Fostul primarul al localităţii constănţene Cogeala, Cati Hristu, a fost condamnat la cinci ani de închisoare. Magistraţii de la Tribunalul Constanţa au dat această sentinţă în procesul în care Hristu a fost acuzat de înşelăciune.
În acelaşi dosar, au mai fost condamnaţi în calitate de complici şi Adam Grameni la trei ani şi şase luni de închisoare, Sorin Dore, la trei ani şi patru luni, Florentina Gherase la cinci luni de închisoare, Aurica Helera, funcţionară în Primăria Cogealac, la doi ani şi opt luni, Adrian Foamete la trei ani şi patru luni, Vasile Lambru, la doi ani cu suspendare, Eugen Anghel, la doi ani cu suspendare, Iuliana Jurcă la un an şi şase luni, Vasile Lambru la doi ani, Vasilică Nicoară la un an şi opt luni, Florentina Munteanu la un an şi opt luni, Daniela Dore, la două luni, Vasile Pocea la un an şi patru luni şi fostul viceprimar Mihai Dore la un an şi două luni. Totodată, inculpaţii trebuie să plătească în solidar, daune părţilor civile, (Banca Comercială Română SA şi SC Secapital SARL) în valoare de aproximativ 400.000 lei şi peste 28.000 euro. De asemenea, Primăria Cogealac trebuie să plătească daune, în solidar cu funcţionarii primăriei. Decizia judecătorilor nu este definitivă.
Potrivit anchetatorilor, în perioada decembrie 2007 – octombrie 2008, pentru a îşi putea finanţa campania electorală şi cheltuielile legate de achiziţia de terenuri pentru centralele eoliene, Hristu Cati a racolat nouă persoane care au obţinut câte două sau trei credite bancare în schimbul promisiunii că el va fi cel care va achita ratele, lucru care nu s-a întâmplat. Anchetatorii susţin că el ar fi mituit cel puţin 135 de persoane cu câte 500 de lei, şi ar fi cumpărat peste 800 de hectare de teren în aşteptarea investitorilor în eoliene cu bani obţinuţi pe parcursul anului 2008 de la bănci pe baza unor dosare de credite false, întocmite pe numele a zeci de consăteni. Potrivit rechizitoriului, complicii lui Cati Hristu, unii dintre ei angajaţi în Primăria Cogealac, au contractat împrumuturi bancare pe baza unor dosare de credit falsificate, după care i-au dat toţi banii lui Cati Hristu. Aceata nu a mai înapot banii titularilor.
Fostul primar din Măcin, trimis în judecată de DNA
Veşti proaste şi pentru fostul edil din Măcin, Tulcea. DNA a anunţat, ieri, că procurorii auau dispus trimiterea în judecată, anul trecut, a lui Ichim Andone, primar (la data faptelor).
Potrivit rechizitoriului, în cursul anilor 2008 şi 2009, în calitate de primar al oraşului Măcin, inculpatul Ichim Andone a formulat, în numele Consiliului Local al oraşului Măcin, cereri de acordare a sprijinului financiar în cadrul schemei de plată unică pe suprafaţă, pentru terenuri cu destinaţia păşune. În susţinerea cererii şi a dovedirii dreptului de proprietate solicitantul a declarat suprafeţe mult mai mari decât cele pe care era îndreptăţit şi a comunicat aceste date nereale funcţionarilor APIA prin intermediul mai multor înscrisuri.
Urmare a acestor acţiuni, inculpatul Ichim Andone a primit de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură(APIA) sprijin financiar în mod necuvenit pentru câte 511,89 hectare, respectiv suma totală de 499.741,55 lei (126.357 euro), aferentă cererilor formulate pentru anii 2008 şi 2009, respectiv: în campania 2008 Consiliul local a primit necuvenit 188.204,75 lei din fonduri europene şi în campania 2009 Consiliul Local a primit necuvenit 311.536,80 lei din fonduri europene şi din bugetul naţional. De asemenea, cu ajutorul inculpatei Constantin Maria, inculpatul Ichim Andone a determinat o altă persoană, funcţionar în cadrul administraţiei locale, care a acţionat din culpă, să procedeze în acelaşi sens. APIA Centrul Judeţean Tulcea s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 499.741,55 lei. Dosarul a fost trimis spre judecare la Judecătoria Tulcea.