Fostul deputat PRM si PSD, revolutionarul Dorin Lazar Maior, a fost retinut de procurorii anticoruptie din Brasov, miercuri seara, sub acuzatia de santaj. Maior a fost prezentat ieri la Judecatoria Brasov cu propunerea de arestare preventiva.
Procurorii de la Serviciul Teritorial Anticoruptie Brasov au decis retinerea presedintelui Consiliului National al Uniunii Nationale a Organizatiilor Revolutionare din Decembrie 1989 (UNORD '89) si al Asociatiei Luptatorilor, Ranitilor si Urmasilor Eroilor din Decembrie 1989, in urma unui flagrant si a unor inregistrari telefonice. Din aceste materiale a rezultat ca Dorin Lazar Maior, impreuna cu un complice, Ovidiu Tition, cunoscut cu antecedente penale, a santajat administratorii a doua societati comerciale, dar si directorul unei banci, cu divulgarea unor ilegalitati, in cazul in care nu primesc suma de aproape 300.000 euro, potrivit DNA.
Surse neoficiale din cadrul Serviciului Anticoruptie Brasov au declarat ca in ultimele doua luni Dorin Lazar Maior si Ovidiu Tition au solicitat si prin amenintari au si obtinut din partea celor doi administratori doua file cec in favoarea unor firme administrate de presedintele UNORD '89, in valoare de cate 10 miliarde de lei vechi. Cei doi administratori de firme se pare ca au cedat santajului pentru ca Dorin Lazar Maior sa nu divulge ilegalitati comise impreuna cu cei doi si cu concursul unui director de banca la dobandirea unui credit bancar. Ulterior, cei doi au refuzat sa mai incheie un contract care ar fi justificat emiterea celor doua file cec si s-au autodenuntat la DNA.
Revolutionarii din Asociatia Luptatorilor, Ranitilor si Urmasilor Eroilor din Decembrie 1989 au anuntat ieri ca il vor sustine moral pe presedintele lor pe parcursul procesului care va urma. Intr-o intrunire convocata pentru ieri si care trebuia condusa chiar de Dorin Lazar Maior, revolutionarii din ALRUE '89 au anuntat si ca retinerea presedintelui organizatiei li se pare suspecta. „Datoria noastra este de a ne proteja presedintele, astfel ca asociatia nu se va delimita de Dorin Lazar Maior. Faptele care i se imputa acestuia nu implica cu nimic asociatia”, a declarat secretarul general ALRUE '89, Ionel Milea.
Restante vechi
Deputat PRM si apoi PSD in legislatura 2000-2004, Dorin Lazar Maior nu se afla la primul contact cu legea. Printr-o sentinta definitiva, Curtea de Apel Brasov a hotarat, in aprilie 2006, sa-i oblige pe Maior si pe asociatii sai la plata a 755.796 dolari americani pentru un credit luat de la „Bancorex” in 1996 si care nu a mai fost platit. Instanta a mai stabilit in acelasi timp instituirea sechestrului asigurator pe averile lui Dorin Lazar Maior si ale altor doi asociati ai sai pentru recuperarea prejudiciului creat. Maior, in calitate de asociat-administrator al firmei „Yazoo Impex” SRL Brasov, a luat in anul 1996 de la „Bancorex” un credit de 1,2 milioane marci germane.
Creditul a fost trecut apoi firmei „Bravimpex” SRL si apoi firmei „Transilva Company” SRL, la ambele actionar fiind Maior. Creditul nu a mai fost restituit bancii, iar firma „Yazoo Impex” SRL, care contractase creditul, a intrat in faliment si apoi a fost trecuta pe numele unui cetatean ungar. Dupa ce a trecut prin mai multe instante, iar procesul sau a fost judecat de trei ori, fostul deputatul PSD Dorin Lazar Maior a fost in final condamnat pentru datoriile acumulate. Desi nu exista o declaratie oficiala in acest sens, aceste datorii acumulate de Maior par, sustin surse din DNA, a avea legatura cu acuzatiile de santaj care ii sunt aduse acum fostului deputat.