donald Trump a ameninţat că va...
Ultima oră
Pe aceeași temă