10 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialFord va cumpara actiunile minoritarilor

Ford va cumpara actiunile minoritarilor

» Grupul Ford a preluat actiunile detinute de stat la Automobile Craiova, reprezentand 72,4% din capital.

» Actiunile preluate de AVAS vor fi vandute companiei Ford la acelasi pret cu cel prevazut in contractul de privatizare.

» Prin contractul semnat, s-a stabilit ca privatizarea uzinei va fi finalizata pana la 30 ianuarie 2008.

autoritatea pentru valorificarea Activelor Statului (AVAS) va prelua participatiile actionarilor minoritari la Automobile Craiova in termen de trei luni de la finalizarea privatizarii. Acestea vor fi vandute grupului Ford, la pretul la care producatorul american a achizitionat pachetul majoritar.
Actionarilor minoritari de la Automobile Craiova li se vor oferi, in schimbul participatiilor, titluri la alte societati detinute de AVAS.

Actionarii minoritari detin 27,56%
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a publicat, pe site-ul institutiei, contractul de privatizare a companiei Automobile Craiova, incheiat cu grupul american Ford. AVAS s-a angajat sa preia participatiile actionarilor minoritari la Automobile Craiova in termen de trei luni de la finalizarea privatizarii si le va vinde grupului Ford, la pretul la care producatorul american a achizitionat pachetul majoritar. Actionarii minoritari ai Automobile Craiova sunt SIF Oltenia, care detine 22,06% din titluri, si mai multe persoane fizice si juridice, cu 5,5%.
Ford a preluat actiunile detinute de stat la Automobile Craiova – reprezentand 72,4% din capital – pentru 57 milioane de euro, producatorul american angajandu-se la investitii directe de 675 milioane euro pentru modernizarea fabricii si la suplimentarea numarului de angajati.
Actionarilor minoritari ai Automobile Craiova, in schimbul participatiilor acestora, li se vor oferi titluri la alte societati detinute de AVAS – se arata in contractul de privatizare.
Vanzarea titlurilor achizitionate de la actionarii minoritari catre grupul american trebuie efectuata in termen de 30 de zile de la preluare.
Actiunile vor fi vandute companiei Ford la acelasi pret cu cel din contractul de privatizare, respectiv de 4,1556 de euro per titlu.
Automobile Craiova controleaza 49% din fabrica Daewoo Craiova, restul titlurilor fiind detinute chiar de catre uzina.

Conditii de prefinalizare
Reprezentantii Ford si AVAS estimeaza ca privatizarea Automobile Craiova va fi finalizata pana la 30 ianuarie 2008.
Finalizarea tranzactiei prin care producatorul american Ford va prelua compania Automobile Craiova, pentru 57 milioane de euro, este prevazuta pentru 30 ianuarie 2008, potrivit contractului de privatizare, postat vineri pe site-ul AVAS. Pana la 30 ianuarie, AVAS si Ford trebuie sa indeplineasca mai multe conditii de prefinalizare a tranzactiei, printre care notificarea ajutorului de stat acordat companiei la Comisia Europeana si primirea autorizarii concentrarii economice, din partea autoritatilor de reglementare din domeniul concurentei.
AVAS va trebui sa obtina, in aceasta perioada, o confirmare din partea General Motors Daewoo Auto & Technology Company pentru ca uzina de la Craiova sa continue furnizarea de piese si componente pentru autovehiculele Daewoo. Pana la 30 ianuarie 2008, AVAS trebuie sa faca dovada ca a solutionat definitiv, irevocabil si de o maniera satisfacatoare problema datoriei pretinse de autoritatile vamale, in valoare de 2,65 miliarde de lei.
AVAS si Ford trebuie sa respecte, pe langa conditiile suspensive, si unele angajamente pentru finalizarea tranzactiei. Astfel, AVAS trebuie sa anunte Ford ca nu a avut loc nici o modificare in ceea ce priveste actul constitutiv al Automobile Craiova si sa fie aprobat, in principiu, procesul de restructurare.
Termenul de 30 ianuarie va putea fi prelungit, cu acordul partilor, conform contractului de privatizare.
Contractul de privatizare pentru Automobile Craiova, in limba engleza, a fost semnat la Salonul International Auto de la Frankfurt, iar cel in limba romana a fost parafat la 14 septembrie, la Craiova.

Cele mai citite

Ce decizii ar putea lua Mark Rutte, noul secretar general al NATO

Zi istorică pentru NATO. Mark Rutte este de marți noul secretar general al Alianţei Nord-Atlantice. Jens Stoltenberg i-a predat ştafeta după un deceniu plin...

Ce decizii ar putea lua Mark Rutte, noul secretar general al NATO

Zi istorică pentru NATO. Mark Rutte este de marți noul secretar general al Alianţei Nord-Atlantice. Jens Stoltenberg i-a predat ştafeta după un deceniu plin...

Scorul serii în Liga Campionilor la fotbal: Borussia Dortmund-Celtic Glasgow 7-1

Borussia Dortmund a realizat scorul serii de marţi în etapa a doua a Ligii Campionilor la fotbal, 7-1 cu Celtic Glasgow, pe teren propriu. MVP-ul...
Ultima oră
Pe aceeași temă