27.8 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialFost barman, actual director la APDM Galaţi

Fost barman, actual director la APDM Galaţi

Directorul Administraţiei Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galaţi, Mihai Ochialbescu, a fost demis de ministrul Transporturilor, Anca Boagiu. Ştirea a fost primită cu oarecare surprindere, pentru că Ochialbescu a beneficiat constant de susţinerea partidului de guvernământ.

El a fost director al Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) în 1999-2001 şi 2005-2007 şi era director al APDM din 2009. Aparent, demiterea lui Ochialbescu a avut loc după ce, la o recentă întrunire, avută la Tulcea de Anca Boagiu cu responsabilii din navigaţie, Ochialbescu nu a oferit o soluţie tehnică la una din întrebările ministrului. De-a lungul anilor şi în special în perioada în care a fost directorul AFDJ, Ochialbescu a fost implicat în mai multe scandaluri de presă, iar în acest context se poate admite demiterea sa ca o corecţie tardivă, dar nu se putea spune că nu era bine pregătit profesional.

CV… bogat

Nu se poate spune acelaşi lucru şi despre cel numit în locul său, George Petcu. El are studii superioare în domeniul navigaţiei, dar nu are experienţă în domeniul exploatării portuare, un lucru foarte important în condiţiile în care APDM administrează porturile de la Dunărea Maritimă, din Galaţi, Brăila şi Tulcea şi are în derulare mai multe proiecte europene de optimizare a exploatării portuare pe Dunăre în contextul dezvoltării de către Uniunea Europeană a Strategiei Dunării. Potrivit CV-ului postat pe site-ul „Best Jobs”, noul director al APDM a absolvit Academia Navală „Mircea cel Bătrân” din Constanţa, dar nu a prea navigat, având mai multe joburi pe malul mării.

El a fost, pe rând, barman şi carmangeriu la Hotelul „Măgura” din Eforie Sud, sloter la Hotelul „Venus”, vânzător la Conpres Holding Constanţa, după care s-a ocupat de agenturare nave la Trans Canal Constanţa şi de achiziţii cereale la Agroport SA Brăila. Îşi va lua transferul la APDM, după ce s-a ocupat de agenturare nave în zona Constanţa Port pentru Trans Europa SA Galaţi, firmă la care deţine un mic pachet de acţiuni deputatul Mircea Toader, liderul grupului PDL din Camera Deputaţilor şi preşedinte al PDL Galaţi. Nu ar fi pentru prima oară când APDM Galaţi este condusă de un nespecialist în domeniu, precedentul fiind înregistrat în perioada în care la conducerea companiei naţionale s-a aflat o reprezentantă a UDMR. Surse din exploatarea portuară ne-au declarat că vor fi efectuate demiteri şi de la conducerea AFDJ, acestea vizându-i pe directorul general Florin Uzumtoma şi şeful Direcţiei Căi Navigavile, Alexandru Galiaţatos.

„Frăţia partidelor” căpuşează navigaţia pe Dunărea Maritimă

Cele două companii naţionale, AFDJ şi APDM, au alocate sume importante de la bugetul Ministerului Transporturilor, pentru modernizarea porturilor din Galaţi, Brăila şi Tulcea şi asigurarea condiţiilor optime pentru navigaţia pe Dunăre. De altfel, din 1948, AFDJ a preluat responsabilităţile Comisiei Europene a Dunării şi, în acest context, şi UE alocă fonduri pentru modernizarea navigaţiei pe principalul culoar de transport fluvial.

Sumele mari puse în joc au dus şi la apariţia unei mafii a dragajelor pentru asigurarea adâncimii culoarului navigabil, a lucrărilor hidrotehnice şi modernizărilor de cheuri. La conducerile AFDJ şi APDM s-au perindat în ultimii 20 de ani directori puşi de PSD, PNŢCD, PNL, UDMR şi PD, care au servit interesele mafiei portuare, dar în acelaşi timp la succesiunea la conducerile celor două regii şi-au acoperit unii altora tunurile date banului public şi constatate de Curtea de Conturi. În cele din urmă, toate pierderile au fost trecute la datoria publică. MT a transmis, la închiderea ediţiei, că demiterea lui Ochialbescu s-a datorat „managementului defectuos”. 

Cele mai citite

Antony Blinken acuză din nou China de sprijinirea războiului rus în Ucraina

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a reiterat acuzațiile la adresa Chinei privind susținerea "mașinii de război rusești" în Ucraina, în cadrul unei întâlniri...

Orice Geoană-și are nașul

Printre  atâtea știri care te fac să-ți plângi de milă, iată și una care dă speranțe. Un tânăr, David Leonard Bularca, născut în 2002, alege...

Alerte meteo de ploi torențiale și vânt puternic în mai multe regiuni ale țării, începând de sâmbătă

Meteorologii au emis avertizări de ploi abundente și torențiale pentru nordul și estul Olteniei, cea mai mare parte a Munteniei, precum și Carpații Meridionali...
Ultima oră
Pe aceeași temă